Afvallen in de overgang
Gezondheid LIFE

Afvallen in de overgang

Zo’n vijftig procent van de vrouwen komt aan tijdens de overgang. Vooral op de buik stapelt het vet zich op. Vijf tot tien kilo extra gewicht is heel normaal. En dan is afvallen in de overgang ook nog eens hartstikke moeilijk. Hoe lost je dit probleem op?

Afslanken in de overgang is een hele opgave maar zeker niet onmogelijk. Het gaat alleen niet zo snel als bij een jongere vrouw. En een beetje hulp kan dus  geen kwaad. En wij van de Orthokliniek kunnen je helpen!

Hormonenkwestie

Het vasthouden van vet in de overgang, is een kwestie van hormonen. Vrouwen maken in de eerste jaren van de overgang meer oestrogeen aan. Hierdoor gaan ze meer vet opslaan. Vervolgens vertraagt hun vetstofwisseling en gaan ze nog meer vet vasthouden. Daarna stopt de productie van progesteron helemaal en die van oestrogeen bijna.

Niet alleen je metabolisme gaat in de spaarstand. 50+-vrouwen verbruiken vaak ook minder energie doordat ze minder vaak bewegen of sporten en hun spiermassa afneemt.

Overgangsklachten

In Nederland zijn momenteel ongeveer 1,6 miljoen vrouwen tussen de 40 en 60 jaar in de overgang. Tachtig procent van die vrouwen heeft gezondheidsklachten. En dan te bedenken dat de overgangsperiode wel zo’n tien jaar duurt.

Vrouwen in de overgangsleeftijd klagen onder andere over pijnlijke spieren en gewrichten, opvliegers, slapeloosheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, angstaanvallen, blaasproblemen en hevige bloedingen.

Ruim de helft van deze vrouwen heeft zoveel last van gezondheidsklachten dat ze slechter functioneren op de werkvloer. Vrouwen tussen de 45 en 55 jaar melden zich regelmatig ziek vanwege overgangsklachten. Deze klachten worden echter slecht gesignaleerd. ‘Het hoort erbij’ of ‘Nog even doorzetten’, krijgen ze regelmatig te horen. Van de vrouwen met ongemakken wil 57 procent meer begrip en ondersteuning krijgen op de werkvloer.

 

Wat helpt bij afvallen in de overgang?

Om je lichaamsgewicht stabiel te houden, moet je blijven bewegen. Dit kan ook je klachten reduceren. Daarnaast moet je gezond eten (meer groente en fruit) en zeker niet te veel. Vrouwen van middelbare leeftijd hebben genoeg aan 1750 kilocalorieën per dag. Vermijd overmatig gebruik van suiker, vet eten, roken en stress, drink veel water en ga op tijd naar bed. Slapen blijkt vaak een probleem door nachtelijk zweten.

BioHCG Original kuur

In de overgang kan de BioHCG Original kuur helpen bij het afvallen. Het fijne daarvan is dat je hongergevoel verdwijnt en dat maakt het afslanken heel wat makkelijker. Het BioHCG dieet is een afslankkuur met ampullen waarbij gezonde voeding centraal staat. Je krijgt ook tips om tijdens de overgang af te vallen.

Supplementen

Om minder klachten te ervaren tijdens de overgang kan ook worden gekozen voor voedingssupplementen. Kruiden als zilverkaars, hop en rode klaver kunnen ondersteuning bieden aan vrouwen die in de overgang zijn. Vooral zilverkaars vermindert overgangsverschijnselen. Zilverkaars biedt ondersteuning bij opvliegers, wisselende stemmingen en prikkelbare gevoelens.* Ook de fyto-oestrogenen rode klaver en hop helpen mede het overgangsproces goed te laten verlopen. Rode klaver is tevens goed voor de bloedcirculatie, het hart en de bloeddruk.* Hop helpt bij opvliegers en ondersteunt de nachtrust.*

Vitamine D

Vrouwen boven de 50 jaar hebben extra vitamine D nodig. Voor vrouwen boven de 50 jaar is het advies 10 microgram per dag. Dit is nodig voor het behoud van sterke botten. Het helpt om botbreuken te voorkomen na de overgang. Vitamine D is verder goed voor de weerstand, de spieren en het gebit.

Magnesium

In de overgang moet je ook zorgen voor genoeg magnesium. Magnesium is belangrijk voor heel veel processen in je lichaam. Zo ondersteunt het de energiestofwisseling en de botten, is het goed voor de werking van de spieren en het zenuwstelsel, draagt het bij aan een heldere geest en helpt het bij vermoeidheid.

Daarnaast kunnen vitamine E, vitamine B6, calcium en zink klachten in de overgang verminderen. Kruidenpreparaten van salie, maca, monnikspeper, ashwagandha en engelwortel worden ook vaak gebruikt bij overgangssymptomen. Daarnaast zijn er multivitaminen verkrijgbaar speciaal voor de overgang. Dat is een makkelijke manier om er zeker van te zijn dat je alle benodigde stoffen ook daadwerkelijk binnenkrijgt.

Voor vrouwen die hele heftige klachten hebben, bestaat er hormoontherapie. In andere Europese landen wordt hier veel vaker gebruikt van gemaakt dan bij ons.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken