Foodfeiten Gezondheid

Honing: wel of niet gezond?

Honing wordt meestal als een natuurlijk zoetmiddel beschouwd en heeft verschillende gezondheidsvoordelen, maar het is belangrijk om het natuurlijk niet te veel te eten. Zo zitten er verschillen in pure honing en vermengde honing, zoals suikersiroop. Hier zijn enkele dingen waar je op zou kunnen letten. 

Kwaliteit 

Om te beginnen ligt het enorm aan wat voor soort honing je dus kiest. Het is het beste om ruwe en onbewerkte honing te kiezen. Dit kun je pure honing noemen. Dit is beter, omdat deze meer voedingsstoffen bevat dan de andere varianten. Honing bestaat voor het grootste deel uit natuurlijke suikers, zoals glucose en fructose. Deze suikers dienen als een soort natuurlijke bron van energie en kunnen een gezond alternatief zijn voor verfijnde andere suikers. Mocht je dus de goede kwaliteit honing kiezen, brengt het zeker wel wat voordelen met zich mee. 

Allergieën

Sommige mensen geloven dat het consumeren van honing kleine hoeveelheden lokale pollen kan introduceren. Dit kan vervolgens weer helpen bij het verminderen van allergieën. Wel moet erbij gezegd worden dat het wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen vrij beperkt is. Het blijft voor velen de moeite waard om te proberen. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden is, is dat honing natuurlijke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen heeft, met name door de aanwezigheid van waterstofperoxide en nog een aantal andere verbindingen. Het wordt al een hele tijd gebruikt als een natuurlijk middel voor de behandeling van wonden en keelpijn. Vandaar ook dat thee met honing zeer populair is. 

Goed voor stress

Onder gezondheid valt natuurlijk ook stress. Leuk om dan te weten dat honing antioxidanten bevat, zoals flavonoïden en polyfenolen. Deze kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in jouw lichaam. Deze antioxidanten dragen bij aan de algehele gezondheid en het verminderen van oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een onbalans tussen de productie van schadelijke zuurstofmoleculen (ROS) en het vermogen van het lichaam om ze te neutraliseren. Het komt vooral voor bij veroudering of ziektes. 

Calorieën

Het is nu wel duidelijk dat honing beter kan zijn dan andere suikers en ook voordelen met zich meebrengt als het gaat om de lichamelijke gezondheid. Toch moet er voorzichtig mee gedaan worden.  Het is namelijk nog steeds een zoetmiddel dat genoeg suikers heeft. Het kan om die reden alsnog zorgen voor of een bijdrage leveren aan gewichtstoename en bloedsuikerproblemen. Zoals dus eerder benoemd, moet je er simpelweg niet te veel van eten.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken