Gezondheid LIFE

3x wat te doen bij slapeloosheid

wat te doen bij slapeloosheid
Een slechte nachtrust kan ervoor zorgen dat je de volgende dag veel prikkelbaarder bent dan normaal. Dit is enorm vervelend.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Wanneer je voor langere tijd slecht slaapt, zul je merken dat je steeds minder goed kunt omgaan met de vele prikkels die je op een dag ervaart. Je hebt weinig energie, wordt sneller boos, bent niet te genieten en voelt je slap. Slapeloosheid heeft veel vervelende gevolgen die het dagelijks leven erg kunnen beïnvloeden. Als je niet weet wat te doen bij slapeloosheid, raak dan niet in paniek. We hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Slaapdagboek

Ten eerste, is het van belang om te uit te zoeken wat de oorzaak is van de slapeloosheid. Wanneer je hier eerder nooit last van had, dan kan een verandering in je leven ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Zo zouden stress en angsten tot slapeloosheid kunnen leiden. Om erachter te komen wat de slapeloosheid heeft getriggerd kan het een goed idee zijn om een slaapdagboek bij te gaan houden. Hierin beschrijf je wat je gedaan hebt op de dagen die je wel of niet kunt slapen, daarnaast houd je globaal bij wat je gegeten en gedronken hebt en schrijf je op of en hoeveel je geslapen hebt. Dit slaapdagboek zal na enige tijd meer verheldering kunnen brengen. Op basis van de patronen die zichtbaar worden zul je vervolgstappen kunnen ondernemen.

Beperk prikkels 

Een andere tip is om prikkels zoveel mogelijk te beperken voordat je slapen gaat. Kies ervoor om minstens een uur te ontspannen, dit kan ervoor zorgen dat je gemoedstoestand verbeterd. Zo zul je minder liggen malen, ook wanneer je alsnog niet kunt slapen. Leg je telefoon weg en schakel de televisie uit. Je kunt er voor kiezen om lekker in bad te gaan of om te gaan mediteren. Voor sommige mensen werkt sporten erg goed. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat het beste voor jou werkt. 

Routine

Als je het gevoel van onrust hebt wanneer je wilt gaan slapen, kan het zijn dat je behoefte hebt aan een duidelijke routine. Het ontwikkelen van een gezonde routine kost tijd, maar zal op lange termijn enorm baten. Hiervoor is het van belang dat je iedere dag om dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat. Daarnaast is het van belang om gezond te eten en genoeg te bewegen. Het gebrek aan een routine kan voor rusteloosheid zorgen.

Er zijn ook medicijnen die de slaap kunnen bevorderen. Je kunt langsgaan bij een arts of je kunt eens kijken naar het aanbod aan slaapmiddelen zonder recept.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl