EAT Foodfeiten Gezondheid Werk

Vaker fruit eten? Dit zijn de gezondste fruitsoorten

Vaker fruit eten - Dit zijn de gezondste fruitsoorten
Voel jij je vaker dan je lief is moe? Het dagelijks leven betekent hollen, plannen en je aandacht verdelen. Om ons prettig te voelen tijdens drukke periodes, is het extra belangrijk om lekker gezonde voeding te eten.

Last Updated on: 31st mei 2024, 10:32 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=””]Voeding waarvan je jezelf gewoon direct voelt opknappen. Fruit kan dit bijzondere effect op ons lijf hebben. Wil je ook nog eens echt effectief te werk gaan, dan zorg je ervoor dat je fruit pakt wat ook nog eens een échte boost geeft. Wij selecteerden alvast de gezondste fruitsoorten voor je, zodat je lekker de dag doorkomt en in het leven staat!

Mmm, de lekkerste en gezondste fruitsoorten

Veel fruitsoorten bieden ons hun bijzondere specialiteiten, want er zijn diverse fruitsoorten die (veel) hogere percentages vitamines bevatten dan andere soorten. Overigens kijken we niet alleen naar vitamines, maar ook naar stoffen die voorkomen in fruit en hun werking. Overigens geldt voor nogal wat fruitsoorten (de soorten die we met schil en al eten) dat je minimaal 2 minuten het fruit moet wassen onder de kraan, om gif en afvalstoffen te verwijderen.

 

Wat zijn de gezondste fruitsoorten?

Blauwe bessen (rood fruit):

ze zijn wat zuur, maar zo gezond! Blauwe bessen bevatten de nodige antioxidanten, waaronder anthocyanen. Anthocyanen dragen bij aan de gezondheid van hart en hersenen en kunnen het risico verminderen op bepaalde kankersoorten.

 

Kersen (rood fruit):

wie is er niet dol op kersen? Ze bevatten eveneens de nodige antioxidanten en kennen zelfs een ontstekingsremmend effect. Kersen dragen bij aan een vermindering van het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. En we lusten het allemaal! Gewoon kopen dus; uit de Betuwe zijn ze het lekkerste!

 

Banaan:

Bijna geen fruitsoort pak je zo makkelijk weg als een banaan en ze bevatten nog veel kalium ook, naast vitamine B6. Banaan is met name gezondheid bevorderend voor je hart, je spijsvertering en beperkt het risico op bepaalde kankersoorten.

 

Druiven:

ook druiven eet je makkelijk weg, zet een bak op tafel en ze zijn vaak binnen een dag op. Hét alternatief voor snoepen (hoewel teveel druivensuiker ook zorgt voor gewichtsstijging. Druiven bevatten resveratrol, een stof die het risico op bepaalde kankers verminderd én wat ook nog goed is voor je hart.

 

Appels:

bevatten veel voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine C en antioxidanten. Deze combinatie draagt bij aan een gezonde darmflora en de vermindering van hartziekten. Niet voor niets luidt het Engelse spreekwoord ‘an apple a day keeps the doctor away‘. Koop gewoon de appels die jij het lekkerste vindt (Royal Gala is erg populair). Goed wassen natuurlijk, aangezien appels een (natuurlijke) waslaag bevatten.

 

Aardbeien:

zijn rijk aan vitamine C, mangaan en foliumzuur, wat je immuunsysteem ondersteunt. Daarnaast dragen aardbeien bij aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en kanker. Verrassend niet? En aardbeien zijn natuurlijk hartstikke lekker; koop kleine aardbeien die lekker rood zijn, zij bevatten de meeste smaak!

 

Pruimen:

verse pruimen zijn heerlijk zoet en sappig én heel gezond. Boordevol antioxidanten, wat goed is voor hart- en bloedvaten en ze dragen ook nog eens geweldig bij aan een goede stoelgang. Zo voorkom je ook aambeien.

 

Kiwi:

kiwi bevat een hoge concentratie aan vitamine C (hoe zuurder hoe meer vitamine C), en daarnaast kalium en de nodige vezels. Kiwi zorgt voor de ondersteuning van het hart, de verbetering van je spijsvertering in vermindert het risico op bepaalde kankersoorten.

 

Sinaasappels:

probeer de hele sinaasappel te eten en matig het uitpersen van sinaasappels; bij uitpersen gaan er veel vezels verloren en krijg je teveel sinaasappels in één keer binnen. Sinaasappels zijn goed voor je bloedcirculatie, bevatten naast het welbekende vitamine C ook kalium en foliumzuur, wat bijdraagt aan de reductie van hart- en vaatziekten.

 

Zo eet je vaker fruit!

Na het lezen van de véle voordelen van fruit, nemen we ons vaak voor om dagelijks vaker fruit te eten. Vol goede moed wordt er fruit gekocht, wat vervolgens steeds vaker in de fruitmand blijft liggen. Bananen zijn te groen, of te snel gerijpt en nu bruin. Een blik op de fruitmand kan ons weerhouden überhaupt de moeite te nemen.

Tip: bewaar fruit (op bananen na) in de koelkast. Fruit blijft dan langer fris… en fruitig. Vergeet de fruitmand dus maar, tenzij er fruit aanwezig is wat nog moet rijpen, of wanneer het fruit betreft wat je direct wilt kunnen eten, zoals druiven.

Tip: fruit uit je eigen tuin is hangt letterlijk voor het grijpen! Zo zijn pruimenbomen en kersenbomen enorm populair. Beide fruitsoorten zijn hartstikke gezond, pruimen bevatten naast

Tip: eet niet alleen zo nu en dan fruit, maar verwerk het bij het avondeten. Een salade met fruit, of gewoon stukjes appel en aardbeien aan de warme maaltijd toevoegen. Je zult zien hoe verrassend lekker fruit is als random toevoeging. Liever toch niet? Eet dan direct na het eten, als dessert, een stuk fruit: direct nemen, zo kan het fruit en de vitamines de voedingsopname stimuleren van de avondmaaltijd of lunch.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl