Kapperseczeem Wat is het en wat doe je eraan
Gezondheid LIFE

Kapperseczeem: Wat is het en wat doe je eraan?

Er zijn vele verschillende soorten eczeem waar je last van kunt hebben. Natuurlijk is eczeem in elke vorm zeer vervelend. Zo is kapperseczeem ook een zeer vervelend fenomeen. Het is daarom goed om te kijken wat kapperseczeem precies is en wat je er aan kunt doen.

Op die manier zorg je ervoor dat je zeker weet waar je aan toe bent en welk eczeem je precies hebt. Je wilt er in alle gevallen zo snel mogelijk wat aan doen. Dit kan alleen als je weet waar het aan ligt en hoe je dit kunt verhelpen. Daarnaast is het goed om het voor de eerstvolgende keer te voorkomen.

Wat is kapperseczeem?

Het is goed om eerst te weten wat kapperseczeem precies inhoudt. Kapperseczeem heeft zijn naam te danken aan het feit dat vooral kappers last hebben van dit eczeem. Het is een contact eczeem die veroorzaakt wordt door allergie opwekkende stoffen. Zo werken kappers bijvoorbeeld met haarverf en allerlei stoffen die je huid niet aan kan.

Dit eczeem wordt kapperseczeem genoemd, maar ook metselaarseczeem of bakkerseczeem. Dit komt door het feit dat dit allerlei contact beroepen zijn waarbij je speciale stoffen aanraakt die de normale mens niet zo snel aanraakt. Het kan dus een beroepsziekte genoemd worden, maar in sommige gevallen kun je het ook thuis krijgen.

Waardoor krijg je eczeem?

Je krijgt kapperseczeem doordat je in aanraking komt met allergie opwekkende stoffen. Dit kunnen verschillende stoffen zijn. Hierbij kun je denken aan ontkleuring, verf of shampoos. Deze stoffen kunnen prima op je haren gebruikt worden of eenmalig op je hoofdhuid. Kappers komen de hele dag in aanraking met deze stoffen, waardoor de huid hierop gaat reageren.

Vele kappers hebben tegenwoordig handschoenen aan, waardoor het minder voorkomt dan eerst. Soms helpen handschoenen niet, omdat het bijvoorbeeld op je polsen terechtkomt. Ook op je polsen kun je last krijgen van kapperseczeem.

Wat zijn de symptomen van kapperseczeem?

Kapperseczeem heeft verschillende symptomen. Zo denken veel mensen dat eczeem alleen maar jeukt en wat rood wordt. Helaas neemt eczeem nog veel meer vervelende klachten met zich mee. Hieronder hebben we een lijst opgesteld van de klachten die je kunt ervaren als je last hebt van kapperseczeem:

  • Een droge huid
  • Een rode huid
  • Bultjes en wondjes die op je huid terugkomen
  • Blaasjes die soms zelfs kunnen knappen
  • Schilfers
  • Vervelende jeuk die niet weg wil

Als je last hebt van deze symptomen, dan is dit erg vervelend. Toch moet je ervoor zorgen dat je niet aan het eczeem krabt. Dit kan het alleen maar erger maken en daarnaast zorgt dit voor nog meer irritatie.

De behandeling tegen eczeem

De behandeling tegen kapperseczeem is vrij lastig. Dit komt doordat eczeem altijd erg lastig te behandelen is. Het is van noodzaak dat je ervoor zorgt dat het eczeem zich niet uit kan breiden. Anders wordt het probleem alleen nog maar groter. Zorg ervoor dat je de huid behandeld met een zalf die hiervoor bedoeld is. Gebruik geen huidproducten met uitdrogende ingrediënten zoals alcohol.

Verder is het van belang dat je huid niet meer in contact komt met de producten die ervoor zorgen dat je eczeem krijgt. Soms is het tijdelijk stoppen met werken het beste. Anders raden we aan om handschoenen te dragen.

Een arts bezoeken

Merk je dat het kapperseczeem erger wordt en niet weg wil gaan? Dan is het altijd aan te raden om een arts te bezoeken. Zij kunnen je eventueel een speciale soort crème voorschrijven die je bij het eczeem kan helpen. Zo voorkom je dat het erger wordt.

Hoelang duur kapperseczeem?

Zolang je zelf steeds in contact komt met de producten die het kapperseczeem veroorzaken, gaat het sowieso niet weg. Het is ook niet duidelijk binnen welke tijdspan het eczeem wel weg gaat. Dit ligt er echt aan hoe goed jij je huid behandeld.

Ook al raak je de komende tijd de stoffen niet aan, dan nog kan het enkele weken duren voordat je huid helemaal hersteld is. Bij sommige mensen kun je binnen enkele dagen al verbetering zien, terwijl bij een andere groep mensen het soms wel twee weken duurt voordat je echt verbetering gaat zien.

Hoe voorkom je dit soort eczeem?

Kapperseczeem is te voorkomen door geen allergene stoffen aan te raken. Voor heel veel beroepen is dit een onmogelijke taak. Het beste wat je kunt doen is handschoenen dragen en je handen altijd goed schoonmaken en ook goed afdrogen.

Voorkom zoveel mogelijk het contact met deze schadelijke stoffen en voorkom ook het veelvoudig gebruik van water. Water kan het op den duur ook alleen maar erger maken. Je huid kan hierdoor namelijk extra uitdrogen. Weet je echt niet meer wat je moet doen? Ga dan naar je huisarts toe.

Mag je werken met eczeem?

Over het algemeen mag je werken met kapperseczeem, maar een klant mag nooit last hebben van jouw eczeem. Tijdens je werk moet je dan ook handschoenen aan, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld schilfers bij een klant terechtkomen.

Daarnaast is het in sommige gevallen gewoon weg een betere keuze om even niet te werken. Zo kun je voorkomen dat het eczeem erger wordt. Je huid krijgt dan even de tijd om te herstellen, zodat je hier niet zoveel last van houdt.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken