LIFE Mindfulness

De beste manieren om te ontstressen

beste manieren om te ontstressen

Last Updated on: 8th september 2021, 03:27 pm

‘’Geef jouw lichaam en geest een stressvrij leven en zij zal je met blakende gezondheid terug betalen’’

Veel wetenschappers zeggen nu, dat stress volksziekte nummer 1 is. Zelfs de fysieke klachten die we hebben, zijn vaak stress gerelateerd. Daarom is het zo belangrijk stress te verminderen, zodat je optimaal van je leven kan genieten.

Als je stress wilt reduceren, dan wil je niet alleen kijken waar je het nu kan weghalen of verminderen. Het meest belangrijke is achterhalen waar stress vaak vandaan komt. Vaak kom je er dan achter, dat het meer een kwestie is van stressfactoren uit je leven te halen, zodat de stress als vanzelf oplost.

Ik ga vandaag samen met jou de beste manieren om te ontstressen bespreken. Op deze manier verminder jij je stress en kan je hierna weer fluitend door het leven gaan.

Verwijder je Social media accounts om Stress te voorkomen

Oeh, wat zeg je nu? Ja, dame en heer, je hoort het goed. Ik begrijp dat het flink afkicken wordt, maar ben je ook bewust van wat het je oplevert?

Zelfs een oude baas van Facebook heeft toegegeven dat ze Facebook zo maken, dat het verslavend wordt. Ik denk dat je dit zelf wel kan beamen, als je merkt hoe vaak je per dag even door Facebook scrollt.

Niemand wil een slaaf zijn van een apparaat en al zeker geen applicatie die er ook nog voor zorgt dat de structuur en de neurologische paden veranderen in je hersenen. Deze verandering in de hersenen is vergeleken met drugsverslaafden en wetenschappers zeggen nu, dat er haast geen verschil is.

Alleen dit feit, zal je al zorgen kunnen baren. Maar wat geeft nou echt die stress vanuit social media?

 • Spanningen vanuit de maatschappij
 • Negatieve meningen en conflicten
 • Verschillende politieke voorkeuren
 • Een algoritme dat geweld en negativiteit promoot
 • Elkaar leven vergelijken en je er minder door voelen
beste manieren om te ontstressen
Beste manieren om te ontstressen

Dit zijn zomaar een paar aspecten die ontzettend veel stress opleveren, als je te veel door Facebook scrollt.

Als je goed kijkt, dan zie je dat deze aspecten ook in onze gewone maatschappij voorkomen. Daarom is Facebook of andere social media een maatschappij binnen een maatschappij.

Het grote verschil alleen is, dat we denken dat we door die social media niet geraakt of beïnvloed kunnen worden. Helaas is het tegendeel waar.

Van alles wat ik hierboven heb genoemd krijgen we bewust of onbewust mee. Als je alle conflicten, negativiteit en meningen, verschillende politieke voorkeuren en wat al dan niet meer in je dagelijkse leven zou hebben. Zou je dan niet bol staan van de stress?

Wil je dat echt in je leven? Waarschijnlijk, zou je proberen die elementen zo snel mogelijk te verwijderen uit je leven.

Nou wil ik ook niet doen, alsof het 1 op 1 hetzelfde is als in het echte leven, maar vergis je ook niet hoeveel je er mee van krijgt.

Probeer eens een week helemaal niet op je social media accounts te komen en ga voor jezelf uitvinden wat voor gevoel je dat geeft. Heb je nu meer tijd over voor leuke activiteiten? Geef je meer aandacht aan je kinderen? En welke positieve gevoelens komen er op, als je die stress elementen uit je week haalt?

Ik vermoed dat er zomaar eens heel veel stress uit je leven wordt gehaald. Probeer het maar eens!

Op naar de tweede tip om stress te verminderen.

Hou twee keer per dag een journaal bij om stress te verminderen

Een journaal bijhouden is een heerlijke manier om je te ontdoen van al de stress gevoelens die je ervaart elke dag. Sommige mensen noemen het ook wel een dagboek, maar het is wat uitgebreider. Het papier zal je nooit veroordelen en op deze manier kun je zorgeloos schrijven over wat er in je omgaat. Maar wat voor onderwerpen kun je opschrijven in je journaal?

Welke onderwerpen schrijf je in je journaal

 • Al je negatieve gedachtes
 • Je levens filosofie
 • Al jouw ideeën, die je opdoet gedurende dag
 • De doelen die je wilt bereiken
 • Inzichten opschrijven
 • Punten waarvan jij denkt dat het belangrijk is hierin te schrijven

Laten we ons vooral concentreren op de eerste, omdat dit een hoop emotionele stress vermindert en dit ook snel kan doen.
Misschien vraag je af, of alle negativiteit is toegestaan in je journaal? Ik kan dit antwoord gelukkig met Ja bevestigen.
Sterker nog, dat is juist de bedoeling. We willen natuurlijk dat die gedachten en emoties de ruimte krijgen en zich niet gaan nesten in je geest.

Het kan zelfs zijn dat je een beschamend gevoel kan krijgen. Gelukkig is dat echt niet nodig, want iedereen heeft een donkere kant in zich. Deze kant wordt ook wel eens de schaduwkant genoemd.

Daarom is het ook van belang dat deze schaduwkant zich kan uiten, zonder dat het jezelf of andere mensen kwelt.
Probeer het maar eens uit, schrijf datgene maar op papier wat je zolang kwelt. Vaak komen hier ook de nodige emoties bij kijken. Je mag dan die emoties omarmen, zodat ze geneutraliseerd worden.

Wat er ook vaak gebeurt tijdens het schrijven van je negatieve gevoelens, is dat je perspectief betreft die moeilijke situaties veranderen. Naast dat je ruimte creëert door je emoties te verwerken, krijg je nu je ruimte hebt gemaakt, nieuwe plekken voor inzicht.

Bij mij gebeurt het al vaak tijdens het schrijven en denk ik hé, dat is een veel mooiere manier om er tegenaan te kijken.
Soms heeft het even tijd nodig om ruimte bij je te creëren, maar bij de meeste mensen is er bij de eerste schrijfsessie al ruimte.

De andere manieren om je journaal te gebruiken is vooral een manier om perspectief te creëren.

Neem nou als voorbeeld; doelen stellen. Doelen, werken als magneten. Je voelt als het ware de toekomst op je af komen. Dit kan goed zijn, omdat veel stress wordt gecreëerd, omdat mensen bang zijn bepaalde behoeftes in de toekomst niet kunnen worden vervuld. Vaak zijn dit ook geldt gerelateerde kwesties.

Als je doelen stelt voor in de toekomst en ze opschrijft en hoe je ze wilt halen. Dan gaat jouw onderbewuste je steeds meer ideeën geven. Het is alsof je een ui pelt. Het idee zit er al, maar je wordt je er steeds meer bewust van tijdens het schrijven.

Op deze manier worden doelen steeds realistischer en krijg je steeds meer een positief perspectief van je leven. Dit kan op zijn beurt bepaalde zorgen uit je leven halen. Uiteindelijk zul je steeds minder stress ervaren, omdat je toekomst er nu rooskleurig uitziet.

Denk of voel vanuit je hart om minder stress te ervaren

Veel mensen leven voornamelijk vanuit hun hoofd. Nu heeft het rationele denken veel voordelen, maar dan vooral als je vanuit je hart denkt en voelt. Op deze manier wordt het denken een tool en ben je niet overgeleverd aan het grimmige vaak onbetrouwbare verstand.

Een hoofd denker zal nu gelijk weerstand voelen.’’Wat? Mijn denken lost juist alles voor me op’’. Maar is dat echt zo? Einstein zei al: Je kan geen problemen oplossen met het verstand, die in de eerste plaats zorgde voor het probleem.

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn. Je probeert een probleem op te lossen en bedenkt van alles uit. Tijdens het denken, word je in verschillende verhalen mee getrokken. Wat er daarna meestal gebeurt is dat je een ‘’geniale’’ oplossing heb verzonnen of je bent meegegaan in alle verschillende verhalen en doemscenario’s, die je alleen maar rotter laten voelen.

Mocht je deze geniale oplossing tot uitvoering brengen, kon je er al snel achter dat die alleen maar tot meer problemen en conflicten zorgt. Vandaar ook Einstein zijn citaat hierover.

Maar hoe kan je het dan beter doen?
En hoe kan ik denken vanuit mijn hart?

Net zoals bijna met alles, gaat het hierbij om keuzes maken. Deze vraag is dan altijd gepast bij keuzes maken vanuit je hart.

1. Wat zou liefde doen
2. Wat wil mijn hart?

Deze vragen zijn in principe uitwisselbaar, maar kies degene die bij jou past of bij de situatie. Je kan ook tijdens deze vraag even je hand op je hart doen. Op deze manier merk je dat er al andere antwoorden naar boven komen. Je bent namelijk verbonden met je hart energie.

Deze hartenergie is overigens geen New-age concept. Onderzoekers die verbonden zijn aan het heartmath instituut hebben gemeten, dat het hart 100x meer magnetische straling uitstraalt en 5000x meer elektrische straling uitstraalt dan ons brein.

Ook zien ze in het hart dat verschillende neuronen met elkaar communiceren. Er lijkt dus een vorm van denken te zijn in het hart, die vergelijkbaar is met het brein. Hoe interessant is dat?

Maar waar helpt het jou met stress te verminderen?

Elke keuze die je maakt vanuit het hart, zal je meer plezier, vreugde en innerlijke vrede geven. Dit is precies het tegenovergestelde van stress en zal dit ook uit je leven elimineren.

Toch is het vaak wel even oefenen, om keuzes te maken vanuit je hart, maar hou het vol en vraag bij alles wat zou mijn hart doen? Je zult op een gegeven moment merken dat je keuzes steeds minder stress opleveren. Je merkt dat je nu een meer vreugdevol leven aan het creëren bent, omdat je keuzes maakt vanuit je hart.

Doe je ook mee met deze 3 simpele manieren om stress uit je leven te bannen, om te onstressen?

Ik hoor graag van je,

Evelina

ps Ben je echt bereid om nog een stapje verder te gaan in het ontstressen dan hoef je het niet alleen te doen. Je kunt je hiervoor aansluiten bij de LCP training (in Blokker of Amsterdam of gebruik maken van je eigen ademhaling. Dit kun je leren tijdens een ademsessie. Ik heb hier een blogartikel over ademtherapie geschreven.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl