Last Updated on: 1st december 2021, 12:17 pm
Suikerverslaving…. heb jij het? We worden er elke dag mee geconfronteerd, suiker suiker en nog meer suiker!! En dan heb ik het eigenlijk over de geraffineerde suikers. Snoepgoed, sauzen, cruesli, voorverpakte maaltijden, toetjes, vruchtensappen, je kan het je zo gek maar niet bedenken of er zit suiker in. Veel mensen zijn verslaafd aan suiker en ze zullen het niet eens doorhebben hoe erg de verslaving is. Maar de vraag is: hoe kom je er weer van af?!
Wat is een suikerverslaving?
Een suikerverslaving is heel simpel gezegd dat je de drang hebt naar eten waar veel suiker in zit. Je hebt steeds behoefte naar lekkere snacks, je komt thuis vanuit je werk met impulsaankopen die je tijdens het boodschappen hebt gedaan. Een uur nadat je hebt gegeten verlang je alweer naar eten, zo diep kan de verslaving gaan. Je humeur koppelt zich aan je verslaving, je routine pas je aan zoals even langs de supermarkt nog wat lekkers halen voor vanavond, je bent moe en futloos zonder suiker en zo kan ik nog wel doorgaan. Maar goed, verslaafd dus. Als je je hier nu in herkent moet je niet denken dat jij de enige bent, want zoals gezegd deze verslaving hebben enorm veel mensen.
Hoe weet je of je verslaafd bent aan suiker?
Nu je weet wat een suikerverslaving is en een beetje inhoudt kan je zelf al een beetje inschatten of jij verslaafd bent aan suiker. Maar om het nog even duidelijker te maken, zodat het een duidelijke ja of nee wordt, heb ik alle symptomen nog op een rijtje gezet.
- Je denkt vaak aan eten, of snacks liever gezegd, ook al heb je geen sterk hongergevoel.
- Nog één stukje chocola dan… worden er dus 3.
- Je bent een emotie-eter. Als je verdrietig bent grijp je die zak chips en eet je hem het liefst helemaal op. Als je dat niet al doet…
- Je bent je (gelukkig) bewust van dat dit niet gezond is, maar het lukt je maar niet om eraf te blijven.
- Je hebt vaak dipjes na het eten. Moe, geen energie etc.
Dus, als je nu eerlijk naar jezelf kijkt, ben je verslaafd aan suiker ja of nee?
Het is in ieder geval belangrijk om er aan toe te geven als je wel een suikerverslaving hebt. Dat is de enige manier om er ook weer vanaf te komen. Accepteer het, bedenk wat jouw verslaving is, misschien aan een speciaal product zoals chocola, en pak dan de oorzaak aan.
Bewustwording. Als je je er niet bewust van bent, of niet eerlijk naar jezelf kijkt, dan kun je dus ook niet van je verslaving afkomen.
Wat gebeurt er met je lichaam als je suikerverslaafd bent?
Eigenlijk wil je niet eens weten hoe erg suiker je lichaam beïnvloedt. Maar om een erg lang verhaal kort te maken…
Er spelen twee hormonen een grote rol in dit verhaal, dat zijn dopamine en leptine. Wanneer je teveel suiker consumeert worden deze hormonen verstoord en raken uit balans. Dopamine speelt een rol bij je beloningssysteem en leptine bij je verzadiging.
Het begint al wanneer je iets zoets in je mond hebt. Je brein gaan dan het gelukshormoon dopamine aanmaken. Hoe meer van dit hormoon in je brein zit, hoe gelukkiger je voelt. Je voelt dat je beloont wordt door dat suikerrijke product te eten. Het hormoon is vooral geïnteresseerd in nieuwe dingen. Dus in het begin geeft 1 stukje chocola al voldoening, maar als je steeds vaker en regelmatiger chocola gaat eten geeft 1 stukje je geen voldoening meer. Je moet dus nog meer suiker consumeren om je weer zo gelukkig te voelen. Zo ga je dus meer en meer suiker eten omdat je dat zelfde gevoel wilt bereiken. En vaak is dit gevoel dus moeilijk te bedwingen en gaat dit riedeltje maar door.
Daarnaast heb je nog het hormoon leptine. Dit hormoon zorgt ervoor dat jij een seintje krijgt als je genoeg gegeten hebt of vol zit. Maar wanneer jij meerdere keren teveel suiker binnen krijgt, wordt dit opgeslagen in je vetcellen. Het hormoon is dan zo erg gestegen dat je het signaal ‘je zit vol, stop met eten’ niet meer goed binnenkrijgt. Je eetlust blijft en dan ben je dus steeds op zoek naar zoetig eten en drinken.
Gezondheidseffecten door suiker
Suiker leek al zo’n boosdoener maar hij is nog veel erger. Suiker heeft namelijk ook effecten op korte en lange termijn op je gezondheid,. Dus hier wat effecten op een rijtje.
- Zorgt voor overgewicht
- Kan huidproblemen/pukkels veroorzaken
- Vergroot de kans op diabetes type 2
- Verhoogd risico op ziektes zoals kanker
- Kan migraine opwekken
- Tast je tanden aan
- Veroorzaakt insulineresistentie
- Heeft effect op je alvleesklier
- Vergrote kans op aderverkalking
- Belast de bijnieren
- Verstoort de mineralenbalans
En zo zijn er vast nog meer effecten maar dit zijn toch wel de grote effecten op je gezondheid.
6 tips om van je verslaving af te komen
Na alles gelezen te hebben ben je natuurlijk wel benieuwd hoe je er nou van afkickt?!
#1 STOP!
Het afkicken van suiker kan alleen als je ook echt stopt met het eten van geraffineerde suiker. Na 2 weken wordt de drang naar suiker al minder en dan wordt het al veel makkelijker om van die zoete dingen af te blijven. Maar als je denkt “oh dan verminder ik het naar 1x per dag snoepen” dan kom je dus nooit van je verslaving af.
#2 Sport regelmatig
Er is bewezen dat je na het sporten minder behoefte hebt aan suiker. Sporten is gewoon ook al gezond en goed voor je lichaam, en het verbrand ook vet dus twee vliegen in 1 klap: het vermindert je behoefte van suiker en het verbrand je overbodige inname van suikersnacks weer!
#3 Bereid je voor op eetbuien
In eetbuien werk je van alles naar binnen. Vaak is het een impulsieve bui dus bereid je hierop voor. Haal gezonde snacks in huis zoals snoeptomaatjes i.p.v. een zak chips. En maak gezonde chocolade i.p.v. die uit de winkel.
#4 Vervang je ongezonde gewoontes door gezonde gewoontes
Je ritueeltje om in de avond op de bank een zak chips open te trekken of dat je veel pakken vruchtensappen en andere suikerdrankjes in huis hebt kun je allemaal vervangen door gezonde dingen. Maak bijvoorbeeld een schaaltje met komkommer, tomaatjes, paprika met een lekkere hummus dip. Alle pakken drinken kan je makkelijk vervangen door dranken met weinig/geen suiker en je kan ook zelf je sinaasappeltje uitpersen voor een lekkere vruchtendrank. Je zoete tussendoortjes kun je vervangen door fruit (2x per dag) of een handje noten.
#5 Vind de verborgen suikers
Suiker schuilt zich onder vele namen. Als je etiketten gaat bekijken kun je suiker bijvoorbeeld ook vinden als je zoekt naar woorden die eindigen op -ose, -stroop, -siroop, en natuurlijk als je ‘suiker’ ziet staan.
#6 Ontga je doel niet
Je wilt dat je verslaving stopt, maar dat betekent niet dat je nooit meer suiker mag eten. Alleen op de korte termijn veel minder. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet je 10% energie halen uit suiker. Daarom moet je eerst zoveel mogelijk suiker vermijden en daarna het beperken tot deze hoeveelheid.
Dus, wanneer ga jij jouw suikerverslaving aanpakken? 😉
Wil je ook minder suiker eten?
Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!
Reageer