Last Updated on: 30th april 2024, 09:58 am
Een ingezakte wervel is zeer vervelend. In de meeste gevallen heb je hier ontzettend veel last van. Daarom zijn er vele mensen die zich afvragen of je wel kunt fietsen met een ingezakte wervel. Is dit schadelijk of heb je hier tijdens het fietsen geen last van?
Deze vraag beantwoord ik op een simpele manier in dit artikel, zodat je zeker weet dat het fietsen wel of niet mag. Daarnaast geven we je 4 tips voor een ingezakte wervel, zodat het de pijn misschien wat kan verlichten.
Symptomen van letsel aan de wervelkolom
Er kunnen verschillende symptomen optreden bij letsels aan de wervelkolom, afhankelijk van of alleen het benige deel van de wervelkolom gewond is of ook het omliggende ruggenmerg of omliggende spieren, zenuwen of pezen. Symptomen kunnen zijn
- Pijn in de rug
- Benauwdheid
- Beperkte beweging en slechte houding
- Hematomen en/of zwelling
- Gevoelsstoornissen en verlamming (als de zenuwen ook gewond zijn)
Kun je fietsen met een ingezakte wervel?
De vraag kun je fietsen met een ingezakte wervel wordt behoorlijk vaak gesteld. Het korte antwoord is nee. De eerste tijd dat je een ingezakte wervel hebt, is dit niet aan te raden. Er kan beter eerst een oplossing komen en een behandeling, voordat je weer gaat fietsen.
We raden het dus zeker af om de eerste 3 maanden niet te fietsen. Zo kun je voorkomen dat het erger wordt en de pijn niet meer te houden is. Dit moet je natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen.
De policontrole bij een ingezakte wervel
Wanneer je een ingezakte wervel hebt, moet je op policontrole komen. Sowieso tot de eerste controle moet je niet gaan fietsen. Het beste is om dan tijdens deze controle te kijken naar de mogelijkheden. De arts kan samen met je kijken naar de opties die er op dat moment voor je zijn.
Auto rijden met een beschadigde wervel
Ook auto rijden valt sterk af te raden bij een beschadigde wervel. Dit kun je ook het beste overleggen tijdens je eerste policontrole. Op die manier weet je zeker dat je geen extra schade veroorzaakt. Dit is voor je wervel van groot belang.
Tip 1: Rustig opbouwen van dagelijkse activiteiten
Het is misschien lastig, maar de eerste tip is toch zeker om je dagelijkse activiteiten weer rustig op te bouwen. Stapje voor stapje moet je alles weer gaan oppakken. Probeer het niet te snel te doen, want hierdoor kan de pijn alleen maar erger worden.
Het is van belang om hulp te vragen wanneer je dit nodig hebt. Lukken bepaalde dingen niet en heb je teveel pijn? Vraag dan om hulp aan mensen in je omgeving. Zo kun je voorkomen dat het misschien erger wordt.
Tillen met een ingezakte wervel
Tillen met een ingezakte wervel raden we zeker af. Het advies is om de eerste 6 weken zo min mogelijk te tillen. Je kunt dan het beste geen houding aan nemen om te tillen of iets van de grond op te rapen. Doe je dit wel? Zorg er dan voor dat het gewicht altijd minder is dan 2 kilo.
Tip 2: Hulpmiddelen zijn je grootse vriend
Tip 2 is een erg handige tip. Hulpmiddelen zijn namelijk je grootste vriend wanneer je een ingezakte wervel hebt. Fietsen met een ingezakte wervel zit er misschien niet meer in, maar je mag nog wel lopen. Zo kun je tijdens het lopen een stok, looprekje of een kruk gebruiken.
Daarnaast kun je voor in je dagelijks leven een grijpstok of een zitkussen gebruiken. Zo kun je het leven toch door laten gaan. Heb je erg veel pijn? Dan raden we aan om pijnstillers te gebruiken of voor fysiotherapie te kiezen. Let op! Gebruik alleen pijnstillers die door je arts zijn aangeraden. Gebruik nooit zomaar medicijnen zonder een voorschrift van een arts.
Tip 3: Fietsen en auto rijden in overleg
Fietsen met een ingezakte wervel wordt tot de eerste policontrole sterk afgeraden. Het is goed om tip 3 op te volgen als je graag wilt auto rijden of fietsen. Overleg tijdens de policontrole namelijk samen met de arts wel mogelijkheden er zijn. Op die manier kunnen jullie samen tot een oplossing komen.
Per policontrole kan dit natuurlijk ook verschillen. Geen enkele ingezakte wervel is hetzelfde. Daarom is het van groot belang dat er goed gekeken wordt naar de opties. De pijn moet zo min mogelijk je dagelijks leven beïnvloeden. Daarom kijken artsen altijd naar de mogelijkheden die er zijn.
Tip 4: Een goede en fijne stoel doet wonderen
Verder gaat tip 4 over een stoel. Stoelen kunnen een groot verschil maken wanneer je een ingezakte wervel hebt. Ergonomie is van groot belang voor de rugspieren en je houding. Bekijk daarom eens of de stoel wel een daadwerkelijk fijne stoel is om in te zitten. Soms kan het al een verschil maken als je een kussentje op de stoel legt.
Luie stoelen zijn in dit geval juist een afraden. Door deze stoelen kom je minder snel omhoog en krijg je juist last van je wervel. Je kunt het beste kiezen voor een stabiele stoel. De stoel moet stevig zijn, maar je moet er wel comfortabel in kunnen zitten.
Adviezen van een arts bij fietsen met een ingezakte wervel
Deze tips zijn uiteraard ontzettend handig, maar als je wilt fietsen met een ingezakte wervel kun je dit het beste met je arts overleggen. De arts kan samen met jou kijken naar de mogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld veel pijn? Dan kan er gekeken worden naar extra pijnstilling. Hierdoor kan het dagelijks leven al een stuk makkelijker worden.
Wij adviseren om altijd alles met je arts te overleggen. Zorg ervoor dat je nooit medische beslissingen neemt, zonder een medisch gekeurde arts te raadplegen. Ook het internet is geen vervanger voor een opgeleide arts. Daarom kun je altijd het beste zo snel mogelijk een arts raadplegen.
Reageer