Tips om langer thuis te kunnen wonen
Gezondheid LIFE

Tips om langer thuis te kunnen wonen

Spijtig genoeg laat je lijf je in de steek. Wat je tot voor kort deed zonder nadenken, moet nu goed worden gepland. Zonder hulp van anderen red je het niet meer.

Wat zijn de mogelijkheden om toch thuis te blijven wonen als je gezondheid je in de steek laat? Ouderdom, een chronische ziekte of een ongeluk: tal van oorzaken kunnen debet zijn aan een verminderde fysieke gesteldheid. Dagelijks breekt voor mensen een nieuwe realiteit aan. Veruit de meesten van ons blijven toch graag in hun geliefde huis wonen. En dat kan in de meeste gevallen ook! Hieronder enkele tips die thuis wonen (mede) mogelijk maken.

 

Pas je woning aan

Meest doeltreffend zijn uiteraard aanpassingen aan je huis. Soms kunnen op het oog eenvoudige aanpassingen enorme voordelen opleveren. Wanneer lopen minder gaat en je bijvoorbeeld een rollator nodig hebt, doe je er goed aan om binnen en rondom het huis de looppaden zo vrij mogelijk te houden. Verwijder drempels. Lukt traplopen niet meer? Dan biedt een traplift uitkomst. Om lelijke valpartijen te voorkomen kun je in de badkamer en toiletten een anti-sliplaag laten aanbrengen.

 

Schakel thuis/mantelzorg in

Wellicht moet je er een mentale drempel voor over, maar het toelaten van hulp kan grote verlichting geven. Professionele ondersteuning via een thuiszorgorganisatie, of hulp vanuit jouw sociale netwerk. Miljoenen Nederlanders ontvangen mantelzorg van een geliefde. Thuiszorg kan assisteren bij vrijwel alle dagelijkse bezigheden, van schoonmaken tot boodschappen doen.

 

Beweeg naar je mogelijkheden

Sporten zoals je gewend was zit er niet meer in, beweeg dus naar je mogelijkheden. Wellicht kom je met behulp van een fysiotherapeut al snel tot een voor jou uitstekend passend trainingsprogramma. Wellicht gaat fietsen, eventueel in de sportschool, nog prima. Balansoefeningen zien er op het oog simpel uit, maar goed uitgevoerd kunnen deze bijzonder nuttig zijn.

 

Eet gezond

Voor jong en oud belangrijk: gezonde voeding. Een gevarieerd menu kan bijdragen aan het onder controle houden van problemen. Denk bijvoorbeeld aan calcium. Senioren doen er verstandig aan om daar dagelijks voldoende van binnen te krijgen, veelal via zuivelproducten. Calcium houdt botten vitaal en sterk. Vitamine D draagt eveneens bij aan gezonde botten. Je krijgt dat onder meer binnen via zonlicht. Naar buiten dus!

 

Doe een beroep op de Wmo

De Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) is er om mensen financieel te ondersteunen om thuis te blijven wonen. Vanuit de Wmo worden veel zaken vergoed. Je klopt daarvoor aan bij de gemeente waarin je woont. Het inhuren van thuiszorg wordt vaak vergoed, ook de aanschaf van een traplift kan via de Wmo. Maak je gebruik van Wmo-zorg betaal je maximaal een eigen bijdrage van 19 euro per maand.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken