Bier is gezond
LIFE

Lange werkdagen leiden tot meer drankgebruik

Mensen die lange werkdagen maken, drinken gemiddeld meer in hun vrije tijd. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van wetenschappelijk onderzoek. Als werknemers weken van meer dan 48 uur maken, zijn ze eerder geneigd om ‘risicovol’ drinkgedrag te vertonen.

Bij vrouwen wordt risicovol drinken gedefinieerd als dertien glazen alcohol per week, bij mannen gaat het om 21 glazen. Dat melden Finse onderzoekers in The British Medical Journal.

Nederland

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 61 studies naar drankgebruik te analyseren uit 14 landen, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en Australië.

De wetenschappelijke analyse is gebaseerd op gegevens over het drinkgedrag van in totaal 330.000 mensen. Al die personen werden over een langere periode gevolgd.

Uit de analyse blijkt dat mensen die 49 tot 54 uur per week werken 13 procent vaker risicovol drinkgedrag vertonen. Deze conclusie gaat volgens de wetenschappers op voor zowel mannen als vrouwen in alle sociaal-economische klassen.

Slaapstoornissen

Hoofdonderzoekster Marianna Virtanen vermoedt dat mensen die lange werkdagen maken de bijkomende stress met alcohol proberen te onderdrukken.

“We denken dat mensen op een ongezonde manier omgaan met lange werkdagen, bijvoorbeeld door veel alcohol te drinken”, verklaart ze in het Britse tijdschrift New Scientist.

“De symptomen die mensen proberen te bestrijden met alcohol zouden kunnen bestaan uit stress, depressies en slaapstoornissen”, aldus Virtanen.

Bron:

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet