Gezondheid

Oeps ik denk dat ik een SOA heb, wat moet ik doen?

Heb je last van bepaalde klachten of een verontrustend berichtje gekregen van een (voormalige) bedpartner? Of denk je om een andere reden dat je wellicht een SOA hebt? In dit blog lees je alles over wat een seksueel overdraagbare aandoening precies is, wat je moet doen als je er eentje hebt én hoe je geslachtsziektes voorkomt.

Wat is een SOA precies

SOA is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoening. Je loopt een grotere kans op een SOA als je onbeschermde seks hebt. In sommige gevallen zal de aandoening klachten veroorzaken, in andere gevallen merk je er helemaal niks van. Sommige aandoeningen kunnen echter wel ernstige gevolgen hebben als ze niet tijdig behandeld worden.

Symptomen en vroegtijdige detectie

Symptomen van een seksueel overdraagbare aandoening zijn onder andere een nare geur, jeuk, brandend gevoel bij het plassen, zweertjes, afscheiding (soms met een afwijkende kleur of geur), pijn in de onderbuik, bloed, wondjes en wratten bij de geslachtsdelen.

Bij de meeste aandoeningen zul je een tot drie weken na het seksuele contact klachten krijgen. Houd er echter rekening mee dat bijvoorbeeld chlamydia (een van de meest voorkomende aandoeningen) vaak helemaal geen klachten veroorzaakt.

Ook als je geen klachten hebt, kan het dus verstandig zijn om een soa test thuis uit te voeren. Dit is een eenvoudige en laagdrempelige manier om je gezondheid te checken. Uiteraard is het ook een mogelijkheid om een afspraak te maken bij de huisarts of GGD.

Hoe eerder je ontdekt dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt en deze laat behandelen, hoe groter de kans dat je er snel vanaf bent. Een onbehandelde aandoening kan echter grote gevolgen hebben, zoals verminderde vruchtbaarheid en schade aan de organen.

Stappen die je moet zetten nadat je een positieve diagnose hebt gekregen

Heb je een soa zelftest voor mannen of vrouwen gedaan en een positieve uitslag gekregen? Dan is het allereerst belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts. De huisarts kan je meer vertellen over de behandeling. Vervolgens zul je je (voormalige) bedpartners moeten inlichten. Het is van groot belang dat ook zij zich laten testen.

Afhankelijk van de SOA die je hebt, zul je aan iedereen met wie je de afgelopen zes maanden seks hebt gehad moeten inlichten. Dit kan eventueel anoniem via de website partnerwaarschuwing.nl.

Preventie

Een seksueel overdraagbare aandoening voorkom je door altijd seks te hebben met condoom. Als je een vaste (seks)partner hebt en zonder condoom wilt vrijen, is het aan te raden om allebei eerst een test te doen.

Sommige aandoeningen krijg je via het bloed of de huid. Ook zonder met iemand te vrijen, kun je dus besmet raken. Gebruik daarom nooit scheermesjes, naalden of spuiten van iemand anders. Als iemand genitale wratten of schaamluis heeft, kan dit overgedragen worden via handdoeken of kleding.

Wees zuinig op je gezondheid

Wees zuinig op je gezondheid en gebruik daarom altijd een condoom als je wisselende contacten of een nieuwe partner hebt. Doe een zelftest als je denkt dat je misschien een seksuele overdraagbare aandoening hebt of als je het condoom achterwege wilt laten bij je vaste (seks)partner. Uiteraard is wederzijds vertrouwen dan wel belangrijk én moet ook je partner zich laten testen. Een soatest kopen is alleen bij betrouwbare sites te verkrijgen als soazelftester.nl

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken