EAT Foodfeiten

Ken jij deze thee weetjes al?

De gezonde voordelen van thee

voordelen thee
Voordelen thee

Terwijl ik zojuist doorweekt en koud ben thuisgekomen, zet ik de waterkoker aan voor een lekkere kop thee. Het zit standaard in mijn routine om een momentje rust te pakken als ik thuis ben, even helemaal niks, alleen mijn thee en ik. Een win-winsituatie als je het mij vraagt, thee is namelijk ook erg gezond. Ik heb de meest gezonde theeën (en waar ze goed voor zijn) voor je op een rijtje gezet! Dus, pak een lekker kop thee en lees onderuitgezakt dit artikel.

Wil je na dit artikel nog meer weten over thee? Klik dan hier voor een gratis Tea guide e-book! Vol met weetjes en verhalen die jij als theeliefhebber echt niet mag missen.

Groene thee

Groene thee is al duizenden jaren de gezondste thee op aarde. En dat is niet zo gek, de thee bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten die goed zijn voor je lichaam en geest. Veel van deze vitamines behouden hun kracht tot aan de laatste nip. Ook voor deze thee heb ik een paar voordelen op een rijtje gezet voor je:

 • Goed voor je huid

Groene thee staat bekend om een anti-aging effect. Het vertraagt namelijk de veroudering van cellen (dankzij de antioxidanten), hierdoor kunnen de huidontwikkelingen voor rimpels verminderen. Als dat geen groot voordeel is…

 • Goed voor je hart

Drink iedere dag één tot drie koppen groene thee en je cholesterol en hoge bloeddruk zal verlagen. Dit heeft uiteindelijk weer goede gevolgen voor een gezond hart!

 • Goed voor je gebit

Groene thee verminderd ontstekingen en beperkt de groei van bepaalde bacteriën die tandbederf veroorzaken. Ook bevat het fluoride, wat goed voor je tanden is. Voor een goed en sterk gebit is groene thee dus zeker aan te raden!

Tip! Probeer niet meer dan 5 koppen groene thee te drinken, er zit namelijk ook cafeïne in en dit is wat minder goed voor je.  


Rooibos thee

Deze licht zoete, karamel/vanilleachtige, aardse thee (eigenlijk komt het niet van een theeplant maar van een struik) heeft iedereen wel in zijn kast staan. Maar waar is rooibos thee eigenlijk goed voor? Het bevat in ieder geval veel mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium en zink. Een aantal voordelen van rooibos thee:

 • Helpt tegen allergieën

Door verschillende stoffen in de thee kan hoesten en een zware ademhaling, die veroorzaakt worden door een allergische reactie (en astma), verminderd worden. Daarnaast heeft rooibos thee geen slaperig effect, wat de meeste allergieremmers wel hebben.

 • Sterkere botten

De krachtige stoffen, luteoline en orientin die in rooibos thee zitten, zorgen voor extra sterke botten. Het bevordert namelijk de dichtheid van de botten, dat voorkomt weer dat ze zwakker worden naarmate ze verouderen.

 • Energie boost

Wat best bijzonder is aan deze thee is dat je deze als pre-workout drink kan nemen. Doordat er bepaalde stoffen inzitten (die beter zijn als cafeïne), kun jij gefocust gaan sporten.

Tip! Rooibos kun je de gehele dag doordrinken omdat er geen cafeïne in zit.

Leuk weetje! Als je rooibos thee in China besteld, krijg je waarschijnlijk zwarte thee. Dit is omdat ‘’rode thee’’ daar staat voor traditionele zwarte thee. Opletten dus wat je in Aziatische landen besteld!

Witte thee

Witte thee is helemaal hip and happening aan het worden. De lichte smaak van deze thee is te danken aan dat deze erg vroeg geplukt wordt. Daarmee is de witte thee gezonder dan groene of zwarte thee, terwijl ze van dezelfde theeplant komen. Wat de voordelen zijn? Ik help je een handje:

 • Antioxidanten

De hoeveelheid van antioxidanten is in deze thee hoger dan bij de andere theeën. Antioxidanten zorgen op langer termijn ervoor om ziektes te voorkomen, antioxidanten zitten bijvoorbeeld ook in groente en fruit.

 • Goed voor je haar

De hoeveelheid antioxidanten (kan het niet vaak genoeg zetten hoe gezond het is) helpen om haar gerelateerde stoornissen zoals haaruitval en roos te behandelen. Ook bevat witte thee EGCG, dat stofje verbetert de haargroei, het ondersteunt namelijk de haarcellen.

 • Weinig cafeïne

Witte thee heeft relatief weinig cafeïne vergeleken de andere theeën.

 • Geheugensteuntje

Voor het verbeteren van je geheugen of het vertragen van geheugenverlies is witte thee een goede oplossing, dit komt door dat de thee vol met catechine (beschermt tegen beroertes) zit.

Tip! Laat het kokend water eerst een beetje afkoelen voordat je het theezakje erin doet, anders “schrikt” de thee.

Verse gember thee

De laatste tijd is (verse) gember thee, door de ietwat pittige en interne smaak, erg populair geworden (en het staat ook leuk). Gember komt niet van een theeplantje en is dus officieel geen thee, maar het is wel hartstikke gezond! Gember zit namelijk vol vitamine C en magnesium. Een paar voordelen over heet water met gember opgesomd:

 • Het is lief voor je buik

Misselijk, een opgeblazen gevoel of menstruatiepijn? Een kopje heet water met gember werkt verlichtend voor deze klachten. Gember heeft namelijk de kracht om je buik rustiger te maken.

 • Het maakt je blij

Een belangrijke deadline op je werk? Probeer een pauze in te lassen en een kop heet water met gember te drinken. Door het kalmerende effect voel je je een stuk vrolijker!

 • Verbetert je immuunsysteem

Voel je griep opkomen of wil je dit voorkomen? Drink dan vooral heet water met gember. Doordat gember boordevol antioxidanten zit, geeft het je immuunsysteem een flinke boost.

 • Helpt met afvallen

Gember is de redder om je bloedsuikerspiegel te reguleren, dit helpt bij afvallen. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt namelijk voor honger en lijdt tot meer (ongezond) eten. Ben je bezig met afvallen en sport je daarbij? Dan is heet water met gember helemaal een goede optie. Het verlicht namelijk ook je spierpijn!

Tip: probeer verse gember thee met een schijfje citroen of kaneel voor een extra lekkere smaak!

Verse muntthee

Verse muntthee kan niet ontbreken op deze lijst. Deze thee is heerlijk fris en heeft een pure smaak. Het is ook supermakkelijk te maken, stop een takje munt in kokend water, voeg een stokje zoethout (of scheutje honing) en voilà. Je kunt ook je eigen muntplant kweken en je hebt iedere zomer verse munt! Net zoals gember thee is deze thee niet van een theeplant. Voordelen? Lees ze snel:

 • Verhelpt pijn met borstvoeding

Tijdens het geven van borstvoeding kunnen de tepels soms pijnlijk aanvoelen. Neem een kopje muntthee na het voeden, en je zult merken dat je tepels minder ‘scheuren.’

 • Benauwd gevoel?

Neem een kopje muntthee. De geur van menthol helpt om je luchtwegen open te maken. Het bied je enigszins verlichting.

 • Ook wel slaaplekker thee genoemd

Als je onrustig bent is deze thee een fijne kalmeringsthee. Er zit namelijk geen cafeïne in.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken