Havermout gezond
EAT Foodfeiten Recepten ontbijt

Het havermout ontbijt; is havermout gezond of niet?

Veel mensen denken dat havermout gezond is als ontbijt, maar is dat wel zo? Havermout zit vol voedingsvezels en het wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidseffecten, zoals het verlagen van het LDL Cholesterol en zelfs vetverlies. Toch kan havermout minstens zo slecht zijn als brood of een croissant. Ik zocht uit hoe je kunt profiteren van een havermout ontbijt, zonder de slechte bijwerkingen en deel ook nog een paar heerlijke recepten met je.

Maar eerst… havermout in een notendop

Om een gezonde keuze te kunnen maken en te begrijpen waarom het ene wel gezond is en het andere niet, is het goed om te weten hoe havermout geproduceerd wordt. Want ‘havermout’ is afkomstig van het graansoort ‘haver’. Havermout is de ontkiemde (huls verwijdert) versie van haver en als alleen de huls is verwijdert spreek je van ‘lang kokende’ of ‘volkoren’ havermout. Dit soort havermout vind je doorgaans niet bij de supermarkt, maar bij een natuurwinkel.

Daarnaast heb je nog de geknipte havermout, die als het ware in twee delen wordt gebroken/geknipt. Het voordeel hiervan is dat de kooktijd drastisch wordt verlaagd van 15 minuten naar 5 minuten. In zowel deze versie als de ‘hele’ versie, zijn de meeste voedingsstoffen en voedingsvezels bewaard gebleven. Voor deze beide havermout soorten geldt dat ze gezond zijn.

De laatste versie is de gewalste havermout. En hoe kan het ook anders… die vind je doorgaans in de supermarkt. De gewalste havermout is plat en soms wordt deze haver gezoet en bewerkt. Dit zie je vaak terug als de havermout al gemengd is met andere ingrediënten. Daardoor profiteer je bij deze vorm maar voor een klein deel van de heilzame werkzaamheid van deze granen. Sterker nog… deze variant is veroorzaakt pieken in de bloedsuikerspiegel wat je natuurlijk liever niet hebt (later meer over die pieken).

Dus… is havermout ontbijt gezond?

Het antwoord op die vraag hangt af van de bereiding en het type havermout dat je kiest. Als je kant-en-klare havermout eet die gezoet is met suiker is het per definitie niet gezond. Meestal bevat die kant-en-klare havermout slechts de helft van de oorspronkelijk vezels die in haver zitten en worden er veel rotzooi aan toegevoegd om het vooral ‘lekker’ te maken. In sommige kant-en-klare havermout zit zelfs meer dan 10% aan puur suiker. Dus als je de vraag ‘is kant-en-klare havermout gezond?’ stelt, is het antwoord ‘Nee!’.

Maar er is gelukkig ook goed nieuws! Pure havermout is wel gezond. Met ‘puur’ bedoel ik onbewerkte havermout of hoogstens ‘geknipt’. Je herkent de volkoren havermout aan de volle, ronde structuur en het zit bomvol waardevolle voeding voor je lichaam. De smaak van volkoren havermout heeft iets meer een ‘noten’ smaak dan bewerkte havermout.

Ook voordelig voor mensen met een glutenallergie, is dat haver van nature geen gluten bevat. Wel wordt de haver vaak behandeld in een omgeving waar ook producten met gluten worden bewerkt, dus als het ook geen sporen van gluten mag bevatten moet je even goed zoeken naar échte glutenvrije variant.

Het grote nadeel van volkoren havermout is dat je het ongeveer 15 minuten moet koken om het zacht en eetbaar te krijgen. Aan de andere kant krijg je er dan ook veel voor terug en het smaakt ook nog eens lekkerder. Ik zal de voordelen van havermout voor je opsommen.

De voordelen van havermout

  • Vermindert het LDL Cholesterol met 7%
  • Verlaagd de kans op hart-, en vaatziekten
  • Het helpt je lichaam om je suikerniveaus te reguleren
  • Volkoren havermout bevat veel voedingsvezels
  • Je zit er langer vol door (daarom is een havermout ontbijt zo populair)
  • Het zit vol met vitamine en mineralen
  • Havermout bevat ook veel antioxidanten
  • Het is ook een bron van eiwitten
  • Het bevat van nature geen gluten

Het verschil tussen volkoren havermout en kant-en-klare havermout is met name terug te zien in de ‘GI-index’. Zonder al te technisch te worden… De GI-index geeft aan wat voeding doet met je bloedsuikers. Hoe hoger de GI-index is, hoe ongezonder het voor ons lichaam is. Er wordt gesproken van een hoge glycemische index boven de 70 en van een lage onder de 55. Kant-en-klare havermout heeft een GI-index van 83, terwijl volkoren havermout een GI-index heeft van 55. Zie je hoeveel verschil het maakt?

Havermout als ontbijt

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan een havermout ontbijt een fantastische toevoeging zijn aan je dieet. Met name de voedingsvezels en de eiwitten zorgen ervoor dat je langer vol zit, dan wanneer je bijvoorbeeld brood of een cracker eet.

Een havermout ontbijt wordt meestal gecombineerd met melk of yoghurt, maar kan ook gecombineerd worden met water of bijvoorbeeld amandelmelk.

Een volkoren havermout ontbijt is dus gezond en zelfs aan te raden als je wilt afvallen. Afvallen met havermout is iets wat je veelvuldig tegenkomt op internet. Je kunt natuurlijk hele spannende verklaringen bedenken (en vinden), maar in de basis komt het er gewoon op neer dat je minder trek hebt en daardoor minder eet. Ook speelt de hoeveelheid voedingsvezels een belangrijke rol.

Havermout bereiden:

Havermout is vrij simpel te bereiden. Mag ik er vanuit gaan dat je door mijn artikel overtuigd bent en kiest voor de volkoren havermout? 🙂 Mooi! Een basis havermout is eenvoudig te bereiden. Je kunt het koken met water, melk of iets zoals amandelmelk.

Breng de het vocht aan de kook en gooi de havermout erbij in. Laat het 15 minuutjes koken en haal het van het vuur. Even laten afkoelen en klaar is kees. Nu kunnen we wat dingen voor de smaak toevoegen, zoals ik hieronder bij de recepten laat zien.

Wat ook een aanrader is, is om water aan de kook te brengen en de havermout even 1 á 2 minuutjes te laten koken. Daarna zet je het vuur uit en laat je de havermout een nachtje afgedekt staan. De volgende morgen heb je heerlijk zachte havermout!

Havermout recept 1:

Ontbijt voor 1 á 2 personen:

100ml water
100ml amandelmelk (of volle melk)
50 gram volkoren havermout
1 grote banaan (geprakt)
2 theelepels kaneel
1 mespuntje zout
2 theelepels vanille extract

Havermout recept 2:

100ml water
100ml amandelmelk (of volle melk)
50 gram volkoren havermout
1 eetlepel honing
2 theelepels kaneel

Havermout topping:

Handje blauwe bessen
Een paar frambozen

Havermout recept 3

Havermoutcake
Havermoutcake

Voor een variatie op het havermout ontbijtje heb ik ook nog een recept voor je van een havermoutcake. Makkelijk om mee te nemen naar je werk als lunch of tussendoortje.

Er zijn op internet tientallen recepten te vinden om een lekker havermout ontbijt te maken. En ook leuke boeken helemaal over havermout. Dat is ook direct een van de voordelen. Je kunt namelijk eindeloos variëren met ingrediënten en daarmee iedere ochtend iets nieuws op tafel zetten.

De conclusie

Als je de juiste soort havermout kiest, kan havermout gezond voor je zijn en je gezondheid een boost geven. Een havermout ontbijtje kan ik dan ook iedereen aanraden die gezond wil ontbijten of af wil vallen. Omdat sommige mensen direct naar de conclusie springen, wil ik nog wel benadrukken dat de ‘supermarkt’ havermout niet altijd gezond is! Ga naar een natuurwinkel voor ‘hele’ of ‘halve’ havermout.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken