Heb je je weleens afgevraagd waarom gezonder eten een positief effect heeft op ons algehele welzijn? Of waarom stress negatieve effecten kan hebben op onze spijsvertering? Het antwoord vinden we in de brein-darm-as, een complex systeem dat een cruciale rol speelt in zowel onze lichamelijke als mentale gezondheid.
Je darmen als controlcenter
De verbinding tussen je darmen en brein is sterker dan je misschien zou verwachten. De brein-darm-as, ook wel bekend als het enterische zenuwstelsel, vormt een communicatienetwerk dat je darmen en brein verbindt. Dit netwerk bestaat uit miljoenen zenuwcellen die voortdurend signalen heen en weer sturen, waardoor er een constant dialoog tussen je darmen en brein plaatsvindt.
Happy gut, happy mood
Één van de cruciale elementen binnen deze communicatie is serotonine, beter bekend als het "gelukshormoon." Ongeveer 90% van de serotonine in ons lichaam wordt in de darmen geproduceerd. Dit verklaart waarom gezonde darmen zorgen voor een fijne stemming en betere emotionele veerkracht.
Allemaal kleine beestjes
Maar hoe kan je je darmen gezond houden? Hier komt de rol van bacteriën in het spel. Je darmen zijn de thuisbasis van miljarden minuscule beestjes, ook wel bekend als micro-organismen. Samen vormen al deze organismen verschillende koloniën die als geheel het darmmicrobioom worden genoemd.
Al deze bacteriën spelen een cruciale rol bij het afbreken van voeding, het opnemen van voedingsstoffen en het reguleren van je immuunsysteem. En wat nog bijzonderder is, is dat deze bacteriën dus stofjes zoals serotonine kunnen produceren die een directe invloed hebben op je brein.
Koloniën bacteriën volledig in dienst van jouw gezondheid
Nog een voorbeeld van zo’n stofje is gamma-aminoboterzuur, dit is een neurotransmitter die ondersteunt bij het reguleren van stress en angst. Er zijn verschillende bacteriën in je darmen die dit stofje kunnen produceren en dus direct je mentale gesteldheid positief kunnen beïnvloeden. Daarnaast komen steeds meer onderzoeken naar buiten die aangeven dat een disbalans in het darmmicrobioom in verband staat met psychische aandoeningen zoals depressie en angststoornissen.
Vezels, vezels, vezels….
Hoe kun je dan je brein-darm-as helpen om je mentale gezondheid in optima forma te brengen? Het antwoord ligt natuurlijk in gezonde voeding. Het consumeren van een gevarieerd plantaardig dieet met veel vezels, groenten, fruit, gefermenteerde voedingsmiddelen en probiotica bevordert een gezonde darmmicrobioom. Vezels fungeren als voedsel voor de goede bacteriën in je darmen, terwijl probiotica rechtstreeks goede bacteriën kunnen toevoegen.
Let wel op het vermijden van sterk bewerkte voeding en overmatige suikerinname. Deze voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op ons darmmicrobioom en kunnen de brein-darm-as uit balans brengen. Evenwichtige voeding draagt dus niet alleen bij aan een gezond lichaam, maar ook aan een gezonde geest.
Laat je helpen
Wanneer je grote veranderingen in je dieet wilt aanbrengen, dan kan het verstandig zijn om een diëtist in te schakelen. Vaak kan dit geheel of gedeeltelijk worden vergoed door je zorgverzekering. En met het einde van het jaar in zicht is het ook verstandig om meteen je zorgverzekering te vergelijken. Onderzoek of de zorgverzekering die je voor ogen hebt ook dekking biedt voor preventieve zorg, zoals dieetadvies.