EAT Gezondheid

Gezonde voeding betekent gezonde ogen, maar over welke vitamines hebben we het dan precies?

Een gezonde levensstijl begint bij jezelf en dan vooral bij wat je eet. Niet alleen zorgt een gevarieerd, gebalanceerd en gezond dieet voor een gezond gewicht, maar ook draagt het bij aan een beter fysiek en mentaal welzijn.

Een van de lichaamsdelen die erg blij is met een gezond dieet zijn je ogen. Hoewel je niet direct zal ervaren dat je beter gaat kijken door het eten van oranje groenten, heeft dit op de lange termijn wel degelijk positieve gevolgen voor de staat van jouw ogen.

Welke oogaandoeningen kunnen veroorzaakt worden door een vitaminetekort?

Voordat we ingaan op de vitaminen die je moet eten om de gezondheid van je ogen op peil te houden, vertellen we je eerst wat meer over de oogaandoeningen die je kunt ontwikkelen als gevolg van een vitaminetekort. Te beginnen met maculadegeneratie, dit is een oogziekte die voornamelijk op latere leeftijd ontwikkeld wordt. De kegeltjes in de macula, een deel in het netvlies, sterven in de loop der jaren af door elektrisch geladen zuurstofmoleculen. Oudere mensen hebben hierdoor een gele vlek in hun zicht en kunnen daardoor minder goed zien. De beschadiging door elektrisch geladen zuurstofmoleculen wordt echter tegengegaan door antioxidanten, waaronder vitaminen C en E, koper en zink. Naast maculadegeneratie neemt ook de kans op staar toe door een tekort aan bepaalde vitaminen. In tegenstelling tot maculadegeneratie gaat het bij staar om de vitaminen A, C, E en K1. Ook lijken droge ogen tegengegaan te kunnen worden door de juiste vitaminen binnen te krijgen, waaronder omega 3-vetzuren, vitamine B en mineralen. Met de juiste lenzen kunnen de symptomen van droge ogen bovendien verminderd worden, zoals de maandlenzen van Biofinity.

Wat moet je eten voor gezonde ogen?

In het bovenstaande hebben we een aantal vitaminen genoemd die goed zijn voor de staat van je ogen en die voorkomen dat je last krijgt van staar of maculadegeneratie. Om genoeg vitamine A binnen te krijgen, is het belangrijk om te kijken naar de kleur van groenten. In wortels, perziken, mango’s, paprika’s en zoete aardappelen zit allemaal veel vitamine A, wat komt door de oranje kleur van de groenten. Vitamine C zit daarentegen in citrusvruchten, broccoli, boerenkool en sinaasappelen. Wil je meer omega 3-vetzuren binnenkrijgen? Dan is het belangrijk om vette vis te eten, zoals zalm en makreel, of olijfolie, peulvruchten of walnoten. Hoewel het eten van de juiste vitaminen zeker kan helpen om oogaandoeningen te voorkomen, is het echter niet gezegd dat dit per definitie oogaandoeningen tegengaat omdat een vitaminetekort en oogaandoeningen ook andere oorzaken kunnen hebben en daardoor onvermijdelijk zijn. Belangrijk is om dit geval de opticien te informeren en om advies te vragen. Andere contactlenzen bestellen is immers niet de oplossing voor een oogaandoening als maculadegeneratie.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl