LIFE

Hoelang een matras luchten?

Hoelang een matras luchten
De aankoop van een nieuw matras is best wel spannend. Geen wonder dus dat we met zijn allen staan te popelen om het direct te gaan gebruiken zodra het wordt afgeleverd. Maar de soms penetrante “nieuwe bed geur” durft al wel eens roet in het eten te strooien. Dit is vooral het geval bij latex en schuimmatrassen.

Last Updated on: 27th juni 2022, 03:04 pm

Hoelang een matras luchten?

De aankoop van een nieuw matras is best wel spannend. Geen wonder dus dat we met zijn allen staan te popelen om het direct te gaan gebruiken zodra het wordt afgeleverd. Maar de soms penetrante “nieuwe bed geur” durft al wel eens roet in het eten te strooien. Dit is vooral het geval bij latex en schuimmatrassen.

De laatste jaren worden matrassen steeds vaker online verkocht en daardoor opgerold en vacuüm getrokken geleverd om kosten en ruimte te besparen. Vooral matrassen uit traagschuim en latex scheiden een sterkere geur af dan de traditioneel vervaardigde binnenvering matrassen. Deze geur is het resultaat van het fabricageproces en kan vrij sterk zijn. Om ervan af te raken dient het matras gewoon enkele uren, tot enkele dagen te worden gelucht – afhankelijk van de intensiteit van de geur -. Dit proces wordt off-gassing genoemd.

 

Wat is off-gassing precies?

Omdat we spreken over het oppervlak waarop je slaapt, kan de term off-gassing nogal griezelig overkomen. Maar er is echt niets om je zorgen over te maken.

De geur van nieuwe matrassen komt van de VOC’s of de Vluchtige Organische Stoffen die uit het matras ontsnappen en oplossen in de lucht van de slaapkamer. Dit zijn dezelfde soort verbindingen die al in je huis aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de muren en veel van je meubels. In je matras ontsnappen ze pas – dus ruiken ze een beetje sterker. Deze VOC’s zijn dus noch schadelijk, nog ongewoon. VOC’s ontsnappen langzaam uit onze producten en worden in onze omgeving veilig en op een gecontroleerde manier afgebroken.

Natuurlijk kunnen deze stoffen in ultrahoge hoeveelheden schadelijk zijn, maar voor de VOC’s uit een matras en huishoudelijke schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld, hoef je je geen zorgen te maken. Je zou honderden matrassen in je slaapkamer moeten laten luchten voordat je je zorgen zou hoeven te maken.

Al met al zijn deze VOC’s binnen een paar dagen verdwenen en kun je in een mum van tijd weer lekker slapen op je bed zonder onprettige geurtjes.

 

De geur van nieuw traagschuim

Zoals hierboven vermeld, behoren tegenwoordig de nieuwere matrasmaterialen, zoals traagschuim, tot de populairdere matrasmaterialen.

Ze staan bekend om hun ultieme comfort en hun vermogen om zich aan te passen aan de vorm en de gewrichten van het lichaam. We raden je dan ook ten zeerste aan om bij de aankoop van een nieuw matras er eentje uit traagschuim te overwegen.

Traagschuim is echter ook het materiaal dat het sterkst ruikt als het op off-gassing aankomt.

Heb je net je traagschuimmatras uitgepakt en ruikt het een beetje te sterk, zet dan een raam open tijdens het off-gassing proces en installeer, indien mogelijk, het matras in een aparte ruimte.

Om het proces te versnellen, kan je eventueel ook het matras rechtop zetten en de plafondventilators laten draaien, mocht je hierover beschikken, en tegelijkertijd de ramen openzetten. Hoe meer luchtcirculatie je in de kamer kunt creëren, hoe sneller de VOC’s zullen vervliegen en de geur zal verdwijnen.

Maak ook het bed niet op en dek het niet af. Het matras moet zo goed mogelijk kunnen ventileren.

 

Hoelang kan off-gassing duren?

Na een periode van 24 uur zou de geur grotendeels verdwenen moeten zijn, net als zo goed als alle VOC’s.

 

Hoe het matras te luchten?

Ontdoe je van alle verpakking

Het eerste wat je moet doen is alle verpakkingen verwijderen. Dat betekent: alle plastic verpakkingen, stickers, reclamefolders en nog veel meer.

Als je dit hebt gedaan, kijk dan waar er schuim of producten op de matras zijn geplakt die de VOC’s kunnen veroorzaken. Soms zitten er lijmen en kleefstoffen op de matras die hun eigen vreemde en chemische geur hebben, dus misschien moet je die ook van het matras schrapen.

 

Waar het matras luchten

Als alle verpakking van het matras is gehaald, is de volgende stap het vinden van de meest ideale plek om het matras te luchten.

Natuurlijk lijkt de buitenlucht het beste, maar je wil niet het risico lopen dat er insecten in het matras kruipen, of dat het bed nat wordt door een onverwachte regenbui. Als je de matras rechtop op je achterterras kunt zetten, op een plek waar veel wind is, dan is dat natuurlijk ideaal.

Als je het matras binnenshuis wil luchten, raden wij aan om dit in een aparte, goed geventileerd ruimte te doen. Zet het matras altijd zo recht mogelijk op en uit de buurt van een stevig oppervlak, want je wilt dat er zoveel mogelijk lucht kan circuleren. Leg het ook niet plat op de vloer, anders wordt er een volledige kan van je matras niet gelucht.

 

De chemische geur wegnemen

Zoals we hierboven al zeiden, kan de geur nogal alarmerend zijn voor sommige mensen, en wil je dus niet dat deze door het hele huis circuleert.

Met dat in gedachten, raden we je aan om de ramen gedurende enkele dagen open te houden of een luchtverfrisser bij de hand te hebben. Open ramen zijn natuurlijk het beste, maar als dat geen optie is, kun je de geur vaak tegengaan met een luchtverfrisser, geurkaarsen en andere lekker geurende producten.

Na ongeveer een dag zal je echter merken dat het bed in principe klaar is met off-gassing en dat de geur bijna volledig is verdwenen.

 

Nog steeds een geurtje?

Zodra je het matras in gebruik neemt, zul je merken dat er een minimale restgeur achterblijft. Wees niet ongerust.

Alle matrassen gemaakt met schuim of latex, en zelfs matrassen met veren, hebben gedurende hun gehele levensduur een lichte chemische geur. Dat komt doordat deze materialen nu eenmaal zo ruiken.

Je kunt helpen deze geur te neutraliseren door je matras van zijn lakens te ontdoen wanneer je het bed niet gebruikt.

Na een paar weken tot een maand zal je van deze geuren echter niet al te lang meer last hebben omdat je er gewoonweg aan went.

Hoewel er geen harde bewijzen zijn dat VOC’s uit matrassen schadelijk kunnen zijn, is het aangenamer om op een oppervlak te slapen dat lekker ruikt.

Hypnia matrassen zijn Oeko-tex® gecertificeerd, wat de niet-toxiciteit van de materialen certificeert en je een rustige slaap garandeert. Dit betekent dat er geen stoffen in zitten die ongewenst zijn voor jouw gezondheid, je huid of het milieu.

Op zoek naar een matras van 160×200 cm , een kingsize matras of een kindermatras, maar nog niet overtuigd? Lees er onze reviews op na!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken