Last Updated on: 12th april 2023, 10:11 am
[vc_row][vc_column][vc_column_text]De huidige trend maakt het voor de meeste mensen echter een stuk moeilijker om die verzekering nog te kunnen betalen. Een trend die heel wat zorgen en stress veroorzaakt.
De vraag is natuurlijk: zullen de kosten voor de verzekering blijven stijgen en waarom is dat zo? En misschien nog belangrijker: wat kunnen mensen doen om die kost te drukken? Dergelijke vragen verdienen een duidelijk antwoord en die vind je hier!
Waarom stijgen de kosten voor onze zorgverzekering
De steeds groter wordende kostprijs van de zorgverzekering heeft voor een groot stuk te maken met de stijgende energieprijzen én de inflatie. Op zich lijkt daar misschien niet meteen een verband mee te bestaan maar de realiteit is anders. Het is namelijk zo dat ook de betaling van de verzekering in het gedrang dreigt te komen ten gevolge van deze financiële uitdagingen.
Het is in elk geval zo dat steeds meer mensen met problemen of vragen zitten als het gaat om de betaling van hun verzekering. En of die betaling de volgende jaren zal vergemakkelijken, daarover bestaat ook bij zorgverzekeraars heel wat twijfel.
Wordt onze zorgverzekering de komende jaren steeds duurder?
Een aantal zorgverzekeraars zien nu al dat er steeds meer problemen de kop opsteken met het betalen van de zorgverzekering. Er zijn bijvoorbeeld heel wat meer betalingsregelingen, waaronder het betalen van het eigen risico.
Voor dergelijke regelingen vragen klanten langere betalingstermijnen aan of zelfs lagere aflossingsbedragen. Daarbij zien we dat er steeds meer klanten zijn die achterlopen met de betaling van premies en dus ook vaker een herinneringsbrief krijgen.
Een gevolg daarvan is dan weer dat verzekerden ook vaker uit eigen beweging contact gaan opnemen met hun verzekeraar, grotendeels uit angst dat ze hun zorgpremie de volgende maand(en) niet meer zullen kunnen betalen. Hetzelfde signaal wordt gegeven door incassopartners, die zien dat het steeds moeilijker wordt om betalingen te innen.
Het meest opvallende bij deze hele neerwaartse spiraal is echter dat betalingsproblemen ook voorkomen bij mensen die daar voorheen nog géén last van hadden. Bijvoorbeeld mensen die een relatief hoog inkomen hebben maar wel kampen met een slecht geïsoleerde woning of een variabel contract voor energie. Deze groepen mensen zijn doorgaans financieel ervaren én vaardig en hebben dan ook meestal geen hulp of advies nodig van de ondersteunende instanties als het gaat om de betaling van zorg- en andere premies.
Het voordeel dat deze groep heeft, is dan wél dat ze doorgaans beter financieel plannen en dus een extra buffer hebben tegen de betalingsproblemen die nu al van toepassing zijn en dat de volgende jaren waarschijnlijk nog méér zullen zijn.
Wat kun je doen om op je zorgverzekering te besparen?
Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om de impact van betalingsproblemen voor een verzekering ietwat te verminderen. Zorgverzekeraars zelf kunnen bijvoorbeeld op bepaalde manieren klanten helpen:
- De mogelijkheid aanbieden om een flexibel of compleet ander incassomoment te bepalen
- Online betalingsregelingen afspreken
- Proactief mensen benaderen die voorheen géén achterstanden hadden om te vermijden dat de schuld niet te hoog wordt
- Klanten bewust maken van andere opties, waaronder de aanvraag voor een zorgtoeslag en hulp van de gemeente of andere instanties
- Een goedkopere verzekering zoeken via Zorgvergelijker
Als verzekerde loont het dus de moeite om deze oplossingen te onderzoeken en zo in de eerste plaats reeds aanwezige achterstanden in te halen of om toekomstige problemen te vermijden.
Bied toekomstige problemen nu al het hoofd
Een laatste goede tip om problemen met de betaling van de verzekering het hoofd te bieden en de zorgverzekering kosten, is door in contact te blijven met de zorgverzekeraar. Deze zijn het meest aangewezen om oplossingen te zoeken in tijden van crisis, inflatie en stijgende energieprijzen! Dit voorkomt een hoop stress en gedoe.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]