LIFE Werk

Stress en werkdruk tijdens corona: hoe voorkom je een burn-out?

Stress en werkdruk tijdens corona: hoe voorkom je een burn-out?

Last Updated on: 12th april 2023, 09:52 am

Veel stress en werkdruk tijdens corona: wat kun jij doen om een burn-out te voorkomen?

De afgelopen anderhalf jaar in coronatijd is voor veel mensen erg stressvol geweest, of het nu op het werk of privé is. Langdurige stress en hoge werkdruk hebben één ding met elkaar gemeen: ze kunnen beide voor een burn-out zorgen. Als je een burn-out hebt, voel je je constant opgejaagd en ben je zo moe dat je steeds slechter kunt functioneren. De enige manier om te herstellen van een burn-out, is door langdurige rust. Alle reden dus om een situatie te voorkomen waarin voor je langere tijd uitgeschakeld bent. We geven tips om een burn-out te voorkomen. Klik op de link voor meer burn-out tips.

Scherp zijn op de symptomen

Omdat het moeilijk is om een burn-out te voorkomen, omdat je vaak pas te laat merkt dat je te lang over je grenzen bent gegaan, is het belangrijk om scherp te zijn op de symptomen van een burn-out. Merk je dat constant vermoeid bent, nergens zin in hebt, altijd opziet tegen je werk en weinig vertrouwen meer hebt in je eigen competenties? Slaap je slecht, is je hartslag hoog als je in bed ligt en ben je sneller prikkelbaar? Kun je nooit echt ontspannen? Dan moet je nú ingrijpen. Ga naar de huisarts en bespreek het op je werk, want je hebt meteen rust nodig om te kunnen herstellen.

Niet ongelukkig blijven in je werk

Voor veel mensen is het werk de bron van hun burn-out. Dat komt omdat ze daar in een situatie zitten die hen stress oplevert. Zit jij in een situatie waarin je meer op je bordje krijgt dan je aankunt? Of ben je gefrustreerd omdat je onder je niveau werkt? Kun je het moeilijk bijbenen omdat het niveau juist te hoog is? Doen collega’s of leidinggevenden vervelend tegen je? Maak het op tijd bespreekbaar voordat je er aan onderdoor gaat. Wellicht is het tijd voor een carrière-switch. Dat is aan het begin moeilijk, maar uiteindelijk wel beter voor je. Zoek een loopbaancoach om je hierbij te helpen als je zelf niet weet waar je moet beginnen. Ook het UWV kan je mogelijk helpen.

Ook privé je grenzen bewaken

Niet alleen op het werk kunnen je over je eigen grenzen heen gaan. Ook privé kan dat gebeuren. Wordt er in het huishouden te veel van je gevraagd? Word je extra zwaar belast door zorg voor een naaste? Vraag om hulp. Je kunt het niet allemaal alleen doen. Niemand is erbij gebaat als jij een burn-out oploopt en uit de running raakt. 

Neem de symptomen van een burn-out zeer serieus en neem je ook eigen grenzen serieus. Je stelt je niet aan als je voelt dat het allemaal niet meer aan kunt. Het is je lichaam dat je vertelt dat er iets helemaal misgaat. Luister daarnaar en vraag om hulp.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl