Welke ingrediënten worden gebruikt in parfum
Inspiratie LIFE

Welke ingrediënten worden gebruikt in parfum?

Een parfum gebruiken lijkt tegenwoordig zo vanzelfsprekend, maar heb je je ooit afgevraagd wat er nodig is om die heerlijke geuren te creëren? Van natuurlijke en synthetische ingrediënten, verschillende soorten extracten, moleculaire geurstoffen tot bijzondere aromachemicaliën, er zit meer wetenschap achter een geurtje dan je denkt!

Natuurlijke versus synthetische ingrediënten

Je krijgt een lekkere parfum voor moederdag, en je vraagt je af wat de geur van je geurtje bepaalt, dan zijn er eigenlijk twee soorten ingrediënten: natuurlijke en synthetische. Natuurlijke ingrediënten komen rechtstreeks uit de natuur, zoals van planten of bloemen. Synthetische ingrediënten worden gemaakt in laboratoria om geuren te imiteren of te verbeteren.

Natuurlijke ingrediënten zijn authentiek, terwijl synthetische geuren parfumeurs meer mogelijkheden geven en een meer constante kwaliteit garanderen. Tegenwoordig bevatten veel geurtjes een mix van natuurlijke en synthetische geuren.

Welke soorten extracten zijn er

Er bestaan verschillende soorten extracten, met geuren die komen van planten, bloemen, harsen en nog veel meer. Door verdamping, verhitting of verkoeling komen de heerlijke geuren uit het plantaardig materiaal en wat overblijft is een geurextract. Deze geurextracten mengt de parfumeur vervolgens met water, olie of alcohol.

Elk geurextract heeft zijn eigen karakter en structuur, afhankelijk van het toegepaste chemische proces. De concentratie van de extracten geeft aan onder welke noemer we een geur kunnen plaatsen. Dit zijn de meest voorkomende extracten:

  •  Parfum: het meest geconcentreerde extract, bestaat uit 15-40% geurconcentratie.
  •  Eau de parfum: iets minder geconcentreerd, met 10-20% geurconcentratie.
  •  Eau de toilette: een lichtere versie met 5-15% geurconcentratie.
  •  Eau de cologne: het minst geconcentreerd, met 3-8% geurconcentratie.

Moleculaire geurstoffen en aromachemicaliën

Naast natuurlijke extracten en oliën, spelen ook moleculaire geurstoffen en aromachemicaliën een belangrijke rol als ingrediënt van een geurtje. Dit zijn chemische verbindingen die in laboratoria worden gemaakt en aanpasbaar zijn om op die manier allerlei geuren te creëren, van bloemig en fruitig tot houtachtig en kruidig. Dit is een veelzijdige manier om een geur precies naar wens te maken en zorgt bovendien voor een altijd constante geur, wat erg belangrijk is als je jouw favoriete geurtje koopt.

Olfactorische families

Geuren zelf verdelen we onder in verschillende categorieën, die we ook wel ‘olfactorische families’ noemen en uit vier hoofdgroepen bestaan:

Bloemig

Dit zijn geuren die ons doen denken aan bloemen zoals rozen, jasmijn en lelies, ideaal voor mensen die van een romantische zomer geur parfum houden.

Fruitig

Deze geuren zijn fris en levendig. Denk aan citrus, appel en perzik, die vaak worden geassocieerd met energie en jeugdigheid. Deze olfactorische familie vind je vaak terug in herengeuren.

Houtachtig

Houtachtige geuren roepen beelden op van bossen en natuur. Cederhout, sandelhout en patchouli zijn hiervan een paar voorbeelden.

Kruidig

Kruidige geuren zijn pittig en stimulerend, met tonen van kaneel, peper en gember. Ideaal voor mensen die van een beetje pit houden.

Elk parfum bestaat daarnaast uit drie soorten geurnoten: top, midden en basis. De topnoot is de eerste geur die je ruikt en blijft van slechts een paar minuten tot maximaal een uur goed te ruiken. De middennoot vormt het hart van het geurtje en blijf je minimaal enkele uren ruiken. De basisnoot is de laatste geur en blijft het langst hangen, vaak tot wel een hele dag.

Parfum is meer dan alleen een geur

Parfum is meer dan alleen een geur, het is een kunst die emoties oproept en herinneringen kan vastleggen. Of het nu gaat om het gebruik van natuurlijke extracten, synthetische moleculen of een combinatie van beide, volg je neus en ga op zoek naar de geuren die passen bij jouw unieke persoonlijkheid en stijl.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken