MOVE

Thuis trainen: Bouw je eigen sportschool!

Thuis fitness

Last Updated on: 5th februari 2021, 09:46 pm

Veel mensen hebben moeite om zichzelf te motiveren om naar de sportschool te gaan. In het begin ben je gemotiveerd tot op het bot, maar na een paar weken sla je een keertje over omdat je geen zin hebt. Meestal gaat het vanaf dan bergafwaarts. Het is toch kostbare tijd, het resultaat lijkt op de een of andere manier nooit in verhouding tot de inspanningen te staan die je erin hebt gestoken. Misschien is thuis trainen een optie? Voor mij wel… in dit artikel leg ik je uit hoe je met minimale investeringen thuis kunt trainen.

10 minuten thuis trainen… je hoeft je niet eens om te kleden

Zelf trek ik als ik thuis kom wat makkelijks aan… een kloffie voor op de bank, zeg maar. En die kleding is comfortabel genoeg om mijn thuis workout te doen van maximaal 10 minuten. Maar met de oefeningen die ik doe, zou je het zelfs zonder om te kleden kunnen doen.

Dit heb je nodig voor een effectieve thuis workout

Fitness elastiekenFitness elastieken v/a € 29,00 (bestellen)

Allereerst heb je de fitness elastieken nodig. Met deze elastieken kun je nagenoeg iedere fitness oefening uit de sportschool doen… in je huiskamer, op vakantie of zelfs op je werk. Ik neem deze fitness elastieken overal mee naar toe! Ze nemen nauwelijks ruimte in, dus zijn eenvoudig mee te nemen. Deze elastieken zijn dus ideaal voor het thuis trainen en onderschat de weerstand van de elastieken niet!  Zeker als je de oefeningen doet met meerdere banden te gelijkertijd, kun je zelfs als ervaren sporter nog met deze banden uit de voeten. Als niet direct een complete thuis fitness wil inrichten, adviseer ik je om te starten met deze banden. Hier kun je wat oefeningen met elastieken in een Youtube video zien.

Er zijn online letterlijk honderden workouts te vinden en je kunt ze overal uitvoeren. Dat maakt deze fitness elastieken de ultieme thuis-train-tool. Je kunt je workout zo zwaar maken als je zelf wilt door meerdere elastieken te combineren. Meestal wordt een set met meerdere weerstanden geleverd.

Denk met de fitness elastieken wel om je veiligheid als je het elastiek tussen een deur klemt. Doe de deur op slot, zodat niet iemand de deur open trekt, terwijl jij net het elastiek aanspant.

Resistance band oefeningen

KettlebellsKettlebell v/a € 9,95 (bestellen)

Met de Kettlebell kun je een zeer uitgebreide en uitputtende training doen. De Kettlebells worden geroemd door sporters van ieder niveau. Ze zijn in verschillende gewichten verkrijgbaar en je kunt je training zo zwaar maken als je zelf wilt. De Kettlebell wordt al eeuwen gebruikt door het Russische leger. Ook voor de Kettlebells zijn complete trainingen online te vinden. Ik zou zeggen zoek eens wat trainingen op Youtube… je kunt je lol op 😉 Na 10 minuten trainen met de Kettlebell heb je je lichaam een volledige workout gegeven.

Het mooie van een Kettlebell training is dat je met een vloeiende beweging bijna al je ‘core’ spieren traint. Je kunt Kettlebells in verschillende gewichten krijgen. Er is ook een complete training op dvd verkrijgbaar.

Kettelbell-oefeningen

gymstick-trim-wheel-ab-wheel-met-resistance-tube-e

Trim wheel € 24,90 (bestellen)

Zo nu en dan is het prima om even wat sit-ups te doen in bed of op de grond, maar met deze Trim wheel zet je die buikspieren echt aan het werk. Het grote voordeel van de Trim wheel is dat je je rug minder belast dan bij sit-ups. Hier hoef je dus niet meer een hele stellage voor aan te schaffen en op te bergen onder je bed, want de Trim wheel past prima in een kast of lade.

De Trim wheel speelt in op de verschillende onderzoeken die uitwijzen dat de negatieve aanspanning van de buikspieren veel efficiënter zijn de traditionele sit-ups. Bijkomend voordeel is dus dat je rug minder belast wordt en de training vooral je buikspieren verzuurt.

Trim-wheel-oefeningen

Pushups barPushup bars € 14,95 (bestellen)

Tot slot zijn de push-up bars een goede toevoeging aan je sportschool aan huis. Met deze push-up bars kun je je polsen ontzien bij het opdrukken. Hiermee kun je vervelende blessures voorkomen. Voor die kleine € 15 mag je hier niet op besparen. Je kunt ze nog goedkoper vinden, maar ik wil je adviseren om de ijzeren te nemen. De plastic variant voelt soms wat onstabiel aan, waardoor je spieren het gewiebel gaan corrigeren.

Zelf gebruik ik deze push-up bars zeer regelmatig. Het fijne van opdrukken met push-up bars is dat je het gevoel hebt dat het makkelijker gaat… en in feite is dat ook zo, omdat je handen, polsen en onderarmen in een veel natuurlijkere houding staan tijdens het opdrukken. Ga je toch voor de kunststof versie, koop dan een versie die je kunt demonteren. Dan kun je makkelijk meenemen op, bijvoorbeeld, vakantie. Ik heb dan ook een kunststof en een ijzeren set.

Opdrukken tips

Een belangrijke oefening zonder hulpmiddel

Je beenspieren zijn verreweg de grootste spiergroep als het gaat om energieverbruikers. Omdat het een grote, volle spiergroep is verbruiken je bovenbenen veel calorieën… zelfs als je ze niet gebruikt. Juist om die reden beginnen veel bodybuilders met het trainen van hun beenspieren. Doe dagelijks 20 squats en je zult het effect direct merken!

squats

Effectief in alle opzichten

Zoals je ziet is het dus helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan. Ook alle dure stellages en innovatieve sportartikelen in de sportschool zijn hiermee overbodig. Met plezier werk je thuis aan je conditie en je zult zien dat het effectief is in alle opzichten ;)!

Over de auteur

Redacteur

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen
  • Fitness elastieken zijn inderdaad handig. Ik train hier al langer mee en je valt af en kweekt spieren tegelijkertijd

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl