Wat is een normale hartslag - 6 aspecten die je normale hartslag beïnvloeden
Gezondheid MOVE Sport feiten

Wat is een normale hartslag? 6 aspecten die je normale hartslag beïnvloeden.

Je hartslag in rust is een getal waar je misschien niet vaak aan denkt. Maar dat dit is een van de belangrijkste graadmeters is die je moet kennen.

Je hartslag in rust wordt gebruikt om je fitnessniveau bij te houden en je trainingen in te richten. Het kan je ook waarschuwen voor een aantal mogelijke gezondheidsproblemen. Ontdek dus wat een normale hartslag is en waar je op kunt letten om je hartslag in het normale bereik te krijgen. Leer vervolgens hoe deze je gezondheid kan helpen bepalen.

 

Wat is een normale hartslag?

Een normale hartslag in rust voor de gemiddelde volwassene is 60 tot 100 slagen per minuut. Zit je rondom de 100 met je hartslag, dan is dat al wel iets aan de hoge kant. Doorgaans gaan we uit van een gezonde hartslag in rust als het tussen de 60 en 80 slagen per minuut is.

Een normale hartslag voor zeer getrainde atleten is 40 tot 60 slagen per minuut.

De hartslag in rust van vrouwen is hoger dan die van mannen, namelijk 70 tot 80, omdat hun hart kleiner is en sneller moet kloppen om de organen van bloed en voedingsstoffen te voorzien.

 

6 aspecten die je rusthartslag jou kan vertellen

We geven je zes redenen waarom je hartslag eventueel kan afwijken van de normale standaard. Lees onze zes pijlers door en ontdek of je op bepaalde punt kunt letten zodat je hartslag in rust weer in het gezonde bereik komt.

 

Te weinig bewegen

te weinig bewegen kan je normale hartslag verhogenAls je het grootste deel van de dag zittend doorbrengt, benader of overschrijd je waarschijnlijk de bovenkant van dit bereik. Dit kan zijn omdat jouw hart minder efficiënt is.

Het goede nieuws? Door regelmatig matige tot krachtige aerobe activiteiten te ondernemen, help je jouw hart efficiënter bloed te pompen. Met beweging kun je een paar kilo afvallen, wat allemaal jouw hartslag in rust na verloop van tijd zal verlagen. Zelfs een bescheiden verlaging van de hartslag in rust kan jouw risico op hart- en vaatziekten drastisch verminderen. En jaren aan jouw leven toevoegen.

 

Je bent aan het overtrainen

Terwijl het pushen van je lichaam kan leiden tot grote winsten, kan het ook schadelijk zijn. Als je merkt dat je hartslag in rust toeneemt wanneer je zwaar traint en weinig rust, is dat een teken. Het  kan zijn dat je lichaam je vertelt dat je het tempo moet terugschroeven. Door het de juiste rust te geven die het nodig heeft, kan je lichaam herstellen en zich aanpassen. Hierdoor kun je sterker dan ooit terugveren.

 

Je bent te gestrest

Langdurige mentale en emotionele stress kan er ook voor zorgen dat je hartslag in rust na verloop van tijd omhoog kruipt. Als de “vecht-of-vlucht”-modus jouw norm wordt, dan vormt de bijbehorende toename van jouw rusthartslag een hoger gezondheidsrisico. De kans op hartaanvallen, beroertes en nog veel meer nemen toe.

Probeer ontspanning toe te voegen aan je dag: lees, mediteer, maak een wandeling met vrienden of doe een begeleide ademhalingssessie. Regelmatige ontspanningsactiviteiten kunnen je helpen jouw stress te bestrijden en kunnen leiden tot een lagere hartslag in rust.

 

Je hebt slaapgebrek

Altijd uitgeput? Chronisch slaaptekort, wat kan leiden tot vermoeidheid, een lager metabolisme en extra tussendoortjes, kan ook je hartslag in rust verhogen. Streef naar minimaal 7 uur slaap per nacht. Lees ook eens wat je hartslag tijdens de slaap is.

 

Je bent uitgedroogd

Als je tijdens een hete zomerdag een tijdelijke verhoging van jouw hartslag hebt, dan wil je lichaam misschien afkoelen. Het kan echter ook betekenen dat je uitgedroogd bent. Vooral als je meer dorst hebt dan normaal, je mond droog is en je plas geler is dan normaal. Drink meer water om jouw hartslag in rust te verlagen.

 

Je ontwikkelt een medische aandoening

Kortademigheid, ongewone vermoeidheid, duizeligheid, overmatige dorst/plassen en verhoging van je hartslag is een teken. Je loopt mogelijk risico op hart- en vaatziekten, hyperthyreoïdie of diabetes type 2. Een lage hartslag in rust is echter ook niet altijd ideaal. In combinatie met symptomen kan dit wijzen op een probleem met het elektrische systeem van jouw hart. Als je je zorgen maakt, bespreek deze veranderingen dan met jouw arts.

 

Twee waarschuwingen om in gedachten te houden

Een verandering in hartslag in rust zonder bovenstaande scenario’s duiden op leeftijd en medicatie.

 

Hartslag in rust neemt toe met de leeftijd

Meestal kan jouw hartslag worden gewijzigd. Helaas neemt jouw hartslag toe naarmate je ouder wordt. Om de impact van veroudering op jouw cardiovasculaire systeem te verminderen, kun je helpen jouw resultaten te maximaliseren. Door binnen jouw doelhartslagzone te trainen om jouw hartslag in rust te helpen verlagen.

 

Medicatie beïnvloedt de hartslag in rust

Veranderingen in jouw rusthartslag kunnen ook het gevolg zijn van vrij verkrijgbare of voorgeschreven medicijnen. Medicijnen om astma, depressie, obesitas en aandachtstekortstoornis te behandelen, hebben de neiging om jouw hartslag te verhogen. Medicijnen die worden voorgeschreven voor hypertensie en hartaandoeningen (bètablokkers, calciumantagonisten) verlagen doorgaans jouw hartslag in rust.

Lees ook eens: Ik heb hartkloppingen na het eten, hoe komt dat?

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken