EAT Gezondheid LIFE

Hartkloppingen na het eten: Wat zijn de oorzaken?

Hartkloppingen na het eten - Wat zijn de oorzaken
Hartkloppingen na het eten is een waarschuwingssignaal als het vaak voorkomt. Het kan namelijk een symptoom zijn van verschillende ziekten.

Last Updated on: 13th juni 2024, 08:11 am

Wat kan hartkloppingen na het eten veroorzaken en wanneer is het nodig om naar de dokter te gaan? Ik heb er zelf ook weleens last van. Ik had heerlijk gegeten en ik voelde een tijdje later mijn hart kloppen in mijn keel. Hoe kan dit nu komen vroeg ik mezelf af. Ik ben het voor jullie gaan uitzoeken.

In zeldzame gevallen kunnen hartkloppingen een teken zijn van een ernstiger hartaandoening. Raadpleeg jouw arts als je hartkloppingen heeft. Roep onmiddellijk medische hulp in als ze begeleid worden door:

  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Pijn op de borst
  • Flauwvallen

Eten kan het lichaam behoorlijk belasten. Ik merk het vooral als ik te veel eet of het verkeerde voedsel eet. Naast dat ik buikpijn krijg en een vol gevoel kunnen ook hartkloppingen optreden na het eten. De oorzaken liggen echter meestal niet in het hart, maar heel ergens anders.

Hartkloppingen treden op wanneer het hart meer dan 100 keer per minuut klopt. Hartkloppingen kunnen direct na het eten optreden of met enige vertraging. Het duurt meestal enkele minuten, maar het kan ook langere tijd aanhouden. Lees hier wat je normale hartslag in rust zou moeten zijn.

Hoge hartslag na het eten: De rol van voedsel

Het achterhalen van jouw individuele triggers kan hartkloppingen verminderen. Ik merk bijvoorbeeld bij mezelf dat veel vettig eten er voor zorgt dat mijn hartslag stijgt. Door bij te houden wat je eet en drinkt en aanpassingen te maken, kun je de kans verkleinen dat je het ongemakkelijke gevoel ervaart.

Er zijn enkele voedingsmiddelen en dranken die je zou kunnen proberen te vermijden, of op zijn minst te beperken. Pittig, vetrijk en suikerrijk voedsel zijn veelvoorkomende triggers voor hartkloppingen.

Veelvoorkomende triggers bij mij zijn:

Cafeïne in overmaat

het drinken van veel cafeine kan hartkloppingen veroorzakenJe ochtendkoffie drinken is waarschijnlijk prima en zal je hart niet sneller doen kloppen. Sommige onderzoeken hebben zelfs het idee ondermijnd dat cafeïneconsumptie hartkloppingen veroorzaakt of bijdraagt aan ritmestoornissen.  Maar het drinken van meer dan een matige hoeveelheid koffie bij sommige mensen hartkloppingen veroorzaken.

Veel energiedrankjes zitten bijvoorbeeld boordevol cafeïne en andere cafeïneachtige stoffen, zoals taurine, waar je ook een schok van krijgt. Hoewel er veel variaties zijn in het cafeïnegehalte, bevatten sommige energiedrankjes net zoveel cafeïne als meerdere koppen koffie.

Het is niet eens noodzakelijkerwijs de pep die cafeïne in onze stap zet, maar de diuretische eigenschap die problematisch is. Uitdroging kan hartkloppingen veroorzaken. Dus naast het drinken van koffie met mate, is het belangrijk om veel water te drinken.

Suiker

Suiker kan ook een boosdoener zijn. Het consumeren van veel suiker zorgt ervoor dat het lichaam het hormoon epinefrine of adrenaline afgeeft, wat de hartslag verhoogt. Ik vind probeer zelf er goed op te letten om minder suikers binnen te krijgen. Zo heb ik bijvoorbeeld eens gekeken naar welke sauzen ik regelmatig eet. Je kent het wel, je maakt een tosti of je eet aardappels met wat mayo. Kijk zelf eens hoeveel suikers er in sauzen zitten. Ik heb er voor gekozen om sauzen meer te laten staan. Zonder dat ik het doorhad beperk ik mijn suiker (en vet) inname dagelijks met een aanzienlijk stuk.

Daarom bevelen de voedingsrichtlijnen aan om niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers te halen. Dat komt overeen met 12 theelepels, 50 gram of 200 calorieën uit toegevoegde suiker. Een blikje gewone frisdrank bevat ongeveer 126 calorieën uit toegevoegde suikers.

Koolhydraatrijk voedsel

Verwerkte koolhydraten kunnen ook bijdragen aan hartkloppingen. Dat komt omdat de meeste koolhydraten worden afgebroken tot glucose of suiker wanneer ze worden verteerd. Daardoor kunnen ze, net als tafelsuiker, de bloedsuikerspiegel opdrijven. Als je een lage bloedsuikerspiegel hebt, is de schommeling of piek in de bloedsuikerspiegel groter bij een koolhydraatrijke maaltijd. Veranderingen in de bloedsuikerspiegel kunnen een snelle hartslag of andere hartslagvariaties veroorzaken.

De gemakkelijke beschikbaarheid van koolhydraatrijk voedsel voor ontbijt, lunch en diner – van gebak tot brood tot pasta – helpt niet. Om die reden is het belangrijk is om bewust te zijn van wat je eet. Daarom is het raadzaam om koolhydraten met mate te eten.

Elke grote maaltijd kan de hartslag verhogen. Koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel en stimuleren de afgifte van insuline. Het monitoren van koolhydraten is dus vooral belangrijk voor mensen met diabetes. Voor de gezondheid van hart en bloedvaten is een dieet met veel fruit en groenten belangrijk. Evenals sommige gezonde vetten, zoals vis, olijfolie, avocado en noten. Dit in combinatie met magere eiwitten en minder geraffineerde koolhydraten, zout en verzadigde vetten.

Tyramine

Deze verbinding wordt aangetroffen in verschillende voedingsmiddelen, van oude kaas en rode wijn tot gezouten vlees, zuurkool en sojasaus.

Tyramine is een derivaat van de verbinding fenol. Wanneer meer van de verbinding wordt vrijgegeven of in het lichaam wordt opgenomen, verhoogt het de bloeddruk. Dit kan de hartslag verhogen en hartkloppingen veroorzaken.

Op de hoogte blijven van hartkloppingen

Omdat zware maaltijden ook kunnen bijdragen aan hartkloppingen, moet je niet alleen letten op wat je eet, maar ook hoeveel. Een eetdagboek kan je daarbij helpen.

Houd een voedingsdagboek bij als je je zorgen maakt dat wat je eet bijdraagt ​​aan hartkloppingen. Besteed speciale aandacht aan stoffen zoals cafeïne, alcohol en suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken die je consumeert. Dit om te zien of er een verband is tussen jouw dieet en hartkloppingen. Noteer niet alleen wat je eet, maar ook hoe je je voelt. Inclusief of je hartkloppingen ervaart na het eten of drinken van bepaalde dingen.

Zorg er dan voor dat je contact opneemt met jouw arts over eventuele zorgen die je hebt over hartkloppingen. En bespreek welke rol voeding kan spelen.

Levensstijlfactoren

Er valt veel te zeggen over het proberen om voedsel- en levensstijlfactoren te identificeren, omdat je dit kunt aanpassen. Niet alleen door een paar voedingsmiddelen te vervangen; het kan helpen om grootschalige veranderingen door te voeren. Bijvoorbeeld door het volgen van een hart-gezond eetpatroon zoals het mediterrane dieet. Dit kan het risico op het ontwikkelen van aritmie verminderen.

Een meer hartvriendelijke levensstijl die een goed afgerond dieet en regelmatige activiteit omvat, kan helpen bij het voorkomen van hartkloppingen. Evenals bij het beheersen van een gediagnosticeerde aritmie.

Hartonderzoek

Als je regelmatig hartkloppingen blijft krijgen, kan jouw arts een hartonderzoek voorstellen, waarbij je mogelijk een draagbare hartmonitor draagt.  Een echografie kan licht werpen op de vraag of abnormale ritmes kunnen worden gekoppeld aan structurele hartafwijkingen. Ook zou je kunnen worden doorverwezen naar een hartspecialist. Een elektrofysioloog kan een meer diepgaande evaluatie uitvoeren om andere mogelijke boosdoeners, zoals obstructieve slaapapneu, uit te sluiten.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl