acuut ingrijpen specialistische zorg
Gezondheid LIFE

Wanneer is acuut ingrijpen door middel van specialistische zorg nodig?

De wachtlijsten in de zorg en bij menig afkickkliniek worden langer en langer, iets wat we veel terug horen in de media. In sommige gevallen kunnen ingrepen ook wel even wachten, in andere gevallen is dit zeker niet wenselijk.

De wachtlijsten in de zorg en bij menig afkickkliniek worden langer en langer, iets wat we veel terug horen in de media. In sommige gevallen kunnen ingrepen ook wel even wachten, in andere gevallen is dit zeker niet wenselijk. Mensen zijn hier niet altijd objectief over, mensen vinden hun eigen problemen vaak de ergste problemen die er zijn.

Dit begrijpen wij heel goed, want zo werkt het mensenbrein. Maar om het één en ander te relativeren zetten wij op een rijtje bij welke aandoeningen het écht nodig is meteen door te pakken

 

EHBO

Om te beginnen met een inkoppertje; Noodgevallen. In deze gevallen is het natuurlijk altijd nodig om in te grijpen. Hierbij kun je denken aan een ongeval waar slachtoffers bij zijn en waar levensbedreigende situaties ontstaan.

Struikelen en vervolgens een schaafwond oplopen is geen kwestie van de eerste hulp, vallen en je schouder breken dan weer wel. Probeer hierbij zo objectief mogelijk te zijn.

 

Ernstige ziekte

wanneer specialistische zorg nodigGeen eerste hulp maar wel ernstig ziek? Dan is het ook goed om bij de zorgverlener de noodzaak goed aan te kaarten. Doe dit wel alleen als het ook echt zo is, en je door pijn en ongemak niet meer kunt functioneren.

Want wanneer je dit te vaak doet, loop je de kans dat de huisarts je niet meer gelooft en de volgende keer (wanneer het wel menens is) je wellicht niet meer heel serieus neemt. Bij ziektes zoals kanker en hartfalen wordt er vaak al een specialist bezocht, deze kan als geen ander de noodzaak inschatten.

 

Psychische nood

Ook mentale problemen kunnen aanleiding geven tot acuut handelen. Zeker wanneer iemand suïcidaal gedrag vertoont, is het aan te raden zo snel mogelijk een specialist in te schakelen. De wachtlijsten zijn bij deze vorm van zorg vaak het meest lang, maar laat dit je niet weerhouden om te benadrukken dat de nood hoog is.

Ook bij verslavingen kan acute hulp nodig zijn. Directe opname in een afkickkliniek is dan aan te raden. Het fijne hierbij is dat tegenwoordig de ene afkickkliniek de andere niet is, er zijn die gespecialiseerd zijn in acute hulp zonder wachtlijsten.

Kortom, een ingegroeide teennagel op zaterdagavond is geen klusje voor de spoedeisende hulp. Een sodabadje zorgt er in veel gevallen voor dat het wel kan wachten tot de huisarts op maandagochtend.

Je hoeft echter ook weer niet stoerder dan stoer te doen, wanneer het menens is schroom dan niet om echt in te grijpen!

 

Surgical instruments photo created by freepik - www.freepik.com

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken