LIFE Werk

Lange werkdagen leiden tot meer drankgebruik

Bier is gezond

Last Updated on: 12th april 2023, 09:53 am

Mensen die lange werkdagen maken, drinken gemiddeld meer in hun vrije tijd. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van wetenschappelijk onderzoek. Als werknemers weken van meer dan 48 uur maken, zijn ze eerder geneigd om ‘risicovol’ drinkgedrag te vertonen.

Bij vrouwen wordt risicovol drinken gedefinieerd als dertien glazen alcohol per week, bij mannen gaat het om 21 glazen. Dat melden Finse onderzoekers in The British Medical Journal.

Nederland

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 61 studies naar drankgebruik te analyseren uit 14 landen, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland en Australië.

De wetenschappelijke analyse is gebaseerd op gegevens over het drinkgedrag van in totaal 330.000 mensen. Al die personen werden over een langere periode gevolgd.

Uit de analyse blijkt dat mensen die 49 tot 54 uur per week werken 13 procent vaker risicovol drinkgedrag vertonen. Deze conclusie gaat volgens de wetenschappers op voor zowel mannen als vrouwen in alle sociaal-economische klassen.

Slaapstoornissen

Hoofdonderzoekster Marianna Virtanen vermoedt dat mensen die lange werkdagen maken de bijkomende stress met alcohol proberen te onderdrukken.

“We denken dat mensen op een ongezonde manier omgaan met lange werkdagen, bijvoorbeeld door veel alcohol te drinken”, verklaart ze in het Britse tijdschrift New Scientist.

“De symptomen die mensen proberen te bestrijden met alcohol zouden kunnen bestaan uit stress, depressies en slaapstoornissen”, aldus Virtanen.

Bron:

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl