Gezondheid LIFE

Heb jij een AED in de buurt?

AED in de buurt 1600px
Elke week worden zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het kan zomaar iemand zijn die je kent, dus het is van groot belang dat er een AED in de buurt is. Bij een hartstilstand telt namelijk elke seconde. Desondanks blijkt uit een peiling van de Hartstichting dat één op de drie Nederlanders geen idee heeft waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt. In dit artikel lees je meer over AED’s in de buurt en hoe je een AED kunt kopen voor jouw buurt.

Wat is een AED?

Voor we verder gaan is het handig om uit te leggen wat een AED precies is. Een AED, ofwel een Automatische Externe Defibrillator, is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand door middel van een elektrische schok. Je plakt hiervoor 2 elektroden op de borstkas van het slachtoffer en het apparaat beoordeelt eerst het hartritme voordat het aangeeft wat je moet doen. Een AED kan dus letterlijk van levensbelang zijn.

Waar hangt de dichtstbijzijnde AED?

Weet jij waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt? Van veel AED’s is het onbekend waar ze hangen omdat niet alle AED’s geregistreerd worden. Daardoor kan het soms lastig zijn om erachter te komen of er één bij jou in de buurt hangt. Vraag dus eens rond in de buurt, misschien hangt er wel een AED in de supermarkt of bij een zorginstelling. Is deze niet geregistreerd? Meld deze dan alsnog aan via HartslagNU, het landelijke oproepsysteem. Zorg er ook voor dat de AED altijd beschikbaar is, bijvoorbeeld door hem niet op te bergen wanneer de winkel sluit.

Een AED aanschaffen

Heb jij nog geen AED in de omgeving en wil je er wel één aanschaffen? Maak dan afspraken met jouw buren en zamelen geld in om er gezamenlijk één aan te schaffen. Je kunt ook op de website BuurtAED kijken, een initiatief van Philips en de Hartstichting. Hier wordt veel informatie gegeven over hoe je samen met jouw buren geld in kunt zamelen voor een AED. Zorg er ook voor dat je weet hoe je een AED moet gebruiken door bijvoorbeeld een reanimatiecursus te volgen. Zo kun je adequaat handelen in geval van nood.

Zorg dat je goed voorbereid bent op een noodgeval

Kortom, weet waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt in jouw buurt en zorg dat er altijd één beschikbaar is. Samen met jouw buren kun je een AED kopen en ervoor zorgen dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Op deze manier kan er snel en adequaat gehandeld worden in geval van een hartstilstand, en kan het leven van een dierbare worden gered.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl