Foodfeiten Gezondheid

Wat is de werking van paddenstoelen supplementen?

Paddenstoelen supplementen worden gemaakt van bepaalde soorten paddenstoelen die worden geassocieerd met een aantal gezondheidsvoordelen. Deze paddenstoelen noemen we ook wel functionele of medicinale paddenstoelen.

Hieronder leggen we de werking van paddenstoelen uit en vertellen we je welke paddenstoelen met welke gezondheidsvoordelen in verband worden gebracht.

De werking van paddenstoelen supplementen

De werking van paddenstoelen supplementen kan variëren afhankelijk van de specifieke paddenstoelen die worden gebruikt. Zo kan Chaga bijvoorbeeld een ander effect hebben dan Cordyceps of Turkey Tail. Er is in de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar de werking van paddenstoelen, met name de extracten en poeders.

De positieve resultaten geven absoluut hoop op hun geneeskundige werking, maar er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om deze resultaten te ondersteunen.

Waar zijn functionele paddenstoelen goed voor?

Over het algemeen worden functionele paddenstoelen geassocieerd met de volgende gezondheidsvoordelen:

  • Sterke weerstand: veel paddenstoelen, zoals Reishi, Lion’s Mane en Cordyceps, bevatten bioactieve stoffen, zoals bèta-glucanen, polysacchariden en triterpenen, die het afweersysteem van het lichaam kunnen versterken. Zo zouden ze kunnen beschermen tegen ziekten of een gezond herstel kunnen bevorderen.
  • Ontstekingsremmend: veel paddenstoelen bevatten antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met chronische ontstekingen.
  • Adaptogene eigenschappen: adaptogenen zijn stoffen die het lichaam in balans kunnen brengen. Paddenstoelen, zoals Reishi en Cordyceps, worden soms beschouwd als adaptogenen vanwege hun mogelijke stressverlagende effecten.
  • Antioxiderende werking: Paddenstoelen bevatten antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine D, selenium en andere verbindingen die vrije radicalen kunnen neutraliseren en celbeschadiging kunnen helpen voorkomen.
  • Andere voordelen: sommige paddenstoelen worden geassocieerd met specifieke gezondheidsvoordelen, zoals de mogelijke ondersteuning van de lever, het bevorderen van cognitieve functies of het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

5 functionele paddenstoelen en hun mogelijke werking

In de westerse wereld zijn functionele paddenstoelen relatief nieuw, maar in de oosterse wereld (met name in China) worden ze al zo’n tweeduizend jaar gebruikt in de traditionele geneeskunde. Hier zijn enkele soorten functionele paddenstoelen en hun mogelijke werking:

1. Lion’s Mane om je brainpower te boosten

Veel mensen gebruiken Lion’s Mane (Hericium erinaceus) supplementen om hun geheugen, focus of andere cognitieve prestaties te verbeteren. Sommige studies laten zien dat deze functionele paddenstoel een positief effect kan hebben op dementie en mentale helderheid.

2. Turkey Tail voor een betere weerstand

Turkey Tail (Trametes versicolor) wordt door veel mensen gebruikt om hun weerstand te versterken. Volgens bepaalde studies kan Turkey Tail gunstig zijn voor de darmflora en bevat deze paddenstoel prebiotica. Prebiotica heb je nodig, want die voeden de goede bacteriën in je darmen. Een mens heeft zowel slechte als goede bacteriën in de darmen – afhankelijk van je voeding.

Door de goede bacteriën te versterken, verminder je de slechte bacteriën. Je weerstand zit voor het grootste gedeelte in je darmen: zo’n 70% van je afweersysteem zit in je dikke darm. Dit betekent dat als je gezonde darmen hebt, je een betere weerstand tegen ziekten kan hebben.

3. Cordyceps voor meer energie

Cordyceps wordt gerelateerd aan het vergroten van je energie, van het libido en van je cognitieve prestaties. Cordycepine, een belangrijk bestanddeel van Cordyceps, kan bovendien volgens bepaalde studies de weerstand versterken.

4. Chaga voor een gezondheidsboost

Chaga (Inonotus obliquus) wordt door mensen gebruikt om hun algehele gezondheid te verbeteren. Volgens bepaalde studies wordt de zwam gerelateerd aan het versterken van het zenuwstelsel, de bloedvaten, de darmen en de hormonen. Chaga staat ook wel bekend als de ‘koning der paddenstoelen’.

5. Reishi voor een lang leven en spirituele kracht

Reishi (Ganoderma lucidum) staat bekend als een functionele paddenstoel die een positieve werking heeft op welzijn, succes en levensenergie. Ook wordt hij, met name in de traditionele Chinese geneeskunde, gebruikt om mensen spirituele kracht te geven.

Volgens bepaalde studies kunnen de ganoderische zuren, triterpenen en bèta-glucanen van Reishi bijdragen aan een gezonde weerstand.

Raadpleeg altijd een huisarts bij gezondheidsproblemen

Weet je niet zeker of en welke paddenstoelen supplementen je moet gebruiken? Praat dan met een voedingsdeskundige of met je huisarts voordat je paddenstoelen supplementen of andere voedingssupplementen aan je dieet toevoegt. Dit geldt zeker als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Koop daarnaast je paddenstoelen supplementen altijd bij een betrouwbare leverancier, zodat je weet dat je supplement veilig is en van topkwaliteit is.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl