Ik heb pijn in mijn schouder met uitstraling naar mijn armhand, wat moet ik doen
Gezondheid

Ik heb pijn in mijn schouder met uitstraling naar mijn arm/hand, wat moet ik doen?

Het is erg vervelend wanneer je pijn in je schouder hebt. Helemaal wanneer de pijn door straalt naar je arm en hand. Het is dan belangrijk dat er gekeken wordt naar welke klachten je precies hebt en hoe erg deze klachten zijn. Aan de hand van de klachten wordt er een oorzaak gezocht. Ik geef je een inkijkje in de mogelijke oorzaken en wat er eventueel aan te doen is.

Door de oorzaak aan te pakken, kan de pijn verholpen worden. Dit is bij de ene oorzaak een stuk eenvoudiger dan bij de andere oorzaak. In sommige gevallen adviseer ik zeker om naar een arts toe te gaan. Op die manier weet je altijd zeker dat de diagnose goed wordt bepaald.

Hoe erg zijn de klachten?

Wanneer je pijn in je schouder hebt met uitstraling naar je arm/hand, is het goed om te kijken hoe heftig deze klachten zijn. Is het bijvoorbeeld een beginnende pijn die veroorzaakt kan zijn door de manier waarop je hebt geslapen? Dan is er geen reden tot verder onderzoek.

Is de pijn al een tijdje aanwezig en heb je geen enkel idee waar het vandaan komt? Dan is het goed om de symptomen vast te stellen en te bekijken wat er aan de hand is. Als je langer dan een paar dagen last hebt van deze klachten, dan is het goed om de klachten serieus te nemen.

Oorzaken van je klachten

De pijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Ons lichaam is vrij complex, waardoor we nooit direct aan de hand van de klachten kunnen bepalen wat er aan de hand is. Het is daarom van groot belang dat we alle mogelijke oorzaken in acht nemen.

De meest voorkomende oorzaken voor de spontane pijn in een schouder kan komen vanuit een frozen shoulder, peesscheur of slijmbeursontsteking. Uiteraard zijn er altijd nog meer mogelijk oorzaken, maar dit zijn de meest voorkomende oorzaken die we het beste kunnen onderzoeken.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een veel voorkomend fenomeen. Er zijn heel wat mensen die er last van hebben, zonder dat ze het weten. Het is een erg vervelend gevoel wanneer je last hebt van een frozen shoulder. Wanneer je last hebt van een frozen shoulder is het gewrichtskapsel ontstoken.

Het gewrichtskapsel zit om de kop en de kom van het schoudergewicht heen. De oorzaak van het ontsteken van een kapsel is onbekend. De symptomen van een frozen shoulder zijn wel erg duidelijk:

 • Krachtverlies
 • Schouderpijn die uitstraalt naar je arm/hand
 • Bewegingen met de schouder zijn moeilijk
 • Je schouder voelt vrij stijf aan
 • Onverwachtse bewegingen kunnen voor een scherpe pijn zorgen
 • De pijn voelt als een beetje een zeurende pijn die blijft drukken

Een peesscheur

Een peesscheur is een zeer vervelende soort pijn. Een klein scheurtje in je pees kan al voor ongelooflijke pijn zorgen. Wanneer er sprake is van een peesscheur, dan zorgt dit voor een lang revalidatieproces. De pijn kan vanaf de schouder door stralen naar de arm en in sommige gevallen zelfs naar je hand.

Een peesscheur verschijnt niet zomaar. Dit komt vaak voor bij mensen boven de 55 jaar, omdat de pees dan veel slijtage heeft gehad. Het kan bij jongere mensen voorkomen wanneer er te veel druk en kracht op de pezen heeft gestaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk. De klachten bij een peesscheur zijn:

 • Veel pijn aan de schouder en dit kan uitstralen naar je arm
 • Je voelt je wat stijf
 • De bewegingsmogelijkheden zijn aanzienlijk verminderd
 • De pijn kan ernstig doordringen

Slijmbeursontsteking

Een andere oorzaak van pijn in je schouder kan een slijmbeursontsteking zijn. Zo’n ontsteking kun je op allerlei plekken in je lichaam krijgen. Zo ook in je schouder. Dit is de meest voorkomende oorzaak van pijn in je schouder. De ontsteking zorgt voor een vervelende drukkende pijn, waardoor je erg veel last van je schouder krijgt.

Wanneer je een slijmbeursontsteking ontsteking hebt, zwelt de slijmbeurs op. Je schouder gaat dan eigenlijk klemmen, waardoor je niet meer vrijuit kunt bewegen. Dit kan voor ernstige pijn zorgen. De klachten die je ervaart bij een slijmbeursontsteking zijn de volgende klachten:

 • Veel pijn bij het optillen of draaien van de schouder
 • Je kunt een krakende schouder krijgen
 • De pijn kan doorstralen naar je arm of hand
 • Dagelijkse activiteiten kunnen pijn veroorzaken en soms lastig zijn

Een oplossing voor de pijn

Wanneer je pijn ervaart door je schouder, dan is dit uiteraard zeer vervelend. Het is goed om hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Heb je al eerder pijn ervaren en weet je waar het vandaan komt? Zorg er dan voor dat je hier zo snel mogelijk wat aan doet.

Heb je geen enkel idee waarom je last hebt van je schouder? Kijk het dan eventjes aan. Als het binnen een paar dagen niet weg is, adviseren we toch om naar een arts toe te gaan.

Wanneer een arts inschakelen voor pijn in mijn schouder?

Heb je echt acute en zeer heftige pijn aan je schouder? Dan adviseren we altijd om direct naar een arts toe te gaan. Wacht niet te lang met acute pijn. De pijn hoort je dagelijks leven niet te belemmeren. Is dit wel het geval? Bel dan direct je huisarts op. De arts gaat dan samen met jou kijken wat de oorzaak is en hoe deze behandeld kan worden. Op die manier voorkom je dat je schouder eventueel nog meer pijn gaat doen.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken