MOVE

Thuis trainen vs Sportschool

Thuis fitness vs sportschool

Last Updated on: 23rd februari 2021, 11:05 am

Zelf heb ik al jaren geen voet meer in de sportschool gezet. Thuis trainen is gewoon iets wat beter bij mij past. Eerlijk gezegd is het ook wel een beetje uit nood geboren, want waar ik woon heb je gewoon geen goede sportscholen in de buurt. Ik ben al gauw 15 minuten onderweg naar een goede sportschool en dat is ongeveer de tijd die ik nodig heb om een workout te doen. Zonde van mijn tijd dus.

Maar wat zijn de voor-, en nadelen van thuis trainen? En welke voordelen heeft de sportschool ten opzichte van thuis trainen? Ik zet in dit artikel alles voor je op een rij, waarbij het zwaartepunt ligt op het thuis trainen.

Thuis trainen
Thuis trainen

Thuis trainen

De grootste voordelen van thuis trainen zijn tijd, geld en timing. Je hebt namelijk geen reistijd als je thuis traint, tenzij je in een gigantisch kasteel woont. Die tijd kun je dus besteden aan je training. Daardoor zul je in de praktijk minder snel verzuimen… mits je het thuis trainen serieus neemt natuurlijk.

Je bespaart geld omdat je geen abonnement hoeft af te sluiten bij de sportschool. De eerste maanden moet je nog wel investeren in je thuis fitnessschool (€ 100,- tot € 150,-), maar dat is eenmalig. Daarna zul je iedere maand geld besparen… tot in de lengte van jaren!

Ook de timing is beter. Je kunt namelijk, op het moment dat je zin hebt om te sporten, direct sporten. Moet je eerst nog een kwartier rijden, je omkleden, na je workout weer douchen en daarna nog een kwartier rijden, dan is je zin vaak op voorhand al weg.

De sportschool

De grootste voordelen van sporten in de sportschool is dat je persoonlijke begeleiding kunt krijgen en dat je andere mensen ontmoet. Verder hebben ze in de sportschool natuurlijk veel meer apparatuur, maar ik heb nog nooit een spiergroep niet kunnen trainen door het ontbreken van een bepaald apparaat. Als je van afwisseling houdt, dan zijn meer apparaten zeker een voordeel ten opzichte van thuis trainen.

Fitness programma’s

Wat heel lang dé reden voor mij is geweest om wel naar de sportschool te gaan is een fitness programma op maat. In de tijd dat nog niet alles op het internet te vinden was, en er nog geen online personal trainers beschikbaar waren, kon je deze service alleen op de sportschool krijgen.

Inmiddels zijn er genoeg alternatieven te vinden, die zelfs beter zijn dan het standaard programma van de sportschool. Je kunt bijvoorbeeld trainen met een kettebelt of een online personal trainer inhuren voor dezelfde prijs als het sportschoolabonnement.

Faciliteiten

Natuurlijk heeft de sportschool een streepje voor op faciliteiten. Tenminste… als je naar een luxe sportschool gaat. Er zijn namelijk sportscholen die zijn uitgerust met een zwembad en sauna. Dat zijn faciliteiten die niet veel mensen thuis hebben. Alle andere faciliteiten kun je thuis vaak ook wel bewerkstelligen, met als voordeel dat je ze niet hoeft te delen.

Zo haal je het maximale uit ‘thuis trainen

Toen ik net begon met thuis trainen moest ik mijn draai nog even vinden. Ik vergat vaak te trainen of liet het makkelijk verstek gaan. Maar na enkele maanden had ik het trucje door. Je moet het ‘moment’ koppelen aan iets dat je iedere dag doet. Hieronder schets ik een gemiddelde trainingsdag (ik train om de dag).

Voor het douchen

  • 3 x 25 pushups diagonaal (tegen aanrecht)
  • 3 x 10 Arm curls met fitnesselastiek
  • 3 x 10 Shoulder lifts met Kettlebell
  • 3 x 10 Squads
  • 3 x 24 traptreden op en neer lopen (slow motion)

Daarna drink ik direct een groot glas water (500ml) en een shake (250ml). Deze drink ik heel rustig op, zodat ik nog een beetje kan uitzweten. Na 10 minuten rusten en drinken, spring ik onder de douche. Daarna drink een bak koffie of groene thee.

Omdat ik het trainen aan het douchen heb gekoppeld, vergeet ik het nooit meer. Mijn training duurt maximaal 15 minuten, dus dat is heel goed te combineren met een druk schema. Je wordt er geen bodybuilder van, maar je komt wel lekker strak in je vel te zitten. Het mooie van het bovenstaande schema is dat het overal kan toepassen! Op vakantie, in een hotel en natuurlijk thuis.

Thuis een fitnessruimte inrichten

Als je wilt thuis trainen is het mooi als je nog ergens een kamertje over hebt, maar als dat niet het geval is, is dat ook niet niet erg. Zorg in ieder geval dat je altijd voldoende ruimte hebt om te bewegen. Wil je nog wat verder in het thuis trainen dan heb ik hier een artikel geschreven over het inrichten van een thuis sportschool.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl