EAT Foodfeiten

Is (veel) water drinken (on)gezond?

is veel water drinken gezond

Last Updated on: 14th augustus 2017, 08:22 am

[vc_row 0=””][vc_column][vc_column_text 0=””]

Water, wie is er niet mee groot geworden 🙂

Het ligt natuurlijk een beetje aan je leeftijd maar ik weet nog dat we vroeger als kind veel meer water dronken dan kinderen nu doen. “Heb je dorst dan drink je maar water” zei mijn moeder altijd, gewoon uit de kraan. Of anders een kopje thee aan de keukentafel. Nu kijken vriendjes van mijn kids me raar aan als ik er geen limonadesiroop aan toevoeg, maar vroeger was het bij ons thuis heel normaal. Natuurlijk “weet” iedereen wel dat water gezond is maar hoe gezond is het nu eigenlijk echt en zijn daar ook echt bewijzen voor of is dat gewoon iets wat je aanneemt omdat je moeder het altijd zei?

Ik ben eens op onderzoek gegaan en kwam uit bij een interessant experiment in een post van de dailymail.

Eerst even wat feitjes uit hun verslag:

 • 1 op de 5 dames drinkt minder dan de aanbevolen hoeveelheid water per dag
 • al onze organen zijn afhankelijk van water
 • water is hét vloeistof om gifstoffen te verwijderen!
 • water zorgt voor focus en een helder hoofd
 • 37% van de mensen verward dorst met honger waardoor er meer wordt gesnackt.
 • kortom, water is gezond 🙂

De dame die je hieronder op de foto ziet liep tegen wat lichamelijke problemen aan als migraine en maagklachten. Ze ging naar verschillende artsen en die zeiden allemaal dat ze meer water moest drinken, zo’n 3 liter op een dag. Ze dronk altijd maximaal 1 liter dus ze ging voor zichzelf de uitdaging aan om het een maand te proberen en (gelukkig voor ons) ze heeft het vastgelegd op beeld.

©WARRENSMITH2013. shows SARAH SMITH 'BEFORE' shot Water Feature

Ze heeft er ook een verslag van bijgehouden en het klinkt echt super inspirerend, ik heb mezelf net nog maar een glas water ingeschonken!

Het resultaat

Niet alleen ging ze er uiterlijk op vooruit met minder rimpels, meer zachtheid en geen wallen meer, maar ook voelde ze zich veel actiever en meer gefocust. Dr Emma Derbyshire van de universiteit in Manchester legt uit waarom dat heel goed kan kloppen: “Onze hersenen bestaan voor 73% uit water, dus een toevoer van te weinig water kan zeker je hersenfuncties beïnvloeden. Dehydratie heeft zowel invloed op je concentratie als op je cognitieve functies (specifieke geestelijke activiteiten die aangestuurd worden door de hersenen, bijvoorbeeld: het geheugen, je vermogen om dingen te leren, taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe, dagelijkse handelingen)”.

Ha, ik ben meteen super geïnspireerd en ga ook zo’n testje doen dus ik morgen ochtend even een foto van mezelf maken, als het verschil over een maand ook zo groot is plaats ik nog even een update van mijn ervaring. Toch het uitproberen waard!

Ik ben nog even verder in het water verhaal gedoken om goed onderbouwd verder te gaan met het experiment.

Feitjes die ik ben tegen gekomen

 • Veel water drinken verhoogt je stofwisseling
 • Het voorkomt constipatie
 • Het helpt het ontgiften van je lever en nieren
 • Het kan het risico op blaas, borst en darm kanker verminderen
 • Het kan hoofdpijn voorkomen
 • Het kan het risico op hartkwalen verlagen
 • Het verlaagt je gewicht (doordat je honger niet meer met dorst verward en dus minder eet)

Klinkt tot nu toe allemaal top! Geen reden om niet aan de slag te gaan met het experiment, want water is gezond!
Doe je met me mee? Maak dan ook even een voor- en een na foto! Ik las onder de foto’s van deze dame dat sommige er aan twijfelen aan of er geen fotoshop is gebruikt. Als we nu meerdere experimenten tegelijk hebben dan is het bewijs ook meteen geleverd (mits het zichtbaar is natuurlijk).

Wel even een kanttekening over hoe je 3 liter naar binnen krijgt. Natuurlijk niet in 1 keer naar binnen klokken, dat is niet te doen maar kan zelfs gevaarlijk zijn. Neem verdeelt over de dag steeds 500 ml (bij opstaan, koffietijd, lunchtijd, koffietijd, voor het diner en voor het slapen gaan). Zo verdeel je het op een verantwoorde manier.

Wat zit er in kraanwater

Alleen nu nog eens kijken wat voor soort water nou het beste is, kan ik gewoon kraanwater blijven drinken of is bronwater een beter idee of misschien wel een waterfilter?
Nederland is een land van veel regels en wetten dus heeft ook een drinkwaterbesluit, hierin staat waaraan ons drinkwater aan moet voldoen. Snel gezegd staat er ongeveer in dat er een maximaal percentage aan chemische stoffen en bacteriën in mag zitten, denk daarbij ook aan lood, koper, fluoride en nitriet. Daarnaast moet het er zuiver uitzien en geen nare bijsmaak hebben en mag het geen schadelijke stoffen voor het milieu bevatten. Hier wordt dus allemaal rekening mee gehouden en daarom kunnen we stellen dat ons kraanwater zuiver is. Er zit wel een smaakverschil aan het water in verschillende delen van het land maar dat komt door de hardheid.

Heb je een lage weerstand, ben je zwanger of ziek dan kan je het beste gefilterd water gebruiken. Maar ook natuurlijk als je zelf in de gaten wil houden wat je binnen krijgt. Want het zal niet de eerste keer zijn dat we niet precies weten wat ergens in gaat en dat je daar na jaren achter kom (denk maar aan de light producten en de transvetten).

Redenen om je water te filteren kunnen zijn:

 • Smaak, gefilterd water smaakt zachter
 • Troep, er blijken toch nog heel wat medicijn resten in ons water te zitten waar je last van kan krijgen
 • Kalk, gefilterd water verminder kalk in je lichaam

Daar zijn meerdere methodes voor van goedkoop tot heel veel euro’s, dat hangt natuurlijk af van je doel en je portemonnee. Dit zijn verschillende opties:

 • Flessen bronwater, let er wel op dat het echt bronwater is!
 • Een Alka Stick, met deze kan je onderweg per glas je water reinigen en optimaliseren
 • Een waterfilterkan, een voordelige oplossing maar wel minder krachtig in werking dan de volgende 2 oplossingen
 • Een filter op je kraan, deze draai je zelf op je kraan
 • Een mega filter, dit is echt de top of the bill! Deze kan je zelfs rechtstreeks op de waterleiding aansluiten.

* het hele bericht van de dame hierboven kan je hier lezen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl