EAT

Tips nodig voor gezond barbecueën? Lees ze hier!

Tips nodig voor gezond barbecueën
Barbecueën is een fijne manier om tijd door te brengen met vrienden en familie. Veel mensen barbecueën in de zomer, maar ook in de koudere maanden is dit natuurlijk mogelijk.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bij barbecueën heb je misschien de associatie dat je hierbij alleen maar ongezond eten binnen krijgt, maar dit hoeft natuurlijk niet! Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt barbecueën? Lees dan gauw verder!

 

Kies voor gezonde vlees opties voor op de barbecue

Wanneer je een vleeseter bent kun je kiezen voor gezonde vlees opties zoals kip, mager vlees en vis. Ben je vegetariër? Dan kun je natuurlijk kiezen voor gezonde vegetarische alternatieven. Probeer zo veel mogelijk vlees te vermijden dat rijk is aan verzadigd vet, zoals worst of ribben. Te veel verzadigd vet in je dieet kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd cholesterol. Een verhoogd cholesterol kan op zijn beurt weer leiden op verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes. Veel sauzen bevatten ook verzadigde vetten. Wil je wel extra smaak aan je eten toevoegen? Kies dan voor marinades en kruiden in plaats van vette sauzen. Kruiden, knoflook, limoensap of azijn kun je gebruiken om je vlees op smaak te brengen en kan ook nog eens helpen om je vlees zachter te maken. Een lekkere en gezonde optie dus!

 

Groente en fruit grillen op de barbecue

Op een barbecue hoeft niet alleen vlees te liggen. Om een gevarieerde en gezonde maaltijd te bereiden, zijn groenten en fruit natuurlijk onmisbaar. Grill groenten en fruit om een extra portie vitaminen en mineralen toe te voegen aan je maaltijd. Veel groenten, zoals courgette, paprika, aubergine en ananas zijn heerlijk als ze zijn gegrild. Ook groenten en fruit kun je op dezelfde manier marineren zoals je met je vlees kunt doen voor extra smaak zonder ongezonde vette sauzen.

 

Maak gezonde bijgerechten

Naast groenten, fruit en vlees is het belangrijk om gezonde vezels en koolhydraten binnen te krijgen. Dit kun je doen door volkoren granen zoals quinoa of volkoren pasta toe te voegen aan je barbecue recepten. Zo kun je een pastasalade op tafel zetten die je bij je vlees en groenten kunt opscheppen. Vaak is er bij een barbecue een grote hoeveelheid aan eten, waardoor je gemakkelijk (te) vaak opschept. Let er op dat je voldoende van alles binnen krijgt, maar je ook stopt met eten wanneer je geen honger meer hebt. Ook is het slim om je niet helemaal vol te eten met brood, hierdoor krijg je sneller weer honger en hier zitten minder voedingsstoffen in. Nog even geduld tot het eten van de barbecue klaar is dus!

 

Laat het vlees niet aanbranden

Vermijd tijdens het barbecueën het gebruik van direct vuur om je eten klaar te maken. Dit kan leiden tot de vorming van kankerverwekkende stoffen. Gebruik daarom liever een barbecue smoker waarbij je eten niet direct boven de hittebron ligt. Dit maakt de kans op aangebrand vlees kleiner wat niet alleen lekkerder is, maar ook beter voor je gezondheid.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl