5x de beste glutenvrije vervangers voor bloem
EAT Foodfeiten Gezondheid

5x de beste glutenvrije vervangers voor bloem

Gluten: je hoort er nogal veel over de laatste jaren. Waar de ene glutenvrij eet voor gezondheidsredenen, vindt de ander glutenvrij eten misschien wel simpelweg lekkerder.

Hoe dan ook: wanneer je gaat bakken, zul je toch gauw met bloem in aanraking komen, waar gluten in zitten. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg glutenvrije vervangers voor bloem. Goed, wat zijn gluten precies? En waarom zou je glutenvrij eten? Wat zijn dan glutenvrije vervangers voor bloem? In dit artikel vertellen we het je allemaal. Laat je inspireren!

 

Wat zijn gluten?

Om te beginnen is het misschien goed om te weten wat gluten precies zijn. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en spelt. Het is verantwoordelijk voor de elasticiteit en structuur van deeg en gebak, maar helaas kunnen sommige mensen hier slecht tegen. Zij hebben een glutenallergie, ook bekend als coeliakie, en moeten gluten uit hun dieet verwijderen.

 

Waarom kiezen voor glutenvrij eten?

Als je coeliakie of een glutenallergie hebt, is het belangrijk om gluten uit je dieet te verwijderen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Ook steeds meer mensen zonder glutenintolerantie kiezen er vrijwillig voor om gluten te vermijden, vanwege de gezondheidsvoordelen. Het kan bijvoorbeeld bijdragen aan een betere darmgezondheid en minder ontstekingen in het lichaam, maar sommige mensen vinden het ook gewoon een prettiger gevoel om geen gluten te eten. Wat de reden ook is, tegenwoordig kun je bijna alles glutenvrij eten. Geen zorgen dus!

 

5 x glutenvrije vervangers voor bloem

Als je op zoek bent naar glutenvrije alternatieven voor bloem, dan zijn hier 5 opties die je kunt overwegen om mee te bakken:

  1. Amandelmeel: Amandelmeel is misschien wel de meest geliefde vervanger voor bloem. Dit komt omdat het niet alleen glutenvrij is, maar ook rijk aan eiwitten en vezels. Je kunt het gebruiken voor het bakken van cakes, koekjes en muffins, of als vervanger voor bloem in sauzen en beslag. Een zak amandelmeel bestellen kan eenvoudig online of in de winkel; er zijn tegenwoordig meer dan genoeg verkooppunten.
  2. Kokosmeel: Kokosmeel is een ander glutenvrij alternatief voor bloem en is ook rijk aan vezels. Het heeft een nootachtige smaak en is perfect voor het bakken van glutenvrije gebakjes en koekjes. Het heeft een iets rijkere smaak en als je van de kokossmaak houdt, is dit zeker een optie voor jou
  3. Rijstmeel: Rijstmeel is glutenvrij en wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in Aziatische gerechten. Het is licht van smaak en kan worden gebruikt voor het bakken van cakes en muffins, of als vervanger voor bloem in sauzen en beslag.
  4. Boekweitmeel: Boekweitmeel is niet alleen glutenvrij, maar ook rijk aan vezels en eiwitten. Het wordt vaak gebruikt in glutenvrije producten zoals brood en pasta.
  5. Teffmeel: Teffmeel is een ander glutenvrij alternatief voor bloem en wordt vaak gebruikt in Ethiopische gerechten voor het maken van injera, het Ethiopische brood. Het is rijk ook aan vezels, mineralen en antioxidanten en heeft een nootachtige smaak, wat men vaak erg lekker vindt bij hartig en zoet eten.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken