Gezondheid

De SPF-mythen en -feiten die je moet kennen

Er zijn verschillende mythen en feiten over SPF. Hoe bescherm je jouw huid het beste tegen de invloed van de zon? Daarover vertellen we je graag meer.

Wat is SPF?

Deze afkorting staat voor de Engelse term Sun Protection Factor en geeft aan met welke factor een product beschermt tegen de felle en schadelijke straling van de zon. In Nederland zie je vooral veel producten met factor 15, 20, 30 en 50. Je komt ze tegen in speciale zonnebrandcrèmes en sprays, maar ook worden ze steeds vaker geïntegreerd in beauty- en verzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan SPF in dagcrème. Door te kiezen voor een dergelijk product verzorg je je huid goed en kun je hem tegelijkertijd extra beschermen tegen schadelijke zonnestraling.

SPF en UV-straling

Een SPF-houdend product is bedoeld om je huid zo goed mogelijk te beschermen. Toch is het goed om te weten dat het vooral beschermt tegen een bepaald gedeelte van UV-straling. Deze straling kan worden onderverdeeld in UVA- en UVB-straling. UVB veroorzaakt vooral verbranding van de huid, terwijl UVA de huid sneller laat verouderen. Het zonlicht bestaat voor een klein deel (vijf procent) uit UVB en voor maar liefst 95 procent uit UVA. Dit betekent dat je zonder een goede bescherming elke dag blootstaat aan schadelijke zonnestralen die je huid snel ouder maken. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten en dus is het goed om te kiezen voor een dagelijkse verzorging en bescherming.

Bekende SPF-mythen

Het is helaas een mythe dat je met alleen een goede zonnebrandcrème voldoende beschermd bent tegen huidveroudering en huidverbranding. Voor een optimale bescherming kun je daarom het beste kiezen voor een dagcrème met SPF. Een andere veelgehoorde misvatting is dat het niet uitmaakt welke factor je gebruikt en hoe vaak je smeert. Voor een optimale werking kun je het product het beste meerdere keren per dag aanbrengen. De benodigde factor is per persoon verschillend en hangt onder meer af van je leeftijd, je huidtype en je activiteiten op de dag.

Belangrijke feiten over SPF

Verder is het goed om je te realiseren dat zelfs waterbestendige beschermingsproducten niet de hele dag blijven werken. Zodra je uit het water bent en je je hebt afgedroogd is het daarom slim om je zo snel mogelijk weer in te smeren. Ook moet je rekening houden met een beperkte houdbaarheid van SPF-producten. Gebruik je dagcrème met SPF of een zonnebrandmiddel? Dan kun je het tot maximaal 12 maanden na openen gebruiken.

Hoe kies je de juiste zonnebeschermingsfactor?

Over het algemeen kunnen we vier verschillende huidtypes onderscheiden. Mensen met een donkere huid en donker haar verbranden minder snel dan mensen met een lichte huidskleur en licht of rossig haar. Iemand die snel verbrandt heeft behoefte aan een hogere beschermingsfactor dan iemand die minder neigt te verbranden. Voor kinderen is altijd de hoogste beschermingsfactor aan te raden. Verder is ook de zonkracht belangrijk bij het kiezen van de juiste zonnebeschermingsfactor. Op een zeer zonnige dag aan zee of in het park kun je het beste een hogere beschermingsfactor gebruiken. Ook is het goed om meerdere keren per dag te smeren.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken