slecht slapen
LIFE

Nederlanders slapen slecht

Veel Nederlanders slapen slecht. Ruim 60% voelt zich ’s ochtends meestal niet uitgerust en 82% zegt door slaapproblemen soms of regelmatig minder goed te presteren op het werk of op school. Zo blijkt uit de resultaten van een vragenlijst onder bijna 9.400 mensen op de website van Fonds Psychische Gezondheid.

Het meest voorkomende slaapprobleem is slapeloosheid. Voor zo’n 10% van de Nederlanders is slapeloosheid een langdurig (chronisch) en ernstig probleem. Zij hebben gedurende minstens drie maanden moeite met inslapen en/of doorslapen en zijn niet uitgerust overdag.

Depressie

Chronische slapeloosheid heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: ”Mensen die lijden aan chronische slapeloosheid ondervinden hier overdag veel hinder van. Doordat ze niet voldoende uitrusten hebben ze overdag last van extreme vermoeidheid en zijn prikkelbaar en labiel. Chronische slapeloosheid kan op den duur zelfs leiden tot angstklachten en depressie.”

Jonkers adviseert om vooral neit door te blijven lopen met slaapproblemen, maar in actie te komen. ”Doe er iets aan, vooral om erger te voorkómen.Allereerst: laat vastomlijnde ideeën los over slaap: niet iedereen heeft bijvoorbeeld acht uur slaap per nacht nodig. Bekijk ook waarom je niet goed slaapt: pieker je veel, heb je last van stress of heeft er onlangs een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden?”

Fonds Psychische Gezondheid weet nu dát veel mensen niet goed slapen, maar wil ook weten waarom. Daarom lanceert het Fonds vandaag een nieuwe enquête op zijn website www.psychischegezondheid.nl/slapeloosheid.

Beter slapen? Lees onze berichten over hoe je beter kunt slapen.

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Inspirerende workshops

Inspirerende workshops

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet