Tips om de hygiëne in huis te verbeteren
Gezondheid LIFE

Tips om de hygiëne in huis te verbeteren

In huis breng je aanzienlijk veel tijd door. Alles wat er in huis zweeft, komt dus ook in contact met jouw lichaam. Denk aan bacteriën, virussen, schimmels, enzovoorts.

Hygiëne in huis is dan ook heel belangrijk. Belangrijk om het lichaam sterk en gezond te houden. Toch laat men hier nog wel eens wat steekjes vallen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe het huis schoongehouden kan worden en waar ruimte is voor verbetering.

Merk jij dat het met jouw weerstand de afgelopen tijd slecht gesteld is? Dan is het hoog tijd om de hygiëne in huis eens onder de loep te nemen. Dit zal wellicht een groot verschil maken. Maar waar let je op? We zetten een aantal tips op een rij.

De keuken

De keuken is één grote broedplaats voor bacteriën. Niet alleen omdat deze met grote regelmaat wordt gebruikt, maar ook omdat er met heel veel voedingsmiddelen wordt gewerkt. Daarom is het belangrijk dat deze na gebruik altijd goed en vluchtig wordt afgenomen. Probeer dit iedere week grondig te doen en elke maand ontzettend grondig (denk hierbij ook aan uitsoppen keukenkastjes, enzovoorts). Op die manier hou je de keuken zo hygiënisch mogelijk.

Voor dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden zijn conventionele schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger voldoende. Bij sterk vuil is het verstandig om eventueel nog wat extra middeltjes aan te schaffen. De gaspitten schoonmaken is bijvoorbeeld een lastige klus zonder de juiste schoonmaakmiddelen. Goed om hier geld in te investeren. Besparen op hygiëne is nooit een goed idee.

Vaak vergeten oppervlakken

Er zijn van die dingen die al te vaak vergeten worden, maar wel met grote regelmaat in contact staan met ons. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deurklinken en lichtschakelaars. Dagelijks raak je deze aan en gebruik je ze. Soms ook voordat je handen wast of nadat je net iets anders in huis hebt gedaan. Hier denk je niet over na. Dit betekent echter wel dat deze plekken vol onzichtbare bacteriën en andere ziekmakers zit. Meestal onschuldig, maar in sommige gevallen kunnen deze je echt ziek maken. Daarom is het belangrijk om juist deze plekjes – de plekken die heel vaak zonder nadenken aangeraakt worden – regelmatig mee te nemen bij het schoonmaken.

Blijf luchten en voldoende ventileren

Het is niet alleen belangrijk om goed schoon te maken voor een gezond binnenklimaat, maar het is ook belangrijk om naar de luchtkwaliteit zelf te kijken. Met name in nieuwere woningen. Hier is het met de isolatie namelijk zó goed gesteld, dat er nog nauwelijks schone lucht naar binnen kan. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid in huis toe en ontstaat er een perfecte broedplaats voor schimmels en bacteriën. Daarom is het zaak dat er altijd voldoende gelucht en geventileerd wordt. Enkel af en toe de ramen tegen elkaar openen is niet voldoende. Voor optimale ventilatie is het belangrijk dat er 24/7 gelucht wordt met behulp van ventilatieroosters. Dit combineer je met inderdaad enige tijd de ramen tegen elkaar openen. Alleen op die manier kan de luchtkwaliteit echt optimaal blijven.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken