Hoe ongezond is snurken en wat kun je er tegen doen
Gezondheid LIFE

Hoe ongezond is snurken en wat kun je er tegen doen?

Een groot deel van de Nederlanders snurkt. Uit diverse cijfers blijkt dat mannen twee keer zo vaak snurken als vrouwen en dat de meeste mensen beginnen met snurken wanneer ze tussen de 30 en 40 jaar oud zijn.

In sommige gevallen snurken mensen al bijna hun hele leven. Dat is vaak zo wanneer snurken in de familie zit. Maar: hoe ongezond is snurken nu eigenlijk? En wat kun je doen om het snurken te verminderen?

Snurken: wat is dat precies en hoe ontstaat het?

Grote kans dat je er wel eens mee te maken hebt gehad: snurken. Misschien snurk je zelf of heb je een partner die snurkt. Of wellicht hoor je de verhalen van een goede vriend of vriendin over zijn of haar ‘issues’ met snurken. Bijna driekwart van de Nederlanders snurkt soms. De één zaagt een figuurlijk bos bij elkaar, terwijl de ander heel zachtjes en zelfs schattig geluidjes maakt. Om te weten of snurken ongezond kan zijn, moet je eerst weten wat snurken precies is. Snurken ontstaat wanneer er minder ruimte in je keel of neus is waardoor de ingeademende lucht er sneller doorheen moet. Daardoor ontstaat het snurkende geluid.

Minder ruimte ontstaat onder andere door een te kleine onderkaak die tijdens het slapen naar achteren zakt. Een anti snurk bitje helpt in dat geval bijvoorbeeld om snurken tegen te gaan. Ook kan er minder ruimte in je keel of neus ontstaan wanneer je vaak op je rug slaapt. Tijdens het slapen ontspannen al je spieren, zo ook de spier in je tong. Het gevolg daarvan is dat de tong een stukje naar achteren zakt, waardoor er minder ruimte ontstaat. Rokers, mensen met een grote tong, een slap gehemelte, een slappe huig, last van hooikoorts, vergrote keelamandelen of overgewicht hebben snurken regelmatig ook.

Is snurken eigenlijk ongezond of gevaarlijk?

Veel mensen die snurken of samenwonen met iemand die snurkt, vragen zich wel eens af of snurken eigenlijk niet heel ongezond of gevaarlijk is. Het antwoord daarop is kort maar krachtig: nee. Snurken an sich is niet heel gevaarlijk. In een paar gevallen zakt de tong of het gehemelte helemaal tegen de keel aan waardoor de opening afgesloten wordt. Daardoor krijgen die mensen voor een tijdje geen zuurstof binnen wat op den duur wel gevaarlijk kan zijn. Dit noemen we ook wel slaapapneu. Regelmatig niet goed kunnen ademen bij slaapapneu kan wel gevaarlijk zijn.

Maar: ‘gewoon’ snurken is niet ongezond. Wel kan het van invloed zijn op een paar zaken, zoals:

  • Je hebt een minder goede nachtrust omdat je zelf vaak wakker schrikt van je eigen gesnurk. Dat heeft weer invloed op hoe je je overdag voelt en hoe je functioneert. Veel Nederlanders slapen slecht; onder andere door snurken en andere dingen zoals stress.
  • Je kunt je door slechter slapen niet goed concentreren thuis, in het verkeer en op werk waardoor onhandige en soms gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Slecht slapen door snurken kan zelfs zorgen voor een depressie.
  • Er ontstaan relatieproblemen met je partner door het vele snurken, omdat je partner minder goed slaapt.

Dit kun je zelf doen om snurken te voorkomen

Wanneer je kampt met overgewicht en snurken, kan het helpen om af te vallen. Een paar kilo minder kan er namelijk voor zorgen dat de verdikking van de keel minder wordt waardoor je minder (snel) snurkt. Gezond eten en genoeg bewegen helpt bij het verliezen van een paar kilo’s. Ben je een roker en snurk je? Kijk dan eens of stoppen met roken helpt bij het stoppen met snurken. Je huisarts kan je helpen met het stoppen met roken. Voor veel rokers is dit een grote stap, maar het zorgt uiteindelijk waarschijnlijk wel voor een betere nachtrust. Alohol drinken voor het naar bed gaan, vergroot ook de kans op snurken. Drink daarom twee uur voordat je gaat slapen geen alcoholische versnapering meer.

Mensen die last hebben van een verstopte neus of hooikoorts hebben veel baat bij neusspray of neusdruppels. Gebruik zo’n product voor het slapen zodat je neus (en/of keel) vrij is wanneer je in slaap valt. Daarnaast helpt een simpele verandering van slaaphouding. Zo is het aan te raden om niet op je rug te slapen wanneer je veel snurkt. Je kunt beter op je zij of op je buik slapen om snurken zo te voorkomen. Helpen deze tips niet? Dan kan het zijn dat je last hebt van een kleine onderkaak of dat het genetisch bepaald is dat je snurkt. In dat geval kan een anti snurk bitje helpen om zo snurken te voorkomen en beter te kunnen slapen.

 
Snoring photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken