LIFE

Goed slapen en (blauw) licht

Last Updated on: 12th juni 2023, 12:42 pm

Slapen… pffff ik weet dat ik geen uitzondering ben in het moeilijk in slaap komen. Bij mij zijn er verschillende dingen te benoemen die mijn slaappatroon in de war kunnen gooien. Ten eerste mijn overvolle brein met ideeën die ik nog uit wil werken en mede daardoor ook een hoog adrenalinegehalte. Maar daarnaast werkt het gebruik van de kunstverlichting in mijn kamer en al die leuke schermpjes met blauw licht ook niet mee.

Want ook al weet ik in mijn hoofd dat ik na 21:00 niet meer op mijn mobiel moet kijken, ik kan het vaak toch niet laten om nog even het rijtje af te gaan (Facebook, Instagram, WhatsApp en mijn mailbox). En omdat mijn werk me ook veel voldoening brengt is ’s avonds tot laat doorwerken achter mijn laptop me ook niet vreemd. Maar wat voor effect heeft kamerverlichting en het licht van schermen nou allemaal op je hormoonhuishouding en dan met name de verstoring van het nachthormoon melatonine.

Verstoring van het nachthormoon melatonine

blauw licht slaapproblemenVroeger, voor de vele beeldschermpjes en kunstverlichting, ging de zon onder en werd het donker, écht donker buiten. Dat was het seintje voor onze hersenen: het is nacht, het is tijd om te gaan slapen. Kunstlicht is pas relatief kort geleden uitgevonden en de miljoenen jaren hiervoor was het gewoon donker in de avond. Kunstverlichting geeft ons brein onbedoeld het seintje dat het nog dag is.

Nu gaat het bij dit soort informatieve stukken vaak alleen beeldschermen maar in al het witte kunstlicht zit ook blauw licht, dus ook de verlichting van bijvoorbeeld je badkamer kan je slaaphormoon in de war brengen. Dat het gewone licht ook je nachtrust kan verstoren en zelfs het blauwe licht uit de straatlantaarns de natuurlijke aanmaak van melatonine ‘het nacht-hormoon’ kan verstoren is voor mij nieuwe informatie. Hier kun je nog een interessant artikel vinden over het belang van melatonine.

Oranje slaapbril als onderdeel van slaapritueel!

Somnoblue in actie
Somnoblue in actie, geplaatst met toestemming van puberzoon 🙂

Dus hoe mooi is het dat juist ik een pakketje van Somnoblue kreeg opgestuurd met een viertal slaapbrillen!

De instructies waren om de oranje slaapbril aan ons slaapritueel toe te voegen en hem dus ongeveer een uur voor bedtijd te dragen.

Onze Familie Digitaal heeft deze oranje slaapbril nu op het nachtkastje liggen! Mijn jongste gamede vaak en zet hem op als hij ’s avonds achter zijn computer

zit want ook al zegt hij er geen last van te hebben onderzoeken wijzen anders uit. En onderstaand filmpje en een artikel op de site van AZ, waarin bekende voetballers ook aan de slaapbril gaan werkte hierin ook wel mee! En de oudste heeft beloofd hem in bed op te zetten als hij nog wat YouTube filmpjes kijkt voor het slapen gaan.

Wijzelf hebben een grote bril die over onze leesbril (ja we worden een dagje ouder) heen kan. Het gekke is dat ik al dacht dat ik goed bezig was met mijn e-reader op standje avond (warmer en minder scherp) maar nu ik ook nog de bril erbij opzet merk ik dat ik veel eerder wil slapen.

Wil je meer weten over hoe deze slaapbrillen jouw slaappatroon kunnen versterken? Kijk dan op deze site.

Nog een laatste update over verlichting en slapen:
Uit het onderzoek van Andrew Phillips en zijn collega’s begin 2019 blijkt dat huidige strategieën, zoals het dimmen van het licht, niet voldoende zijn. Ook zijn de verschillen in lichtgevoeligheid nog groter zijn dan algemeen aangenomen was. bron Zie ook de volgende resultaten uit hun onderzoek..  -“In 10 lux, apparent melatonin onset occurred an average of 22 ± 43 min later than DLMO measured under <1 lux conditions (P < 0.001) and ≥29 min later in 50% of individuals. At 30 lux, apparent melatonin onsetoccurred an average of 77 ± 56 min later than DLMO (P < 0.000001) and ≥ 68min later in 50% of individuals.”-

Conclusie: De blootstelling aan 30 lux kamerverlichting stelt de natuurlijke aanmaak van melatonine (het nachthormoon en krachtig antioxidant) gemiddeld met meer dan 70 minuten uit. Dit terwijl de  lichtintensiteit van de gemiddelde woonkamer en badkamer 100 tot 300 lux is. We maken hierdoor later en minder lang melatonine aan schadelijk voor zowel de gezondheid als voor de slaap. Het gekke/jammere is dat zelfs doctoren en slaapdeskundigen dit niet weten.  Helaas blijven veel mensen maar melatonine pillen slikken.

Deze blogpost bevat een product dat ik heb gekregen. Lees voor meer info mijn disclaimer.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl