LIFE

Een op tien personen besmet met kippenvleesbacterie ESBL

Bacteriën

Last Updated on: 9th april 2016, 09:37 am

Circa 5 tot 10 procent van de Nederlandse bevolking is besmet met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat blijkt uit onderzoek van arts-microbioloog Ilse Overdevest, die woensdag promoveert bij het VUmc. De bacterie, waar volgens de onderzoekster 80 procent van het kippenvlees mee besmet is, produceert enzymen die de werking van antibiotica uitschakelen.

Doordat de ESBL-bacterie verder oprukt reageren steeds minder mensen op antibiotica. De bacterie ontstaat door gebruik van antibiotica. Overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt draagt hieraan bij.

Behalve kippenvlees is ook rundvlees vaak besmet met de risicovolle bacterie. Overdevest verwacht dat steeds meer mensen besmet zullen raken. Doordat de bacterie zich goed heeft aangepast aan mensen, blijft de bacterie ook steeds langer in mensenlichamen aanwezig.

Resistentie

”Overal wordt intensief gebruik gemaakt van antibiotica. Antibiotica moeten alleen gebruikt worden als het echt nodig is. Op die manier kan de toename van resistentie geremd worden en de ontwikkeling van nieuwe vormen van resistentie voorkomen”, stelt de onderzoekster.

Voor het onderzoek werden 720 monsters van huisartspatiënten en 927 monsters van ziekenhuispatiënten onder de loep genomen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl