EAT Foodfeiten Gezondheid

Een teentje knoflook of een knoflookcapsule?

Een teentje knoflook of een knoflookcapsule
Je lijf kan profijt hebben van knoflook. Knoflook dient al eeuwenlang als medicijn en staat in allerlei lijstjes van hulpmiddelen tegen kwalen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De plant kan veel voordelen opleveren voor je gezondheid. Niet voor niets dat knoflook supplementen heel populair zijn en veel worden verkocht.

 

Is knoflook gezond?

Ja, knoflook is heel gezond. Aan de zwavelverbindingen in dit bolgewas worden tal van goede eigenschappen toegeschreven. Verse knoflook is daarnaast ook nog eens heel lekker. De knoflookteentjes geven een gerecht veel smaak. Je kunt ook gebruik maken van knoflookpoeder. Een teentje knoflook staat gelijk aan een half theelepeltje poeder (2 gram).

 

Wat is knoflook?

Knoflook (allium sativum) is een bolgewas. Het zit vol vitamines, mineralen, eiwitten en vezels. Honderd gram knoflook is goed voor 140 kilocalorieën. Je kunt knoflook rauw eten of meebakken in gerechten. Je kunt knoflookteentjes uitpersen of fijnhakken. Of pof de hele knoflookbol.

Er wordt ook knoflookolie van gemaakt.  Dat kan je trouwens zelf ook makkelijk doen. Pel de knoflookteentjes en stop ze in een potje. Dit schenk je vol met olijfolie. De teentjes moeten geheel onder staan. Dit is natuurlijk de simpelste manier. Je kunt ook eerst een flink aantal knoflookteentjes in olie koken. Doe er eventueel een takje rozemarijn of tijm bij. Nadat de olie is afgekoeld, kun je er eventueel nog wat citroensap bij doen.

 

Waar is het goed voor?

Aan knoflook worden tal van goede eigenschappen toegeschreven. Het zou helpen tegen infecties die worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Uit onderzoek blijkt dat knoflook kan bijdragen aan het verlagen van het cholesterol en de bloeddruk. Dit zou natuurlijk weer een gunstige uitwerking hebben op het hart. Ook is het kruid een antioxidant en beschermt het je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf. Andere effecten die worden genoemd zijn: bescherming tegen kanker, minder kans op alzheimer en goed tegen griep en verkoudheid. Helaas zijn alle goede eigenschappen nog niet beoordeeld en zijn alle gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.  Dat betekent dat de gezondheidseffecten van knoflook nog niet officieel zijn vastgesteld.

 

Een blijvertje

Knoflook wordt al eeuwen door de mens gebruikt om verschillende ziektes te behandelen en te genezen. De piramidebouwers in Egypte kregen al knoflook te eten. Hippocrates was eveneens bekend met het inzetten van knoflook tegen diverse kwalen en in de bijbel wordt ook over knoflook geschreven.

Mensen die aanhangers zijn van de kruidengeneeskunde (fytotherapie)  geloven heilig in de geneeskracht van knoflook. Dit kruid zou volgens hen zondermeer ziektes kunnen voorkomen en genezen. Het wordt ook wel een natuurlijk antibioticum genoemd. Door de antibacteriële werking zou het goed helpen tegen schimmelnagels en wratten. Een teentje knoflook onder je kussen zou ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt.

 

Uit China

In ons land komt de meeste (gedroogde) knoflook in supermarkten uit China en Spanje. Knoflook wordt op kleine schaal ook in Nederland verbouwd.

Verse knoflook smaakt het beste. De knoflookteentjes moeten worden geplet, fijngehakt of geperst. Gebruik je de knoflookpers dan is de smaak scherper. Bak je knoflook mee met je gerechten dan blijft er tijdens het verhitten vaak niet veel over van de stof allicine.

De plant is makkelijk te kweken. Stop een paar overgebleven knoflookteentjes in de grond en de natuur doet de rest. Gebruik het liefste biologisch geteelde knoflook. De bladeren zijn ook te eten. Water met knoflook kun je gebruiken om bladluis op planten te verwijderen. Slakken en vliegen houden er ook niet van.

 

Vieze adem

Mensen stinken na het eten van knoflook geruime tijd uit hun mond. Ook hun zweet kan stinken. Dat komt door zwavelhoudende verbindingen in knoflook zoals allicine, dat in je lichaam wordt omgezet in bijvoorbeeld dimethylsulfide en allylmethylsulfide. Deze zwavelstoffen komen via de wand van je dikke darm in je bloed terecht en vervolgens in je longen en verlaten via je adem en huid weer je lichaam.

De zwavelgassen in knoflook zijn in de natuur een afweermiddel tegen schimmels en bacteriën. Ook krijg je door de zwavelmoleculen in knoflook stinkende handen als je een knoflookbol pelt. Met knoflook supplementen heb je deze ongemakken natuurlijk niet. De knoflookcapsules zijn geurloos en makkelijk in te nemen. En je krijgt altijd de gegarandeerde hoeveelheid binnen.

 

Knoflookcapsules kopen

Ortho kliniek biedt knoflookextracten en kruidenformules met onder andere knoflook te koop aan. Ze worden aanbevolen voor diverse gezondheidsvoordelen. Knoflook zou mogelijk dus goed zijn voor je immuunsysteem, hart– en bloedvaten, het cholesterolgehalte in je bloed en de instandhouding van gezonde luchtwegen. Ook is het antibacterieel en zitten er veel onstekingsremmers in. Deze claims zijn alle nog in afwachting van Europese toelating (zie elders in dit artikel).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl