Last Updated on: 7th december 2023, 09:28 am
Nederlanders eten steeds gezonder, dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling. Voor mensen die last hebben van overgewicht, ondergewicht of een ziekte waarbij gezond eten belangrijk is, zoals diabetes, is er de mogelijkheid om dieetadvies te vragen. De diëtist helpt dan met het maken van een dieetplan dat past bij jouw behoeften, zodat jij de juiste voedingskeuzes maakt. Maar worden deze kosten vergoed door je zorgverzekering? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de dieetadvisering vergoeding.
Dieetadvies vergoeding basisverzekering?
Je krijgt elk jaar 3 uur dieetadvies vergoed vanuit de basisverzekering. Bezoek je de diëtist als onderdeel van ketenzorg? Dan wordt het compleet vergoed. Een ketenzorg is wanneer verschillende zorgverleners een behandelplan maken om je aandoening te behandelen. Dit gebeurt vaak bij ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of COPD. Is het dieetadvies onderdeel van een Gecombineerd Leefstijl Interventie (GLI)? Dan krijg je ook hiervoor een volledige vergoeding uit de basisverzekering. Is 3 uur dieetadvies niet genoeg voor jou? Dan heb je de optie om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Je krijgt dan extra vergoeding voor de diëtist als aanvulling op de vergoeding uit de basisverzekering.
Aandachtspunten voor vergoeding dieetadvies
Wanneer je kiest voor een zorgverzekering die het beste bij je past, zijn er natuurlijk een aantal belangrijke punten die volgen. Deze zijn als volgt:
- Dieetadvies dekking. Let op dat niet alle zorgverzekeraars een aanvullende dekking bieden voor dieetadvies. Ook geldt er een maximum vergoeding per jaar voor een aanvullende verzekering voor dieetadvies
- Heb je toestemming nodig? Voor het gebruikmaken van een diëtist heb je geen verwijzing nodig van je (huis)arts. Ook heb je geen toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Er moet wel een goede reden zijn, bijvoorbeeld bij over- of ondergewicht of andere gezondheidsproblemen.
- Alternatief voor dieetadvies. Voor dieetadvies is er ook de mogelijkheid om bij een orthomoleculair voedingsdeskundige, voedingscoach of gewichtsconsulente terecht te komen. Dan sluit je een aanvullende verzekering af met een dekking voor alternatieve geneeswijzen.
- Onder 18. Ben jij of is je kind onder de 18 jaar? Dan krijg je een complete vergoeding vanuit de basisverzekering.
Het is van belang dat je je goed informeert voordat je ervoor kiest om een aanvullende verzekering af te sluiten bij je zorgverzekering. Uit onderzoek van het financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat overstappers die kritisch naar hun zorgverzekering kijken minder betalen voor hun zorgverzekering. “Gemiddeld betalen overstappers 122,69 euro per maand voor hun basisverzekering. Dat is bijna 16 euro per maand minder dan de gemiddelde premie in de markt voor een basisverzekering met een eigen risico van 385 euro”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Wil jij de voordeligste zorgverzekering die past bij jouw zorgwensen? Ga dan je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl.