Detox EAT Eiwit dieet Foodfeiten Koolhydraatarm

Het verschil tussen de koolhydraten

Last Updated on: 31st augustus 2016, 11:55 am

Wel of geen koolhydraten eten, heb je ze nu wel of niet nodig en hoe zit het dan met koolhydraten uit groente en fruit? Allemaal vragen die opkomen bij mensen die bewuster willen gaan eten. Het is ook vrij verwarrend allemaal. Er is een periode geweest dat half Nederland aan de Atkins zat en er geen koolhydraat meer op tafel kan. Nu is het wat meer genuanceerd en is er ook weer meer bekend over de werking in het lichaam van koolhydraten / suikers.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De ene koolhydraat is de andere niet

Helemaal geen koolhydraten eten  is niet te doen. Niet alleen omdat koolhydraten ook in bijvoorbeeld groentes zitten maar ook omdat je lichaam koolhydraten nodig heeft. Maar het is belangrijk om de juiste te nemen. En dat zijn de langzame koolhydraten, ook wel voedsel met een lage glycemische index (gi-waarde) of enkelvoudige koolhydraten genoemd. Snelle koolhydraten zijn verborgen suikers, het woord zegt het al, je lichaam reageert erop net als op suiker en dat willen we natuurlijk niet.

Verhouding eiwitten, koolhydraten, vetten

Volgens de laatste kennis van de hedendaagse voedingsdeskundigen is de verhouding 30% koolhydraten, 30%  eiwitten 40% vetten.
Bij de meeste mensen is het (door een verleden van diëten en vetarm eten) 60% koolhydraten, 30% eiwitten en 10% vet!
Dus…. tijd voor verandering!

Eet de juiste koolhydraten

Om rond die 30% koolhydraten te blijven is het belangrijk om de juiste te kiezen, degene die je niet verleiden tot meer eten, en die koolhydraten die je een gevuld gevoel geven. Dat zijn dus de trage koolhydraten. Wat daar zeker niet bij hoort zijn gewoon brood, witte pasta, wit meel producten en suikers. Wat wel kan is havermout, speltbrood (ook niet teveel) boekweit pannenkoekjes, spelt pasta, zoete aardappelen, noten etc.

Intussen hebben we een eigen programma ontwikkeld met kh-arme recepten en weekmenu’s. Hier kan je er meer over lezen.

Eet de juiste vetten

Door verkeerde voorlichting in het verleden van de dieet maffia zijn we ook bang geworden voor vet. En dat is totaal onzinnig, want het overgewicht is alleen maar toegenomen de laatste 30 jaar. Van alle bewerkte voeding waar het vet is uitgehaald maar suiker is toegevoegd is ons lichaam aardig van van slag geraakt. Een nadeel daarvan is dat de lever overbelast is en alle gifstoffen uit de bewerkte voeding worden opgeslagen in lichaamsvet. En komt er teveel binnen dan zet je lichaam alle suikers (snelle koolhydraten) meteen om in vet.

Vetten die je moet vermijden zijn transvetten (komen vaak voor in bewerkte voeding zoals koekjes etc.), zonnebloem-, maïs- en sojaolie (vanwege de omega-6 vetzuren, die veroorzaken ontstekingen in je lichaam) en margarine/halvarine.
Vetten die je gerust kan nemen zijn olijfolie, kokosvet en roomboter.

Lastig? Wil je op weg geholpen worden?

Vind je het lastig om zelf de juiste keuzes te maken dan kan je beginnen met het volgen van ons ontgiftingsprogramma. Dat klinkt misschien wat heftig maar het zorgt ervoor dat je op een gezonde manier met goede voeding je lever rust geeft en de kans om weer op te schonen en zijn werk goed te doen. Daarnaast krijg je meer dan 40 recepten die allemaal goed passen in een verantwoord eetpatroon welke je energie geeft en ervoor zorgt dat je niet stiekem elk jaar een kilo groeit…

Na het programma van 14 dagen weet jij welke keuzes je allemaal kunt maken, hoe je nog meer kunt ontbijten of lunchen zonder brood en hoeveel energie je krijgt van echt eten!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Kijk hier voor ons koolhydraatarm afval programma” color=”warning” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.gezondblog.nl%2Fgezondblog-online-detox%2F|||”][vc_single_image image=”6885″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

Wil je eerst eens rustig ervaren wat echte voeding met je doet? Vraag dan een gratis proefdag aan door hieronder je gegevens achter te laten! [thrive_leads id=’7130′]

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl