Gezondheid LIFE Werk

Stress: zo leer je er beter mee omgaan

Stress: zo leer je er beter mee omgaan
Stress is de natuurlijke reactie van ons lichaam op uitdagingen en maakt deel uit van ons dagelijks leven.

Last Updated on: 12th april 2023, 09:54 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hieronder willen we je uitleggen wat stress eigenlijk is, welke symptomen kenmerkend zijn voor stress en hoe je succesvol met stress kunt leren omgaan. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Wat is stress?

De term stress komt uit het Engels en staat voor druk en spanning, afgeleid van het Latijnse woord “stringere”. Kortstondige of acute stress kan tot op zekere hoogte helpen om optimale prestaties te bereiken. Acute stressvolle situaties, zoals voor een examen, een sollicitatiegesprek of een presentatie, waarbij het lichaam alert is en meer stresshormonen aanmaakt, duurt meestal maar enkele minuten tot uren. Als na een stressfase een ontspanningsfase volgt, kan het lichaam en brein voldoende herstellen en de stress te verminderen. Als het lichaam echter niet meer de mogelijkheid heeft om te herstellen door middel van ontspanningsfasen tussen acute stressvolle situaties, leidt dit tot een permanente belasting. Het lichaam staat onder constante stress, ook wel chronische stress genoemd. Dat is geen pretje!

Wat zijn de symptomen van stress?

Als je stress wilt voorkomen, is het belangrijk om te weten wat de eerste tekenen van stress zijn. In stressvolle situaties hebben mensen de neiging om zichzelf niet zo goed waar te nemen. Daarom worden de symptomen van stress vaak genegeerd, over het hoofd gezien of zelfs verkeerd geïnterpreteerd. Om te voorkomen dat jou dit overkomt, en je weet wanneer het de hoogste tijd is om het stressniveau te verminderen, hebben we hier een overzicht van de belangrijkste stress-symptomen opgesomd:

  • De eerste tekenen van psychologische stress zijn: constante nervositeit, spanning en vermoeidheid, evenals concentratieproblemen.
  • Lichamelijke symptomen van stress zijn slapeloosheid, nachtelijk ontwaken en tandenknarsen, evenals hoofdpijn.
  • Verlies van eetlust of juist hunkeren naar voedsel (emotioneel eten) zijn ook kenmerkend voor stress.

 

Tips tegen stress

1. Sport voor je lichamelijke balans

Sporten is een effectief middel om met stress om te gaan en bied je vele mogelijkheden: of het nu gaat om hardlopen of wandelen in het bos, fietsen, zwemmen of fitnessen in de sportschool. Een ideale hoeveelheid van beweging is ongeveer 30 minuten per dag, bij voorkeur buiten. De fysieke balans is belangrijk voor je dagelijks leven om je hoofd leeg te maken en stress te verminderen.

2. Volg een time management training

Leer om te gaan met onrust, interrupties en de dagelijkse stortvloed aan e-mail en informatie. Dankzij de praktische tips van timemanagement-expert Björn Deusings leer je veel over timemanagement en slimmer werken. Het gevolg? Zo leer je beter plannen, beheren, organiseren en wordt je productiviteit zelfs verhoogd.

 

Lees hier meer Timemanagement tips voor minder stress[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl