Last Updated on: 18th januari 2023, 08:45 am
Dieetvormen die momenteel erg populair zijn, zijn het koolhydraatarme dieet, het ketogeen dieet en intermittent fasting (vasten met tussenpozen).
Het ketogeen dieet is een extreme vorm van het koolhydraatarme dieet. Bij het koolhydraatarme dieet beperk je de consumptie van koolhydraten en bij het ketogeen dieet ga je echt voor een absoluut minimum aan koolhydraten. Wat al deze diëten met elkaar gemeen hebben is dat ze enorm effectief zijn om gewicht te verliezen. Je kunt er zonder al te veel moeite in korte tijd veel gewicht mee kwijt raken. Maar of dat ook gezond is? Wij zochten het voor je uit.
Wat is het ketogeen dieet?
Het ketogeen dieet is een dieet vorm waarbij je hoofdzakelijk vet eet. Dat je af kunt vallen door het eten van vet klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar toch is het zo, het heeft te maken met de effecten op je hormoonhuishouding. Bij het ketogeen dieet zal 75% tot 80% van je calorieën afkomstig zijn van vetten. Ongeveer 15% van eiwitten en de overige 5% van koolhydraten.
Normaal gesproken bestaat ons dieet juist uit veel koolhydraten. Zo zijn brood, aardappelen, rijst en pasta allemaal rijk aan koolhydraten. Ongeveer 55% van ons normale dieet bestaat uit koolhydraten terwijl dit bij het ketogeen dieet nog maar 5% is. Dat we zoveel koolhydraten eten heeft een aantal redenen. De belangrijkste is dat koolhydraten onze voorkeursbrandstof is. Het lichaam zal altijd eerst energie uit koolhydraten halen voordat het vetten en eiwitten gaat verbranden.
Omdat er zoveel koolhydraten in onze voeding zit is ons lichaam eigenlijk altijd in de suikerverbrandingsstand. Het is daardoor helemaal niet efficiënt in het verbranden van vetten. Met een ketogeen dieet dwingen we ons lichaam in de vetverbrandingsstand waardoor het veel efficiënter wordt in het verbranden van vetten.
Bij het verbranden van vetten komen ketonen vrij die we gebruiken als energiebron in plaats van glucose. De toestand waarin het lichaam dan komt wordt ketose genoemd. Het grote voordeel van ketose is dat de insuline laag blijft. Insuline is het hormoon wat het lichaam aanmaakt als we koolhydraten eten om glucose uit het bloed op te kunnen nemen. Het hormoon insuline zorgt er echter ook voor dat ons lichaam vet wil vasthouden en opslaan. Door het laag houden van de insuline kunnen we echt effectief vet gaan verbranden.
Meten van toename van ketonen (in het bloed)
Wil jij zeker weten of je in ketose bent? De CareSens Dual glucose en ketonen meter meet het niveau van ketonen in het bloed waardoor jij eenvoudig en nauwkeurig kan controleren of je in staat van ketose bent.
Is het wel gezond?
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het ketogeen dieet veilig is voor mensen met overgewicht en obesitas. De meeste deelnemers aan onderzoeken vallen veel en snel af en hebben weinig last van bijwerkingen. Een bekende bijwerking van het ketogeen dieet vindt in de eerste dagen van het dieet plaats en wordt de ‘keto griep’ genoemd. Dit heeft te maken met de omschakeling van suikerverbranding naar vetverbranding die het lichaam in deze periode ondergaat. Je kunt dan misselijk worden, spijsverteringsproblemen krijgen, weinig energie hebben, meer honger hebben en moeite krijgen met slapen.
Na 3 tot 4 dagen zal het lichaam omgeschakeld zijn op vetverbranding en zullen deze bijwerkingen verdwijnen. Het is even een lastige periode waar je door heen moet. Veel mensen voelen zich juist beter als anders zodra ze eenmaal omgeschakeld zijn op de vetverbranding. Ze kunnen helderder denken en voelen zich energieker. Het is dus wel de moeite waard om de ‘keto griep’ te ondergaan.
Niet iedereen krijgt last van de keto griep en de bijwerking hiervan zijn ook te beperken. Zit je momenteel op een dieet wat hoog in koolhydraten is, dan is de kans groot dat je last van de keto griep krijg als je overstapt op het ketogeen dieet. Het is daarom beter om te beginnen met het koolhydraatarme dieet. Je lichaam kan dan alvast wennen aan minder koolhydraten zodat de overstap minder heftig is. Het is ook belangrijk om te zorgen voor veel mineralen en vocht als je met het ketogeen dieet begint. In de beginfase gaat je lichaam veel vocht – en daarmee mineralen – afdrijven waardoor je de griepgevoelens krijgt.
Een gezondheidsvoordeel van het ketogeen dieet is dat het de insulinegevoeligheid vergroot. Een verslechterende insulinegevoeligheid ligt aan de basis van het ontstaan van diabetes type 2. Leeftijd speelt hierin een rol maar het is vooral de leefstijl die zorgt voor een afname van de insulinegevoeligheid. Het ketogeen dieet zorgt ook voor een stabilisatie van de bloedglucose. Dit is zorgt ervoor dat het lichaam goed de vetten als brandstof kan gebruiken en het verlaagt tevens de kans op diabetes type 2.
Een andere gezondheidsvoordeel van het ketogeen dieet is dat het de triglyceride waarden in het bloed verlaagt. Dit zijn de vetten in het bloed die het cholesterol transporteren.
Eenmaal in ketose aangekomen (na 3 tot 4 dagen) zal de eetlust dalen. Dit is natuurlijk fijn als je wilt afvallen. Calorieën tellen is dan ook niet nodig als je het ketogeen dieet volgt. Vetten verzadigen goed en je lichaam geeft vanzelf aan wanneer het genoeg heeft.
Een ander gezondheidsvoordeel van het ketogeen dieet is dat het chronische ontstekingen verlaagt. Chronische ontstekingen liggen aan de basis van allerlei welvaartsziekten zoals diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten.
Gezondheidsrisico’s van het ketogeen dieet zijn constipatie en een tekort aan vitamines en mineralen. Het is daarom belangrijk dat er tijdens het ketogeen dieet veel groenten worden gegeten. Fruit bevat ook veel vitamines en mineralen maar dat is geen optie vanwege het hoge suikergehalte. Het beste worden groenten gegeten die laag in koolhydraten zijn. Hiervoor dienen groenten die rijk zijn aan zetmeel vermeden te worden. Groenten bevatten veel vezels die constipatie voorkomen en ze zijn tevens rijk aan mineralen en vitamines.
Verder is het goed om een ketogeen dieet te volgen wat gemaakt is rondom gezonde vetzuren. Dit zijn vetzuren die afkomstig zijn van voedingsmiddelen zoals avocado, eieren, noten, vette vis, olijfolie, kokosolie en lijnzaadolie. Ongezonde vetten afkomstig van fast food en geraffineerde oliën moet zoveel mogelijk vermeden worden.
Gebruikte bronnen:
https://happyhealthy.nl/ketogeen-dieet/
https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/behandeling/ketogeen-dieet
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ketogeen_dieet
Reageer