EAT Foodfeiten Koolhydraatarm

Afvallen met een koolhydraatarm dieet

koolhydraatarm dieet

Last Updated on: 5th februari 2021, 06:42 pm

Het koolhydraatarm dieet is de laatste jaren erg populair. Dit is natuurlijk niet voor niets, mensen bereiken er goede resultaten mee, verliezen gewicht en maken er uiteindelijk een gezonde levensstijl van. Waardoor ze op gewicht blijven en geen last hebben van het bekende jojo-effect. Het koolhydraatarm dieet kun je voor langere tijd volgen zonder problemen. Wel moet je op bepaalde voedingsstoffen letten. Dit zijn bijvoorbeeld vezels, vitamines en mineralen. Ik zal je daar in deze blog meer over vertellen.

Wat is het koolhydraatarm dieet?

In een normaal eetpatroon eet je vaak veel koolhydraten. Deze zitten in aardappelen, brood, rijst, chips, junkfood, frisdrank, snoep, koekjes, gebak, fruitsappen uit pak en andere suikerhoudende producten.

Ons lichaam is eigenlijk niet gemaakt om zoveel koolhydraten te verteren. Vroeger waren koolhydraten namelijk erg schaars en konden we maar af en toe wat koolhydraten eten. Tegenwoordig ligt de hele winkel er vol mee. Alle koolhydraten worden uiteindelijk omgezet in glucose, er zijn wel verschillen in de snelheid waarmee dat gebeurt. Daar zal ik later wat meer over vertellen.

(Snelle) Koolhydraten zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je eerst veel energie door de gegeten koolhydraten (piek), maar na een tijdje krijg je een dip en zul je je juist moe en lusteloos voelen (dal). Ook kun je dan weer honger krijgen waardoor je opnieuw gaat eten en begint het weer opnieuw. Zo kom je ongemerkt over de jaren aan.

Verschillende soorten koolhydraatarme diëten

Het koolhydraatarm dieet is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende strenge en minder strenge diëten.

Koolhydraatbeperkt dieet

Een koolhydraatbeperkt dieet is eigenlijk niet echt een dieet, maar meer een levensstijl. Je let nog wel op de hoeveelheid koolhydraten in producten, maar je kunt wel af en toe kleine porties volkoren brood en andere volkoren producten eten. Je kiest dus goede gezonde bronnen van koolhydraten. Bij een koolhydraatbeperkt dieet eet je tot 150 gram koolhydraten per dag.

Koolhydraatarm dieet

De meest gevolgde versie van dit dieet is de ‘normale’ variant. Deze is namelijk minder streng dan het ketogeen dieet, maar zeker zo effectief. De makkelijkste regel van dit dieet is dat je de 5/100 regel toepast. Dit houdt in dat je kijkt naar de ingrediëntenlijst van een product en als het meer dan 5 gram koolhydraten of 5 gram suikers per 100 gram bevat dan is het beter om het product te laten staan.

Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet eet je 50 tot 100 gram koolhydraten per dag, mannen of mensen met een actief beroep kunnen nog wat meer koolhydraten eten. De koolhydraten die je eet horen voor 2/3 uit groenten te komen (ja, groenten bevatten ook koolhydraten!). De koolhydraten in groenten zijn voornamelijk complexe (langzame) koolhydraten en erg gezond, maar daarover later meer.

Een koolhydraatarm dieet betekent dat je meer gezonde vetten zult moeten gaan eten. Gezonde vetten vind je in zalm en andere vette vis, maar ook in avocado, zaden, noten en pitten. Het is erg belangrijk dat je voldoende vetten binnen krijgt, dit is immers de nieuwe brandstof voor je lichaam!

Ketogeen dieet

De strengste variant is het ketogeen dieet, ook wel keto dieet genoemd. Bij deze vorm eet je erg weinig koolhydraten en ga je over van een koolhydraten verbranding naar een vetverbranding. Dit is even wennen voor je lichaam, waardoor je je een paar dagen of een week slechter kunt voelen. Dit noemen ze ook wel de keto griep, het is voor je lichaam nu eenmaal lastig om plots over te gaan op een andere verbranding.

Bij een ketogeen dieet eet je 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. De een zal sneller in ketose zijn dan de ander dus hier zul je zelf mee moeten experimenteren. Om te achterhalen of je in ketose bent kun je ketostrips kopen, maar waarschijnlijk ruik je het zelf ook wel. Door de vetverbranding gaat je lichaam namelijk zuren uitscheiden waardoor je adem naar aceton gaat ruiken. Hier hoef je niet van te schrikken, het is namelijk normaal als je in ketose bent.

Lisa kookt koolhydraatarm

koolhydraatarm dieet

In september is er een nieuw recepten boek uitgekomen wat zich richt op het koolhydraatarm dieet. Het boek heet Lisa Kookt Koolhydraatarm en bevat maar liefst 190 gezonde koolhydraatarme recepten. Alle recepten in het boek passen binnen een koolhydraatarme levensstijl en zijn dus geschikt als je het koolhydraatarm dieet volgt. Het boek bevat zowel eenvoudige recepten die je snel kunt klaarmaken, maar ook originele en uitgebreidere koolhydraatarme recepten. Ook staan er keto dieet recepten in, maar ook een paar recepten met wat meer koolhydraten, natuurlijk wel uit goede gezonde koolhydraatbronnen! Wat ook handig is om te weten is dat alle van recepten de macronutriënten al berekend zijn. Je vindt per portie onderaan de pagina hoeveel calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten het recept bevat. Bij de recepten vind je ook handige tips om te variëren met ingrediënten of kruiden. Het boek bevat niet alleen recepten, maar ook 30 pagina’s handige uitleg over het koolhydraatarm dieet en gezonde voeding in zijn algemeen. Erg handig dus als je meer wilt weten over dit dieet. Het boek bestaat ui 8 hoofdstukken, verdeelt in:

  • Ontbijt recepten
  • Lunch recepten
  • Snacks en tussendoortjes
  • Diner recepten
  • Toetjes recepten
  • Bakken recepten
  • Sauzen, dips en dressings
  • Gezonde guilty pleasures

Het laatste hoofdstuk is erg leuk en vooral lekker. Hier vind je ongezonde maaltijden zoals pizza, friet of een hamburger in een gezonder jasje, gegarandeerd succes op tafel!

Verschillende soorten koolhydraten

Er zijn verschillende soorten koolhydraten, maar ze worden uiteindelijk allemaal omgezet tot glucose. Glucose is brandstof voor ons lichaam en kunnen we dus ook niet zonder. Het is niet gezond om helemaal geen koolhydraten meer te eten, omdat ze ook zorgen voor andere voedingsstoffen. Koolhydraten leveren namelijk ook vezels en vitamines en mineralen. Het is wel van belang dat je goede bronnen kies. Eet dus groenten, wat fruit (niet te veel ivm te veel suiker), psylliumvezels, volkoren producten en bonen bijvoorbeeld.

We verdelen de koolhydraten in twee groepen:

  • Langzame (complexe) koolhydraten
  • Snelle (eenvoudige) koolhydraten

Het is beter voor je lijf om complexe koolhydraten te eten, tenzij je snel veel energie nodig hebt. Als je bijvoorbeeld gaat sporten of een marathon loopt is het juist wel weer verstandig om veel snelle koolhydraten te eten. Wil je afvallen, gezonder leven en beweeg je niet zo veel, dan is het juist verstandiger om te mindere met snelle koolhydraten.

De koolhydraten verbranding kun je vergelijken met een bouwwerk van lego blokjes. De snelle koolhydraten bestaan maar uit enkele lego blokjes. Deze heb je dus weer snel uit elkaar gehaald en op kleur gesorteerd. Bij langzame koolhydraten kun je het zien als een heel lego bouwwerk wat je niet zo snel uit elkaar hebt gehaald en op kleur gesorteerd. Hier is je lijf langer mee bezig om af te breken en om te zetten in glucose. Als je weinig beweegt kun je de energie van snelle koolhydraten niet allemaal gebruiken. De rest wordt opgeslagen als reserve in de vorm van vet. De energie van langzame koolhydraten kun je veel langer gebruiken omdat deze energie steeds een beetje vrij komt. Hierdoor kan het eten van minder koolhydraten en het kiezen van goede bronnen van koolhydraten je helpen met afvallen.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl