LIFE

Nederlanders slapen slecht

slecht slapen

Last Updated on: 2nd februari 2021, 11:57 am

Veel Nederlanders slapen slecht. Ruim 60% voelt zich ’s ochtends meestal niet uitgerust en 82% zegt door slaapproblemen soms of regelmatig minder goed te presteren op het werk of op school. Zo blijkt uit de resultaten van een vragenlijst onder bijna 9.400 mensen op de website van Fonds Psychische Gezondheid.

Het meest voorkomende slaapprobleem is slapeloosheid. Voor zo’n 10% van de Nederlanders is slapeloosheid een langdurig (chronisch) en ernstig probleem. Zij hebben gedurende minstens drie maanden moeite met inslapen en/of doorslapen en zijn niet uitgerust overdag.

Depressie

Chronische slapeloosheid heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: ”Mensen die lijden aan chronische slapeloosheid ondervinden hier overdag veel hinder van. Doordat ze niet voldoende uitrusten hebben ze overdag last van extreme vermoeidheid en zijn prikkelbaar en labiel. Chronische slapeloosheid kan op den duur zelfs leiden tot angstklachten en depressie.”

Jonkers adviseert om vooral neit door te blijven lopen met slaapproblemen, maar in actie te komen. ”Doe er iets aan, vooral om erger te voorkómen.Allereerst: laat vastomlijnde ideeën los over slaap: niet iedereen heeft bijvoorbeeld acht uur slaap per nacht nodig. Bekijk ook waarom je niet goed slaapt: pieker je veel, heb je last van stress of heeft er onlangs een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden?”

Beter slapen? Lees onze berichten over hoe je beter kunt slapen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl