Gezin LIFE

Wanneer heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Wanneer heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Last Updated on: 12th april 2023, 09:31 am

Ondanks dat we niet dagelijks bezig zijn met verzekeringen, zit het toch verweven in ons leven. Gaan we op reis? Dan kiezen we een reisverzekering. En ook bij een nieuwe auto of verhuizing duiken we even de papieren in. Het zijn de gangbare verzekeringen die we regelmatig checken of alles nog up to date is. Een verzekering die we vaak vergeten, is de overlijdensrisicoverzekering. Maar hij is zeker niet minder belangrijk! We leggen je graag uit wat een overlijdensrisicoverzekering is en wanneer je ‘m nodig hebt.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een bedrag uit bij overlijden aan je nabestaanden. Je voorkomt hiermee dat je nabestaanden met financiële zorgen komen te zitten als jij er niet meer bent. Voor we verder uitleggen wat de verzeker is, zijn deze 3 begrippen erg belangrijk:

  1. De verzekerde: de persoon op wiens leven de verzekering is afgesloten.
  2. De begunstigde: de persoon die de uitkering ontvangt. Bijvoorbeeld je partner en/of kinderen.
  3. Verzekerd bedrag: het bedrag dat je verzekerd en dat uitgekeerd wordt bij overlijden.

Je kunt de verzekering afsluiten op het leven van jezelf. Nabestaanden van jou krijgen dan het verzekerd bedrag dat je hebt gekozen. Een nabestaande hoeft niet altijd een partner te zijn. Het kan ook zijn dat je je broer, zus en/of ouders als begunstigde aanwijst.

Wanneer heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht

De Nederlandse wet schrijft niet voor dat je een overlijdensrisicoverzekering moet hebben. Maar ben jij in de fase van je leven dat je een huis koopt en een hypotheek afsluit? Dan kan de hypotheekverstrekker wel verplichten om een ORV af te sluiten. Deze verzekering geeft dan namelijk de financiële zekerheid als je komt te overlijden.

Wanneer heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Hierboven schreven we het: de koop van een huis kan je ertoe zetten dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Maar er zijn meer situaties. Een paar voorbeelden:

  • Je woont samen of hebt een gezin. Een overlijdensrisicoverzekering geeft zekerheid als jij of je partner komt te overlijden. Je sluit de verzekering op elkaars leven af. Komt 1 van jullie te overlijden? Dan kun je met de uitkering de hypotheek blijven betalen. Of de studie van de kinderen bekostigen.
  • Je bent gescheiden. Ook al ben je niet meer met je partner, als jullie samen kinderen hebben blijf je toch aan elkaar verbonden. Met een ORV kun je ervoor zorgen dat de financiële lasten nog steeds betaald kunnen worden. Bijvoorbeeld als vervanging voor de alimentatie voor de kinderen.
  • Je bent alleenstaand. Dat je geen partner hebt, betekent niet dat je geen nabestaanden hebt. Heb je een overlijdensrisicoverzekering? Dan hoeft jouw familie zich geen zorgen te maken over de hypotheek en blijven ze schuldenvrij.

In de toekomst kijken kunnen we natuurlijk niet. Maar met een overlijdensrisicoverzekering is het wel een prettig idee dat jij er alles aan hebt gedaan om je nabestaanden goed achter te laten.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl