Kauwgom goed voor tanden
LIFE

Kauwgom is even effectief als flossen

Tien minuten op kauwgom kauwen, kan 100 miljoen bacteriën uit de mond verwijderen. Het is net zo effectief als flossen, al maak je met flossen wel andere delen van je gebit schoon dan met kauwgom. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vrijwilligers kauwden tien minuten op kauwgom en vervolgens bekeken de onderzoekers hoeveel bacteriën er gevangen zaten in het stukje kauwgom. Gemiddeld had een stukje kauwgom 100 miljoen bacteriën opgenomen.

Naarmate er langer gekauwd werd, nam het aantal bacteriën op de kauwgom toe. Tijdens de eerste dertig seconden was de kauwgom het effectiefst. Continu kauwgom kauwen is waarschijnlijk niet zinvol. Mogelijk komen opgenomen bacteriën van de kauwgom dan weer in de mond terecht. Bovendien is het belangrijk om suikervrije kauwgom te gebruiken, omdat bacteriën zich juist met suikers voeden.

De onderzoekers denken dat hun resultaten mogelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van een kauwgom die specifieke ziekteverwekkende bacteriën uit de mond kan verwijderen. Tandvleesproblemen en cariës worden door bacteriën veroorzaakt.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in PLOS ONE.

Bron: Nu.nl
Door: Gezondheidsnet

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Inspirerende workshops

Inspirerende workshops

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet