Last Updated on: 12th april 2023, 09:54 am
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hieronder willen we je uitleggen wat stress eigenlijk is, welke symptomen kenmerkend zijn voor stress en hoe je succesvol met stress kunt leren omgaan. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Wat is stress?
De term stress komt uit het Engels en staat voor druk en spanning, afgeleid van het Latijnse woord “stringere”. Kortstondige of acute stress kan tot op zekere hoogte helpen om optimale prestaties te bereiken. Acute stressvolle situaties, zoals voor een examen, een sollicitatiegesprek of een presentatie, waarbij het lichaam alert is en meer stresshormonen aanmaakt, duurt meestal maar enkele minuten tot uren. Als na een stressfase een ontspanningsfase volgt, kan het lichaam en brein voldoende herstellen en de stress te verminderen. Als het lichaam echter niet meer de mogelijkheid heeft om te herstellen door middel van ontspanningsfasen tussen acute stressvolle situaties, leidt dit tot een permanente belasting. Het lichaam staat onder constante stress, ook wel chronische stress genoemd. Dat is geen pretje!
Wat zijn de symptomen van stress?
Als je stress wilt voorkomen, is het belangrijk om te weten wat de eerste tekenen van stress zijn. In stressvolle situaties hebben mensen de neiging om zichzelf niet zo goed waar te nemen. Daarom worden de symptomen van stress vaak genegeerd, over het hoofd gezien of zelfs verkeerd geïnterpreteerd. Om te voorkomen dat jou dit overkomt, en je weet wanneer het de hoogste tijd is om het stressniveau te verminderen, hebben we hier een overzicht van de belangrijkste stress-symptomen opgesomd:
- De eerste tekenen van psychologische stress zijn: constante nervositeit, spanning en vermoeidheid, evenals concentratieproblemen.
- Lichamelijke symptomen van stress zijn slapeloosheid, nachtelijk ontwaken en tandenknarsen, evenals hoofdpijn.
- Verlies van eetlust of juist hunkeren naar voedsel (emotioneel eten) zijn ook kenmerkend voor stress.
Tips tegen stress
1. Sport voor je lichamelijke balans
Sporten is een effectief middel om met stress om te gaan en bied je vele mogelijkheden: of het nu gaat om hardlopen of wandelen in het bos, fietsen, zwemmen of fitnessen in de sportschool. Een ideale hoeveelheid van beweging is ongeveer 30 minuten per dag, bij voorkeur buiten. De fysieke balans is belangrijk voor je dagelijks leven om je hoofd leeg te maken en stress te verminderen.
2. Volg een time management training
Leer om te gaan met onrust, interrupties en de dagelijkse stortvloed aan e-mail en informatie. Dankzij de praktische tips van timemanagement-expert Björn Deusings leer je veel over timemanagement en slimmer werken. Het gevolg? Zo leer je beter plannen, beheren, organiseren en wordt je productiviteit zelfs verhoogd.
Lees hier meer Timemanagement tips voor minder stress[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]