Mijn eigen proces

[vc_row 0=””][vc_column][vc_column_text 0=””]

Mijn eigen proces

Wanneer ik terugkijk naar foto’s van mijn pubertijd, zie ik een leuke meid. Toen was ik echter helemaal niet tevreden met mijzelf. Op de foto’s zie ik dat ik toen mooie rondingen had. Als tiener voelde het echter alsof ik daardoor “te dik” was. Het niet hebben van het perfecte guur was voor mij een reden om niet gelukkig te zijn.

Spiegel
Veel jonge meiden zijn niet tevreden met zichzelf. Misschien komt het omdat je jezelf nog nooit in 3-D hebt gezien. Het beeld over jezelf komt van foto’s of van een spiegel en die vertekenen het ware beeld.

Je herkent het misschien wel. Als jij je inbeeldt dat je te veel vet hebt, kan iedereen roepen dat het niet zo is en dat neem je dan niet aan. Mijn dieetverhaal begon al jong en daardoor kan ik heel eerlijk zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben op het gebied van lijnen. Noem een dieet en ik heb het gevolgd. Vaak met groot succes waardoor ik weer een week of twee blij was en een strak shirtje aan durfde. De euforie was echter altijd van korte duur. Als het doel bereikt was mocht ik weer gewoon eten van mijzelf en pakte ik mijn oude eetpatroon weer op, het bekende jojoën.

30 jaar eten en diëten….

Het heeft bij mij best lang geduurd voor het kwartje viel dat een dieet niet werkt. Dat niemand mij kan zeggen wat goed voor mijn lichaam is. Dat alleen ikzelf ervoor kan zorgen dat ik goed in mijn vel zit. Ik was zo gefixeerd op het creëren van een lichaam dat niet bij mijn bouw paste, dat ik niet blij kon zijn met hoe ik er uitzag. Het moest altijd slanker en anderen waren altijd mooier. Dat kon ik alleen bereiken door mijzelf uit te hongeren en te straffen met lijnen. Ik moest eerst 40 jaar worden voor ik besefte dat het een gevecht tegen de bierkaai was.

Niet zo gek hoor, want hoe vaak eet je iets omdat “het zo hoort”, om- dat anderen het van je verwachten of gewoon omdat iedereen het doet. Hierbij denk ik aan verjaardagen en andere feestdagen.
Er zijn heel wat gewone dagelijkse gelegenheden waar minder gezond eten bij komt kijken. Bijvoorbeeld een koekje bij de koffie, een taartje op een verjaardag, een wijntje bij het eten. En dat allemaal in het kader van “doe nou gezellig mee”. Ik ga nu niet zeggen dat je dat allemaal niet moet doen om af te vallen, want dat komt dan op hetzelfde neer als dat wat iedereen zegt en dat riedeltje ken je nu wel. Maar ik wil je bewust maken van waarom je iets eet. Of je eet omdat je verdrietig of moe bent, je verveelt op je werk of ontevreden bent met je relatie, maakt niet uit, het eten is een manier om jezelf te troosten. Op korte termijn werkt dat vaak goed, een lekker stuk chocolade of een glas wijn. Alleen blijft het vaak niet bij 1 stukje en op lange termijn wordt je er nog ongelukkiger door.

Als je weet waarom je eet, dan is dat al een grote stap naar een gezonder en slanker lichaam

 

Iets om over na te denken en daarom geef ik je dit alvast mee bij het begin van dit boek, want het is een proces dat je niet van vandaag op morgen door hebt. Het kost tijd en inzicht om te leren luisteren naar je lichaam en om te kunnen zien wat voeding met je doet. Hoe je je goed kunt voelen door voor jou het juiste eten en hoe je je ook futloos en te moe kan voelen door verkeerde voeding. Wat ik in deze zes weken met je deel is eten volgens de nieuwe gezonde inzichten. Door de uitgewerkte weekmenu’s krijg je een nieuwe start en ga je lekker in je lijf zitten. Ook ga je leren voelen hoe je lichaam reageert als je na deze zes weken gezond eten weer iets minder gezonds uit je oude eetpatroon eet. Hoe voelt je lijf dan, ben je sneller moe of voel je je opgeblazen? En je wil die minder gezonde dingen hierna dan weer dagelijks gaan eten of bewaar je het voor momenten dat je er echt zin in hebt?

Je mag van mij alles eten wat je wil, het is aan jou om te kiezen welk eten bij jou past. Jij bepaalt hierin wat je echt lekker vindt en wat je niet wil missen. Voor mij is dat bijvoorbeeld zelfgebakken appeltaart! Als ik ergens op visite ben en ze vragen of ik gebak wil dan neem ik altijd even een kijkje in de keuken. De standaard slagroompunt doet me helemaal niets, maar zelfgebakken appeltaart…. die gaat er bij mij wel in! En daar geniet ik dan ook van! Ik baal niet meer van mezelf als ik ‘gezondigd’ heb en zeg niet meer tegen mezelf dat “ik nu toch mijn dag al verpest heb en net zo goed door kan snaaien”. Nee, ik geniet heel bewust en dat is prima. Ik mag alles eten, maar wil niet alles meer…

Het niet hebben van het perfecte guur was voor mij een reden om niet gelukkig te zijn

Voordat ik tot dit besef kwam ging het er heel anders aan toe. Ik weet nog goed van de periodes dat ik regelmatig op dieet was hoe mijn reactie was als ik op vrijdagavond had “gezondigd”. Dan was dat het begin van een ongezond weekend en stelde ik het gezonde eten maar weer uit tot maandag. Dus het hele weekend propte ik me vol met snacks, ik voelde me slecht en maandag was ik weer verdrietig omdat ik het gevoel had een mislukking te zijn. En dat was alleen nog maar omdat ik van mezelf niet mocht snoepen. Zei iemand anders tegen me dingen als “zou je dat nu wel doen” dan was het hek helemaal van de dam en nam ik niet één bonbon maar vier achter elkaar. Want “dat maak ik zelf wel uit”… Misschien voor jou ook herkenbaar pubergedrag.

Ik weet nu dat het niet alleen maar gaat om dat mooie figuur, een slanke taille of die smalle kont. Wij Nederlandse vrouwen hebben nu eenmaal een iets steviger bouw. We zijn over het algemeen geen breekbare meisjes en daar mogen we trots op zijn. Rond en zacht is vrouwelijk en dat is niet meer dan normaal.

Als ik mij voor mij voor de geest haal welke vrouwen ik mooi vind, dan zie ik allemaal beeldschone vrouwen voor me die echt geen sixpack hebben. Vrouwen die zichzelf volledig accepteren en die hun lichaam gezonde voeding gunnen. En dat zie je aan de buitenkant. Ze stralen, ongeacht hun gewicht. Ik heb ook altijd een buikje gehad en ademde daardoor altijd veel te hoog omdat ik mijn buik voortdurend inhield. Want dat hoorde zo… Alleen tijdens mijn zwangerschappen, het toppunt van vrouwelijkheid, was ik trots op mijn buik en kon ik ontspannen in mijn lichaam en mijn vrouwelijke vormen.

En nu, na veel zelfonderzoek en bewustwordingstrainingen, kan ik met overtuiging zeggen dat ik blij ben met mijn buik. Er zijn dagen bij dat ik me supergoed voel en zo licht als een veertje en er zijn dagen dat mijn buik rond en zacht is. En dan is dat zo en vind ik mezelf nog steeds mooi. Ik wil graag gezond blijven en ongeveer op het gewicht blijven waarop ik nu zit. Dat mag soms één of twee kilo meer of minder zijn maar dat zie ik alleen.

Ik wil mijn persoonlijke verhaal graag delen omdat ik merk dat veel mensen hiermee struggelen en zich hier wellicht in herkennen. Omdat ik ook vaak de vraag krijg wat ik dan precies op een dag eet en waarom ik bepaal- de voedingskeuzes maak heb ik een compleet schema uitgewerkt om je de eerste zes weken op weg te helpen.

Deze weekmenu’s en recepten gebruik ik ook voor het online programma van Gezondblog waar al heel veel mensen aan mee doen.

Nou genoeg over mij en mijn motivatie, het is tijd om te starten met week 1

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Terug naar de startpagina[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl