Waarom krijg ik hartkloppingen na het eten van brood
EAT Gezondheid Inspiratie LIFE

Waarom krijg ik hartkloppingen na het eten van brood?

Hartkloppingen zijn niet ongebruikelijk na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het drinken van bepaalde dranken. Maar hoe komt het dat je hartkloppingen kunt krijgen na het eten van brood?

Ik had laatst een leuk gesprek met een vriendin en we kregen het ineens over het onderwerp ‘minder brood eten. Ik vroeg met af waarom ze hiervoor had gekozen. Ze gaf zelf aan dat ze vaak een hogere hartslag krijgt of een aantal hartkloppingen na het eten. En ze had het idee dat het vooral na het eten van brood vaker voorkwam. Ik ben dit eens gaan uitzoeken. Zit hier een waarheid aan en waardoor kan dit komen? We gaan het uitzoeken!

Je hebt vast wel eens de verontrustende ervaring gehad volkomen stil te zitten en je hart te keer voelen gaan. Of misschien leek het alsof je hart een paar seconden snel bonkte of zelfs dat het een rare salto maakte. Dit zijn de gewaarwordingen die gewoonlijk worden geassocieerd met hartkloppingen of korte onderbrekingen van jouw normale hartslag of hartritme. Hoewel ze meestal niet gerelateerd zijn aan hartproblemen kan het verontrustend zijn als je dit niet verwacht. Zo kun je bijvoorbeeld hartkloppingen na eten van brood krijgen.

Hartkloppingen na eten van brood

Hartkloppingen zijn niet ongebruikelijk na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het drinken van bepaalde dranken. Maar wat heeft jouw dieet te maken met jouw hartslag en waarom lijken sommige voedingsmiddelen, zoals brood, hartkloppingen te veroorzaken? Moet je die voedingsmiddelen vermijden als je regelmatig hartkloppingen hebt of als je een hoog risico loopt op een hartaanval? Dit is wat je moet weten over het eten en drinken dat jouw hart kan doen overslaan.

Waarom krijg je hartkloppingen na het eten?

Hartkloppingen zijn niet ongewoon: een vaak geciteerde studie van patiënten in de eerste lijn ontdekte dat 16% dit aangaf. Het kan iedereen overkomen, hoewel ze vaker kunnen voorkomen naarmate je ouder wordt.

In veel gevallen treedt een onregelmatig hartritme op na het eten. Omdat een onderdeel of ingrediënt van je voedsel veranderingen in jouw hartslag veroorzaakt. Pittige en cafeïne houdende voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld beide je hart sneller laten kloppen, waardoor het normale ritme wordt verstoord.

Aandoeningen

Er zijn enkele onderliggende aandoeningen die ze veroorzaken, hoewel deze ook niet altijd hart gerelateerd zijn. Zwangerschap, bloedarmoede, een angststoornis of een schildklierprobleem kunnen leiden tot frequentere aanvallen van hartkloppingen. Er zijn ook medicijnen die hartkloppingen kunnen veroorzaken. Zowel voorgeschreven medicijnen, zoals bètablokkers, OTC-medicijnen zoals pseudo-efedrine en recreatieve medicijnen die ze kunnen activeren.

Minder vaak zijn hartaandoeningen zoals cardiomyopathie en hartritmestoornissen de oorzaak van het probleem.

Welke andere voedingsmiddelen veroorzaken hartkloppingen?

Alle voedingsmiddelen die jouw hartslag verhogen of waarvan bekend is dat ze brandend maagzuur veroorzaken, kunnen ook hartkloppingen veroorzaken. Zoals alcohol, cafeïne houdende dranken en gekruid voedsel, Ook voedingsmiddelen met veel suiker en geraffineerde koolhydraten kunnen hartkloppingen veroorzaken, vooral bij mensen met een lage bloedsuikerspiegel. Dit verklaart waarom je soms hartkloppingen krijgt na het eten van brood.

Maar hoe zit dat eigenlijk met het eten van zoiets ogenschijnlijk onschuldigs als brood?

Gastro-intestale symptomen

gastro-intestinale symptomen kunnen overlappen met hartslagsymptomenHet is belangrijk op te merken dat gastro-intestinale symptomen ook kunnen overlappen met hartslagsymptomen. De maag en de slokdarm bevinden zich heel dicht bij het hart, dus soms voelen je maagklachten als hartkloppingen. Spijsverteringsproblemen kunnen ook hartkloppingen veroorzaken als ze jouw lichaam te veel belasten. Of als je moeite hebt met het verteren van medicijnen of voedsel.

Wanneer overvloedige gassen zich ophopen in de holle ingewanden van de buik bewegen en duwen ze je middenrif omhoog. Hierdoor wordt het hartgebied samengedrukt en de ruimte voor longexpansie kleiner. Dit kan aan beide kanten van de thorax voorkomen, maar meer links, omdat aan de rechterkant de lever zit. Deze vertraagt de druk van de darm eronder.

Daarom ontstaat het gevoel van hartkloppingen.

Eetgewoonten

Ook de manier waarop je brood eet kan van invloed zijn. Snel eten en weinig kauwen verhindert dat de fermenten in speeksel zich vermengen met voedsel en hun werk doen. Als je bovendien tijdens het eten van brood twee glazen water of een andere vloeistof binnenkrijgt, worden de maagsappen verdund. Het voedsel wordt naar de dunne darm gesleept voordat het door de maag wordt verteerd.

Het maakt bovendien ook uit waar je je boterhammen mee belegt. Sommige rijke voedingsmiddelen, zoals bepaalde soorten oude kazen en gezouten of verwerkt vlees, bevatten niet alleen veel vet, maar ook een aminozuur, tyramine genaamd, dat de normale bloeddruk kan verstoren.

Eenmaal in de darm blijft onverteerd voedsel achter, als het groenten zijn gaan ze fermenteren. En als ze van dierlijke oorsprong zijn ondergaan ze een rottingsproces. Het resultaat van deze onvolledige spijsvertering is gas dat zich ophoopt in jouw maag en darmen. Vooral in de dikke darm.

Chronische constipatie

Dit wordt verergerd door chronische constipatie, die chemische reacties tussen de resten van slecht verteerd voedsel verhoogt. Dit zal met de daaruit voortvloeiende verandering van de microbiota, nog meer bijdragen ​​​​aan de productie van gassen. Toegevoegd aan deze situatie is de gebruikelijke consumptie van bier en coladranken.

Deze verzadigen het spijsverteringsstelsel  met gassen die proberen te ontsnappen via de mond (boeren) of via de anus (“explosieve” ontlasting). De opeenhoping van ontlasting, secundair aan constipatie, maakt het moeilijk om lucht door het rectum te verwijderen. Dit verhoogt de intra-abdominale druk die uiteindelijk het middenrif verhoogt en gastrocardiaal syndroom veroorzaakt.

Voorkomen van hartkloppingen

Om hartkloppingen te voorkomen, kun je gezonde levensstijlveranderingen aanbrengen, zoals:

  • Verminderen van de hoeveelheid stress en angst in jouw leven. Dit kan met behulp van meditatie, lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken, therapie of medicatie.
  • Gehydrateerd blijven door elke dag de aanbevolen hoeveelheid water te drinken (uitdroging kan hartkloppingen veroorzaken).
  • Vraag jouw huisarts om jouw schildkliergezondheid en ijzerniveaus te controleren. Deze kunnen beide hartkloppingen veroorzaken als ze uit balans zijn.
  • Houd rekening met de voorgeschreven medicijnen die jij gebruikt en hoe deze omgaan met jouw maag en hart. Soms verlichten bloeddrukmedicijnen hartkloppingen, en andere keren veroorzaken ze hartkloppingen als bijwerking.
  • Vermijd het gebruik van tabaksproducten of recreatieve drugs.
  • Beperk -medicijnen die pseudo-efedrine bevatten, zoals sommige medicijnen tegen hoest en verkoudheid.
  • Houd rekening met interacties tussen voedsel en medicijnen met de medicijnen die je gebruikt. Vooral wat je gebruikt om de bloeddruk onder controle te houden of hartkloppingen te verminderen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken