Last Updated on: 23rd mei 2022, 01:37 pm
Een luisterend oor is een belangrijk onderdeel van ons functioneren als mens. Als je niet meer in staat bent om te horen, heeft dit grote gevolgen voor je functioneren in de samenleving. Daarom is het belangrijk om te weten hoe slechthorendheid ontstaat, wat de grote gevolgen als je geen luisterend oor meer hebt en hoe je er op een eenvoudige manier voor kunt zorgen dat je wél zonder beperkingen kunt deelnemen aan het sociale leven.
Gehoorschade ontstaat sneller dan je denkt!
Heb je wel eens uitgeprobeerd hoe lastig het is om een TV programma te volgen waarbij het geluid heel zacht staat of zelfs zonder dat je beschikking hebt over het geluid? Heb je wel eens een gesprek met iemand geprobeerd te voeren terwijl je oordopjes in had? Je krijgt hiermee een beeld hoe gecompliceerd het soms kan zijn om met gehoorschade te leven. Deze situatie wil je uiteraard voorkomen. Het is hierbij goed te beseffen dat gehoorschade sneller ontstaat dan je denkt!
Het ontstaan van gehoorproblemen
Het ontstaan van gehoorproblemen is het gevolg van de vernietiging van de buitenste haarcellen in het slakkenhuis van het oor. Het lichaam is niet in staat om deze schade te herstellen. Er wordt dan ook snel gesproken over blijvende gehoorschade. Dit is een proces dat ontstaat bij blootstelling aan te hard geluid. De schadelijkheid van het geluid hangt af van de tijdsduur en het volume van het geluid waar een medewerker aan wordt blootgesteld. In werksituaties voor een normale werkdag van 8 uur is de risicogrens 80 decibel. Bij een geluidsblootstelling van 85 decibel zijn de werknemers wettelijk verplicht om gehoorbescherming te dragen.
Om een beeld te geven bij de bovenstaande waardes is het niet alleen zeer belangrijk om goede gehoorbescherming te dragen als je in de directe omgeving staat van zware machines en transportmiddelen op een vliegveld, in de bouw of in een fabriek maar ook als medewerker van een kinderdagverblijf, zwembad of in een discotheek zijn het nemen van gehoor beschermende maatregelen belangrijk.
Waarom gevolgen van gehoorschade niet beperkend hoeven te werken
Gehoorschade hoeft niet alleen te ontstaan door “nalatigheid”. Slechthorendheid is een van de meest voorkomende beperkingen bij ouderen. De gevolgen van gehoorschade zijn groot. Onomkeerbare gehoorschade kan een grote impact hebben op iemands leven. De levenskwaliteit zal dalen door verminderde sociale contacten en een verslechterde positie op de arbeidsmarkt. Dit kan weer gevoelens van eenzaamheid, depressie en frustratie tot gevolg hebben.
Hoewel de gevolgen van gehoorschade worden omschreven als “beperking”, hoeven deze klachten niet beperkend te werken. Door het gebruik van gehoorapparaten, worden veel ongemakken weggenomen en is het goed mogelijk om zonder belemmeringen te participeren in het maatschappelijk leven. Het is wel van belang om hiervoor naar gespecialiseerde audicien zoals Van Boxtel Hoorwinkels. Om een beeld te vormen of er sprake is van gehoorschade en in hoeverre dit het geval is, kan er vooraf een test worden gedaan. Om een gehoortest online uit te voeren kun je ook op de website van Van Boxtel Hoorwinkels terecht. Op basis van een aantal simpele vragen en een eenvoudige luistertest kan worden bepaald in hoeverre jij een luisterend oor hebt.
Reageer