Bacteriën
LIFE

Een op tien personen besmet met kippenvleesbacterie ESBL

Circa 5 tot 10 procent van de Nederlandse bevolking is besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat blijkt uit onderzoek van arts-microbioloog Ilse Overdevest, die woensdag promoveert bij het VUmc. De bacterie, waar volgens de onderzoekster 80 procent van het kippenvlees mee besmet is, produceert enzymen die de werking van antibiotica uitschakelen.

Doordat de ESBL-bacterie verder oprukt reageren steeds minder mensen op antibiotica. De bacterie ontstaat door gebruik van antibiotica. Overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt draagt hieraan bij.

Behalve kippenvlees is ook rundvlees vaak besmet met de risicovolle bacterie. Overdevest verwacht dat steeds meer mensen besmet zullen raken. Doordat de bacterie zich goed heeft aangepast aan mensen, blijft de bacterie ook steeds langer in mensenlichamen aanwezig.

Resistentie

”Overal wordt intensief gebruik gemaakt van antibiotica. Antibiotica moeten alleen gebruikt worden als het echt nodig is. Op die manier kan de toename van resistentie geremd worden en de ontwikkeling van nieuwe vormen van resistentie voorkomen”, stelt de onderzoekster.

Voor het onderzoek werden 720 monsters van huisartspatiënten en 927 monsters van ziekenhuispatiënten onder de loep genomen.

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet