cold brew thee
EAT Foodfeiten Recepten lunch

Wat is een Cold Brew?

DYI: Iced tea deel 1: Wat is een cold brew?

Nu het lijkt alsof we eindelijk naar de zomer toe gaan dit jaar, wordt het hoog tijd om te denken aan alternatieven voor suikerrijke frisdrank, etc. En geef toe, water is ook maar water. Deze zomer wil ik dan ook heel graag enkele lekkere recepten met jullie delen en vandaag gaan we starten met iets heel simpel. Het wordt bereid terwijl je zelf lekker ligt te slapen. Wat wil je nog meer?
Als theeliefhebber wilde ik ook graag iets met echte thee doen. Wat is echte thee? Alle thee die wordt vervaardigd van de Camellia sinensis (oftewel: de theeplant). Alle fruit en kruidenthees catalogeren we onder zogenaamde infusies. Maar daarover in een andere blogpost meer.

Cold brew?
Met de term “cold brew” wordt tegenwoordig heel wat rondgestrooid, onder meer bij koffie, maar dus ook bij thee. Maar wat is een cold brew eigenlijk? En hoe maak je het? Zijn er verschillende mogelijkheden?
Het woord “cold brew” zegt het zelf: koud gebrouwen. We gaan dus geen kokend water gebruiken om de theeblaadjes in te laten infuseren.

Methode 1: water op kamertemperatuur
Dit is eigenlijk supersimpel! Kies je thee en doe voldoende theeblaadjes in een kan. De algemene regel is ongeveer 15g thee per liter water. Giet er gefilterd water of kamertemperatuur overheen, en zet gedurende minstens 6u in de koelkast. Filteren en good to go…
Dit kan dus gewoon terwijl je slaapt! Geweldig toch. Elke avond maak ik zo een brouwsel, zodat ik het ’s ochtends met mijn kindjes mee naar school kan geven.
TIP: dit werkt ook met fruit en groenten, dan krijg je “fruitwater” of “groentenwater”

Methode 2: Cold brew met ijsblokjes
Mag ik eerlijk zeggen dat ik deze methode leuker vind? 🙂
cold brew thee
We nemen weer een kan, 15g thee, maar in plaats van water gaan we voor een hele hoop ijsblokjes!
Zoals je op de foto kunt zien, gebruik ik graag mijn Crusio Tea Maker voor, omdat ik de pot dan gelijk als strainer kan gebruiken, bij de Kinto’s is dit ook het geval. Let wel op: hier kan geen liter thee in! Dus hoeveelheden aanpassen.
En dan gaan we de ijsblokjes gewoon laten smelten. Eens alles gesmolten, is de brew klaar. Heb je een moment rust nodig? Naar de voortgang kijken kan heel meditatief werken!

Zowel bij methode 1 en methode 2 kun je nog garnituren toevoegen zoals schijfjes citroen, munt, blauwe bessen, … laat je creativiteit de vrije loop.

Welke thee kun je gebruiken voor een cold brew?
In principe kun je alle theesoorten gebruiken voor een cold brew, maar wat drink je zelf graag? Meestal ga ik voor een zwarte thee of een oolong mélange, een echte theemélange dus, waaraan frisse kruiden of fruit toegevoegd zijn, zoals perzik, rozenblaadjes, citroengras, … Een goede Japanse thee durf ik puur te laten infuseren: heerlijk! Vooral als je deze laatste met bruisend water volgens methode 1 laat infuseren!

Geniet ervan!
Liefs
Jess

ps wil je meer van me weten? Klik dan links op mijn naam!

Over de auteur

Jessica

Ik ben Jess, (bijna) 31 en mama van 3. Mijn grote passie is thee: al decennia ben ik fervent theedrinker en dat is de laatste jaren een beetje uit de hand gelopen. Ondertussen mag ik me theesommelier noemen en heb ik een gezellig theewinkeltje in Aarschot, België. Wat denken jullie van een virtueel kopje “Thee met een Verhaal”? Als jonge mama, en sinds mijn burn-out, ben ik ook enorm bezig moet (gezonde) voeding. Ik volg een opleiding voedingsdeskundige en deel graag met jullie hoe ik mijn man en kinderen aan het gezonde eten krijg, leuke recepten en toffe tips. Gaan jullie mee op ontdekkingsreis?

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken