koolhydraatarm weekmenu
Detox EAT Foodfeiten Recepten ontbijt

Afkicken van suiker

Acteurs als Alec Baldwin en Tom Hanks hebben gezegd een suiker detox te volgen, op de televisie komt de ene na de andere documentaire of film over suiker en gelukkig zijn de deskundige het er ook over eens dat we tegenwoordig veel te veel suiker binnen krijgen. Want suiker is niet alleen slecht voor je tanden het overbelast ook je lever en verhoogd de insuline toevoer waardoor je diabetici en overgewicht kan creëren.

Nu is het makkelijker gezegd dan gedaan, dat suiker vermijden. Een koekje afslaan bij de koffie is het meest simpele maar om een expert te worden in het ontlopen van suiker heb je een vergrootglas nodig. Het zit vrijwel in alle bewerkte producten maar dan onder schuilnamen als fructose, maltose etc. De meest voor de hand liggende oplossing is om alleen maar puur te eten. Als je zelf kookt, en dus ook zelf je sausjes en marinades maakt dan weet je wat erin gaat. Maak de pasta saus van alleen een pak gezeefde tomaten en voeg zelf kruiden toe, dit scheelt al zoveel in suikerinname!

Daarnaast kan je voor het bakken van cake en taarten ook dadels of banaan gebruiken om de smaak wat zoeter te maken. En vergeet niet dat het een proces is. Je moet weer even wennen aan de smaak van puur eten. Omdat de fabriek het overal in doet, zelfs in je soep, ben je aan de zoete smaak gewend geraakt. Onderstaand recept is gezoet door banaan en rozijnen, ben je hier eenmaal aan gewend dan vind je een gewone cake waarschijnlijk veel te zoet!

Je zult ook merken dat je minder last krijgt van snaaien als je suiker vermijd. Suikerrijke producten zorgen voor een schommeling in je bloedsuikerspiegel welke de dipjes veroorzaakt waardoor je weer trek krijgt in lekkers! Eet je regelmatig gezonde maaltijden en snacks zonder suiker dan blijft je bloedsuiker spiegel gelijkmatig en heb je niet steeds honger.

Recept Havermoutcake

koolhydraatarm weekmenu
Havermoutcake
Stemmen: 10
Score: 4.7
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Boodschappenlijstje
Porties Prep Tijd
2 cake 10 min.
Kook Tijd
45 min.
Porties Prep Tijd
2 cake 10 min.
Kook Tijd
45 min.
koolhydraatarm weekmenu
Havermoutcake
Stemmen: 10
Score: 4.7
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Boodschappenlijstje
Porties Prep Tijd
2 cake 10 min.
Kook Tijd
45 min.
Porties Prep Tijd
2 cake 10 min.
Kook Tijd
45 min.
Ingrediënten
Porties: cake
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng het havermout, kaneel en water goed door elkaar.
 3. Meng de andere ingrediënten, uitgezonderd de noten en rozijnen, in de blender fijn. Heb je geen blender dan kan het ook met een staafmixer.
  suikervrij weekmenu
 4. Voeg het havermout mengsel toe en mix het nog even door.
 5. Stort het beslag in een grote ovenschotel bekleed met bakpapier of 2 cake vormen.
 6. Voeg de noten en rozijnen toe en eventueel de optionele ingrediënten en zorg dat ze onder het deeg komen i.v.m. verbranden.
  suikervrij weekmenu
 7. Bak de havermoutcake voor 45 tot 55 minuten. Prik voor de zekerheid even met een sateprikker of de binnenkant droog is.
 8. Snij de cake in circa 12 porties. Je kunt ze ook kleiner maken om als tussendoortje te nemen.
Notities

Deze havermoutcake kan je gewoon zonder beleg eten. Heerlijk warm uit de oven is het echt een traktatie maar als je het in porties invriest dan kan zijn ze ook later nog erg lekker.

Varieer gerust met dit recept en laat het me weten als je nog leuke variaties hebt ontdekt! Het is handig om de cake als hij is afgekoeld meteen in porties in te vriezen. Zo heb je altijd wat gezonds voor onderweg of als je een drukke dag voor de boeg hebt.

Boodschappenlijstje

Wil je ook eens ervaren wat echte voeding met je doet? Vraag dan hier een gratis proefdag aan door hieronder je gegevens achter te laten!

smoothie challenge

Benieuwd naar DETOXEN?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en krijg toegang tot een gratis Detoxdag!

 • Voorbeeld van een dagmenu met recepten
 • Recept van een detoxsmoothie

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken