Gehoorverlies - Wat moet ik doen
Gezondheid

Gehoorverlies? Wat moet ik doen?

Gehoorverlies is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot communicatieproblemen, sociale isolatie en vermindering van het kwaliteit van leven.

Het kan optreden op elke leeftijd, maar is vaker voorkomend bij ouderen. Door middel van een (online) gehoortest kun jij er achter komen of jij lijdt aan gehoorverlies en in welke mate. Wanneer je je gehoortest af laat nemen door een audicien, kan deze jou meteen vertellen wat de uitslag van jouw gehoortest betekent voor jou en wat je kunt doen om eventueel gehoorverlies te verbeteren.

Hoe kan gehoorverlies ontstaan?

Er zijn verschillende oorzaken van gehoorverlies, zoals (langdurige) blootstelling aan te harde geluiden, bepaalde medicijnen, infecties, veroudering en erfelijke factoren. Bij blootstelling aan te luide geluiden kan er schade ontstaan aan de haarcellen in het binnenoor, wat leidt tot gehoorverlies. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het werken in lawaaierige omgevingen of wanneer je vaak naar harde muziek luistert. Daarom is het altijd slim om oordopjes mee te nemen wanneer je naar bijvoorbeeld een concert of uitgaansgelegenheden gaat, om je haarcellen in je oor te beschermen. Op dat soort plekken staat de muziek vaak te hard en kan het ook nog eens zijn dat je de hele avond recht onder of naast de geluidsinstallatie staat. Gehoorverlies is te onderscheiden in twee verschillende soorten: sensorineural en conductief. Sensorineuraal gehoorverlies is het meest voorkomend en wordt veroorzaakt door beschadiging van de haarcellen in het binnenoor. Conductief gehoorverlies wordt veroorzaakt door blokkades of beschadiging van de gehoorgang of het trommelvlies.

Wat te doen bij gehoorverlies?

Nadat gehoorverlies bij jou is vastgesteld door een audicien door middel van een hoortest, wil je natuurlijk weten wat je hier aan kunt doen. Gehoorverlies kan worden behandelt met gehoorapparaten, chirurgie of andere technologische oplossingen. Gehoorapparaten zijn kleine elektronische apparaatjes die het geluid versterken en naar het binnenoor sturen. Ze kunnen worden aangepast aan jouw individuele behoeften en ernst van gehoorverlies en kunnen zelfs worden bediend met een afstandsbediening. Chirurgie kan worden gebruikt om blokkades of beschadiging aan het gehoor te verwijderen en de doorgang van het geluid te verbeteren. Andere technologische oplossingen, zoals cochleaire implantaten en hoor bomen, kunnen ook worden gebruikt bij ernstig gehoorverlies, echter zijn dit wel heftige ingrepen.

Test regelmatig je gehoor!

Het is belangrijk om je regelmatig te laten controleren op gehoorverlies. Dit is voornamelijk belangrijk als je bekend bent met erfelijk gehoorverlies in je familiegeschiedenis of als er veel blootstelling is geweest aan luide en lawaaierige omgevingen. Je gehoor laten testen doe je eenvoudig bij een audicien, die ook meteen de uitslag van de test met je bespreekt. Als gehoorverlies bij jou wordt geconstateerd, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de gevolgen van het gehoorverlies te minimaliseren. Ook kun je eenvoudig online een gehoortest doen om te testen hoe het zit met jouw gehoor. Wanneer je gehoorverlies vermoedt of dit uit de online hoortest komt, dan kun je natuurlijk altijd beter een audicien raadplegen voor passend advies.

 

Image by pch.vector on Freepik

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken